ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινη κόλαση στην Πάφο - Ολονύχτιες μάχες με τις φλόγες (pics,vid)

Σε συναγερμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία

24news team

Καλύτερη είναι η κατάσταση απ' ότι ήταν το απόγευμα, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 12:39 το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ των κοινοτήτων Ψάθι και Πολέμι στην Πάφο, η οποία λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε προς τις κοινότητες Κούρτακα, Λεμώνα και Χούλου, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Ψάθι, Πολέμι και Χούλου. Επίγειες δυνάμεις θα εργάζονται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας με εγκαταστάσεις σωλήνων, με την υποστήριξη προωθητών γαιών, ειδικότερα σε ενεργά και δύσκολα προσβάσιμα μέτωπα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροβεστικής, Ανδρέας Κεττής. Στο πεδίο της πυρκαγιάς, βρίσκεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης και ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Λογγίνος.

Λόγω της κρισιμότητας της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Πυρσός στο ΚΣΕΔ Λάρνακας και η αρμόδια Υπουργική Επιτροπή, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Άμυνας καθώς και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχιπύρχου Νίκου Λογγίνου, του Αρχηγού της Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου, του Διευθυντή του Τμήματος Δασών Σάββα Ιεζεκιήλ. Ζητήθηκε η συνδρομή δύο ιορδανικών ελικοπτέρων ενώ η Ελλάδα στέλνει δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 μετά το αίτημα συνδρομής μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τα οποία θα έρθουν όλα το πρωί της Τετάρτης.

 

 

Σε δηλώσεις στο ΚΣΕΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι είναι πολύ ιδιόμορφο το έδαφος της συγκεκριμένης περιοχής, πολύ απροσπέλαστο με δύσβατες περιοχές που καθιστούν πολύ δύσκολη την προσέγγιση από τις επίγειες δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος της δύναμης σημείωσε πως, οι επίγειες δυνάμεις θα επιχειρούν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας με εγκαταστάσεις σωλήνων νερού σε απρόσιτα σημεία, όταν και εφόσον δημιουργούνται και ανάλογες οδοί από τους προωθητές γαιών για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ο κ. Κεττής τόνισε πως είναι ευνοϊκό ότι επικρατεί σχετική νηνεμία η οποία προβλέπεται να επικρατήσει και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που, όπως είπε, είναι καταλυτικό στην προσπάθεια για περιορισμό της πυρκαγιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν τραυματίες ο κ. Κεττής είπε ότι αν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς είχε κινδυνεύσει κόσμος, η Πυροσβεστική δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για τραυματισμό ή σοβαρό τραυματισμό.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 

Kάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει σωστή πυρόσβεση

Στην περιοχή Ψάθι έχουν καεί κατοικίες και ζώα σε διάφορα υποστατικά.

«Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα», ανέφερε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, κάτοικος του χωριού που δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η φωτιά ξέσπασε γύρω στη 13:00 το μεσημέρι.

Άλλοι κάτοικοι κατάγγειλαν ότι δεν υπήρξε σωστή πυρόσβεση και είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να σώσουν τις περιουσίες τους. «Κάθε χρόνο, συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και δεν λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα», τόνισαν οι κάτοικοι εμφανώς ενοχλημένοι με την όλη κατάσταση.

 

Tραγικές οι συνέπειες φωτιάς

Πολύ τραγικό χαρακτήρισε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, Χαράλαμπος Πιτοκοπίτης το αποτέλεσμα της φωτιάς στην Πάφο κάνοντας λόγο για τεράστιες πυρκαγιές σε μια πολύ μεγάλη έκταση.

Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι μετέβη στο μέτωπο της φωτιάς από το Στατό προς Χούλου, Λεμόνα και Ψάθι. Από την πρώτη στιγμή, είπε, μίλησε με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών ο οποίος του ανέφερε πως λόγω πρωτοκόλλου βρισκόταν στο ΚΣΕΔ. «Αν είναι δυνατόν, άνθρωπος που αποδεδειγμένα είναι έμπειρος στις πυρκαγιές, αντί να είναι στο πεδίο, ήταν στη Λάρνακα, στο συντονιστικό γραφείο». Μετά την πληροφορία αυτή, δήλωσε ο κ. Πιττοκοπίτης, επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, που βρισκόταν στην Κρήτη.

*Ψαθί

«Ζήτησα, απαίτησα την άμεση μετακίνηση του κ. Ιεζεκιήλ στο πεδίο κι ευτυχώς ενημερώθηκε ότι βρίσκεται εδώ στο μέτωπο. Θέλω να πιστεύω ότι με τις εμπειρίες και τις ικανότητές του θα συνδράμει τα μέγιστα».

Ανέφερε επίσης ότι θεωρεί ανησυχητικό ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα πτητικά μέσα που διαθέτει η ΚΔ γιατί το προσωπικό για κάποια από αυτά δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί. «Είμαστε εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, με αυτή όλη την ξηρασία, τον καύσωνα κτλ κι ακόμα το προσωπικό δεν έχει εκπαιδευτεί και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα πτητικά μέσα που έχει πάρει η Δημοκρατία» είπε, κάνοντας λόγο για «ολιγωρία» για την οποία πρέπει «ν’ αναζητηθούν ευθύνες».

*Κάτω Πάφος / Οι καπνοί από τη φωτιά, έφτασαν μέχρι την Κάτω Πάφο, με την ατμόσφαιρα να είναι πλέον αποπνικτική.

Εκλείσαν δρόμοι

Κλειστός ο δρόμος από Λεμονάρι προς Πολέμι και ο δρόμος Αγίου Δημητριανού προς Ψάθι. Η τροχαία κίνηση διοχετεύεται μέσω παραδρόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X