ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πώς θα χτυπήσει την Κύπρο η «Λυδία» (pics)

Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και σφοδρούς ανέμους

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την Κύπρο αφού σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας βαρομετρικό χαμηλό µε κέντρο το νότιο Αιγαίο κινείται ανατολικά και αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή.

Η περιοχή μας, σύμφωνα με την σελίδα kitasweather, θα επηρεαστεί από μέτωπα κακοκαιρίας ενώ την ίδια ώρα, οι προσήνεμες πλαγιές (νότιο μισό οροσειράς Τροόδους) θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές/ορογραφική ενίσχυση, όπου αναμένονται και τα πιο μεγάλα συνολικά ύψη βροχής. Κατά την διάρκεια της διαταραχής, στα προσήνεμα θα πνέουν σφοδροί έως θυελλώδεις άνεμοι. Τοπικά, στο νότιο κυρίως παραλιακό μέτωπο, ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα από τα μεγάλα κύματα. Θα ήταν καλό, όπως σταθεροποιήσετε ή απομακρύνετε αντικείμενα τα οποία μπορούν να παρασυρθούν.

Η νέα διαταραχή, εν ονόματι «Λυδία», όπως έχει ονομαστεί από την ομάδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ, θα επηρεάζει την περιοχή μας από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (6/1) μέχρι και τουλάχιστον το πρωί της Πέμπτης (9/1). Ο κύριος όγκος των βροχών αναμένεται κατά την Δευτέρα και Τρίτη, όπου σε αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρξουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της «Λυδίας», αναμένεται η υπερχείλιση όλων των φραγμάτων, εκτός αυτού των Λευκάρων, όπου πολύ πιθανόν να σημειωθεί αργότερα μέσα στον μήνα.

Πορεία «Λυδίας»

Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και σφοδρούς ανέμους την ημέρα των Θεοφανίων

Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και σφοδρούς μέχρι θυελλώδεις ανέμους την ημέρα των Θεοφανίων, εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η κίτρινη προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ από τις 08:00 αύριο μέχρι τις 21:00 της ίδιας μέρας.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι άνεμοι θα είναι σφοδροί μέχρι θυελλώδεις, με ένταση 7 μέχρι 8 μποφόρ.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβαίνει, εξάλλου, σε συστάσεις προς το κοινό όπως αποφεύγουν εξωτερικές δραστηριότητες, λόγω επικινδυνότητας από αντικείμενα, που ενδεχομένως να παρασυρθούν από τους σφοδρούς ανέμους.

Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος με μονωμένες βροχές ή και καταιγίδα ενώ σταδιακά από τα μεσάνυχτα και μετά αναμένονται τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και χιόνια στα ψηλότερα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ και αργότερα στα προσήνεμα μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη για να καταστεί αργότερα στα προσήνεμα παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα νότια και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 13 στα δυτικά και στα βόρεια παράλια και γύρω στον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά αλλά τοπικά και στα ορεινά θα παρατηρείται παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, αρχικά με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και νότια, ενώ αργότερα αναμένονται βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές. Στα ψηλότερα ορεινά θα σημειωθεί χιόνι ή χιονόνερο. Τοπικά τα φαινόμενα, από το μεσημέρι και μετά, αναμένεται να είναι παρατεταμένα και έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ως νοτιοδυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί 5 με 6 Μποφόρ, τοπικά στα προσήμενα πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί 6 με 7 Μποφόρ και παροδικά μέχρι θυελλώδεις 7 με 8 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη μέχρι κυματώδης και στα προσήνεμα κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 17 στα παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Τρίτη, από το πρωί, αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες σε αρκετές περιοχές.

 

Την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, με χιόνια στα ψηλότερα ορεινά αλλά και σε ορισμένες περιοχές των ορεινών. Σταδιακά, ο καιρός αναμένεται να βελτιωθεί.

Την Πέμπτη θα παρατηρούνται παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά μικρή πτώση μέχρι την Τετάρτη και μικρή άνοδο την Πέμπτη, και θα κυμαίνεται κοντά τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Το ύψος του χιονιού στην Πλατεία Τροόδους, κατά την ώρα έκδοσης του δελτίου, ήταν 53 εκατοστά.

Με οδηγίες προς το κοινό για ασφαλή οδήγηση σε ισχυρούς ανέμους επανέρχεται η REACTION

Με οδηγίες προς το κοινό, για ασφαλή οδήγηση σε ισχυρούς ανέμους, επανέρχεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός REACTION, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την οδήγηση σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

Η REACTION τονίζει ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενόψει των καιρικών φαινομένων, αλλά και των ισχυρών ανέμων, που αναμένονται από αύριο και τις επόμενες μέρες.

Για την οδήγηση σε ισχυρούς ανέμους, ο Οργανισμός συστήνει στους οδηγούς να χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο μόνο εάν και εφόσον είναι απαραίτητο να πάνε κάπου, σημειώνοντας ότι εάν και εφόσον την ώρα που είναι στο οδικό δίκτυο χειροτερέψει η κατάσταση, επιλέγουν ένα ασφαλισμένο σημείο και περιμένουν.

Επίσης, προτρέπει τους οδηγούς να ακολουθούν διαδρομές, όπου δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, εάν και εφόσον γίνεται και να συμβουλεύονται συχνά τις ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων.

Επιπλέον, συμβουλεύει πάντα αργή οδήγηση, αφού οι ριπές του ανέμου μπορεί να δυσκολέψουν το φρενάρισμα και τον γενικότερο έλεγχο του οχήματος, ενώ σημειώνει ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι σε ανοικτές περιοχές (πχ. γέφυρες, κοιλάδες) το όχημα μπορεί να κτυπηθεί από ισχυρότερες ριπές αέρα.

«Συνεχώς κρατάμε το τιμόνι με τα δυο χέρια και έχουμε όλη την προσοχή μας στραμμένη στην οδήγηση. Ο άνεμος μπορεί να κτυπήσει απότομα. Κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, ειδικότερα εάν μεταφέρουν φορτίο. Προσέχουμε ιδιαίτερα τους μοτοσικλετιστές, τους ποδηλάτες, τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Όταν προσπερνούμε τέτοια οχήματα πρέπει να τους δίνουμε περισσότερο χώρο μιας και είναι πολύ πιο εύκολο να παρασυρθούν από τον άνεμο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, σημειώνει ότι εάν οι οδηγοί βρίσκονται σε δρόμο, όπου υπάρχουν δέντρα και επικρατούν ισχυροί άνεμοι, πρέπει να είναι όσο πιο προσεκτικοί γίνεται, αλλά ταυτόχρονα να είναι έτοιμοι για το αναπάντεχο.

Όπως προσθέτει η REACTION «δεν τοποθετούμε φορτίο στην οροφή του αυτοκινήτου μιας και οι άνεμοι μπορούν να το παρασύρουν προκαλώντας απώλεια του ελέγχου του οχήματος και συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις υποδείξεις των κατασκευαστών για μεταφορά αντικειμένων στα οχήματα μας για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς».

Σε σχέση με τους πεζούς, ο Οργανισμός αναφέρει ότι ο ισχυρός άνεμος δυσκολεύει το περπάτημα, ιδιαίτερα εάν και εφόσον κάποιος κινείται αντίθετα στην φορά του ανέμου.

Συστήνει στους πεζούς να αποφεύγουν να περπατούν σε περιοχές με δέντρα ή οποιασδήποτε άλλες κατασκευές, που μπορούν να παρασυρθούν από τον άνεμο, ενώ ιδιαίτερα εάν θα κινηθούν τις βραδινές ώρες πρέπει να φέρουν ευδιάκριτα ρούχα και εάν είναι δυνατό φωσφορούχο γιλέκο για να γίνονται αντιληπτοί από τους άλλους χρήστες του οδικού δικτύου.

Πληροφορίες από kitasweather.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X