ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Tεστ - εξπρές για κορωνοϊό και στα νοσοκομεία;

Τι αναφέρει ο ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης στο 24news

Στη διαδικασία της μελέτης για εξασφάλιση τεστ-εξπρές (Rapid ή Point-of-Care Tests-POC) για την ανίχνευση του κορωνοϊού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα κρατικά νοσηλευτήρια, βρίσκεται η Κύπρος. Αυτό ανέφερε στο 24news ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Πέτρος Καραγιάννης.

Της Άντρης Θρασυβούλου

Όπως εξηγεί ο κ. Καραγιάννης, η διαδικασία, βρίσκεται στα αρχικά της στάδια υπό τη μορφή διαβούλευσης αλλά και μελέτης των επιλογών που υπάρχουν καθώς προκύπτουν αρκετά ζητήματα γύρω από τα συγκεκριμένα τεστ.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας,  τα γρήγορα τεστ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς στα νοσοκομεία προτού καν εισέλθουν σε θαλάμους νοσηλείας ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Ωστόσο, το μόνο ακριβέστατο τεστ είναι αυτό που αφορά την ανίχνευση του γενετικού υλικού του κορωνοϊού που ονομάζεται PCR και λαμβάνεται με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα κι όχι από το αίμα. Το γνωστό τεστ το οποίο διεξάγει το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ). 

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη τα γρήγορα τεστ τα οποία ανέπτυξαν διάφορες εταιρείες στο εξωτερικό, μπορεί να δημιουργήσουν θέματα εάν χρησιμοποιούνται ευρέως καθώς για να εμφανιστούν τα αντισώματα θα πρέπει να περάσουν 10 μέρες. «Επομένως κάποιος μπορεί να έχει τον ιό και να μην το ανιχνεύσουν. Εμείς μελετούμε όλες τις επιλογές καθώς τα τεστ που έχουν βγει διαφέρουν σε ότι αφορά την ευαισθησία. Eάν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μας βοηθήσουν δεν πρόκειται να πετάξουμε λεφτά.O πιο ενδεικτικός τρόπος είναι το PCR που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού. Πρόκειται για το ίδιο τεστ το οποίο χρησιμοποιείται στο στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ)», σημειώνει ο ίδιος. 

Το τεστ συνήθως χρειάζεται τέσσερις έως έξι ώρες για να ολοκληρωθεί, ενώ τα γρήγορα τεστ που έχουν αναπτυχθεί στην αγορά μπορούν να είναι έτοιμα από 10-15 λεπτά και διενεργούνται με τρύπημα στο δαχτυλο.  Τα γρήγορα τεστ ανιχνεύουν αντισώματα IgM και IgG έναντι του νέου ιού που διαφέρουν όμως σε ποσοστά ευαισθησίας. Π.χ εάν σε ένα υποθετικό δείγμα των 100 θετικών, οι 70 θετικοίθα εντοπίζονταν, ενώ οι υπόλοιποι 30 όχι.

«Θα ξέρουμε πόσοι έχουν αντισώματα»

«Υπάρχουν κάποια γρήγορα τεστ ορισμένων εταιρειών που το ανιχνεύουν, ωστόσο είναι πνιγμένες αυτό το διάστημα. Αυτά τα τεστ για τα αντισώματα είναι καλά για επιδημιολογικές μελέτες καθώς θα μας δείξουν πόσοι μολύνθηκαν από τον ιό αλλά δεν νόσησαν». Με τα γρήγορα τεστ απλώς διευκρινίζεις ότι κάποιος εκτέθηκε στον ιό αλλά δεν γνωρίζεις εάν είναι μολυσματικός.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, υπάρχουν καταγγελίες ότι κλινικά εργαστήρια στην Κύπρο χρεώνουν πολίτες με 100 ή και 150 ευρώ τα γρήγορα τεστ που γίνονται για αντισώματα, η χρέωση των οποίων υπό κανονικές συνθήκες κυμαίνεται στα 30 ευρώ.

Η άδεια που είχε δώσει το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου σε Κλινικά Εργαστήρια αφορά το τεστ για την ανίχνευση του γενετικού υλικού του κορωνοϊού που ονομάζεται PCR και λαμβάνεται με ρινοφαρυγγικό επίχρισμα κι όχι από το αίμα,δηλαδή το γρήγορο τεστ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X