ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ψάχνουν τα αίτια της πυρκαγιάς στα τρία σκάφη

Ορίστηκε τριμελή ερευνητική Επιτροπή

ΚΥΠΕ

Σήμερα θα ξεκινήσει από όλους τους αρμόδιους Φορείς, η διερεύνηση των αιτίων της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες σε τρία σκάφη που βρίσκονταν ελλιμενισμένα στη μαρίνα Λάρνακας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Κεττής, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως η Υπηρεσία έχει ορίσει τριμελή ερευνητική Επιτροπή για να συνδράμει στις έρευνες.

Πρόσθεσε ότι «η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήση λίγο μετά τη 1.30 το μεσημέρι της Πέμπτης, για πυρκαγιά σε τρία ελλιμενισμένα σκάφη αναψυχής στη μαρίνα Λάρνακας. Η Υπηρεσία ανταποκρίθηκε αρχικά με δύο πυροσβεστικά οχήματα από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Λάρνακας και στη συνέχεια ενισχύθηκε με άλλα δύο από σταθμούς της πόλης».

Καταβλήθηκε συνέχισε, «πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κατασβεστεί η πυρκαγιά, ενώ οι δυνητικοί κίνδυνοι να επεκταθεί η φωτιά ήταν πάρα πολλοί, αφού η σύνθεση των υλικών των σκαφών, δηλαδή το fiberglas είναι παράγωγο πετρελαίου και όταν ξεκινήσει η πυρκαγιά, αυτό λιώνει και καίγεται. Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλο θερμικό φορτίο και η πυρκαγιά μπορεί να μεταφερθεί από το ένα σκάφος στο άλλο, έτσι όπως είναι σταθμευμένα στη μαρίνα και να έχουμε το λεγόμενο domino effect».

Όπως είπε ο κ. Κεττής, «αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να αποφύγουμε. Η πυρκαγιά είχε επεκταθεί ραγδαία σε τρία σκάφη και με τη βοήθεια των ανθρώπων της μαρίνας Λάρνακας και άλλων ατόμων που βρίσκονταν εκεί, καταφέραμε να γλυτώσουμε το ένα σκάφος δηλαδή να καεί η μια του μόνο πλευρά, ενώ η πυρκαγιά στα άλλα δύο ήταν σε πλήρη έκταση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως σε συνεργασία της Πυροσβεστικής με την διεύθυνση της μαρίνας και με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρείας, τα δύο σκάφη μεταφέρθηκαν, ενώ καίγονταν, έξω από τη μαρίνα Λάρνακας, με πολλή προσοχή, αφού, όπως ανέφερε, ήταν πολύ εύκολο να μεταφερθεί η φωτιά και στα άλλα σκάφη που βρίσκονταν σταθμευμένα στη μαρίνα. «Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θάλασσα ήταν πολύ άσχημες, ωστόσο έγινε κατορθωτό να μεταφερθούν τα σκάφη στον λιμενοβραχίονα, δηλαδή στο ύψος της ξηράς και η φωτιά κατασβέστηκε από τους πυροσβέστες από τη ξηρά» πρόσθεσε.

Είπε ότι από τη φωτιά δεν υπήρξαν τραυματισμοί και χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη τη συγκεκριμένη περίπτωση» ενώ σημείωσε πως «οι ζημιές είναι προφανώς πολύ μεγάλες, αφού πρόκειται για μεγάλα σκάφη αναψυχής και πολυτελείας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ακόμα ότι «σήμερα τα σκάφη, με τη συνεργασία της διεύθυνσης της μαρίνας, θα ανελκυσθούν από τη θάλασσα, όσο αυτό είναι δυνατόν, αφού ουσιαστικά δεν έχει μείνει τίποτε από αυτά, έχουν καεί ολοσχερώς, ώστε για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις» Είπε ότι έχει ορίστει τριμελής αντιπροσωπεία ερευνών, η οποία θα μεταβεί στη μαρίνα και σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες - μεταξύ των οποίων το ΤΑΕ Λάρνακας και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία - θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κεττής απάντησε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και σε αυτή την περίπτωση» παρά το γεγονός, όπως είπε ότι «ο χώρος και η ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά απομακρύνει το ενδεχόμενο κάποιας κακόβουλης ενέργειας». «Η διερεύνηση είναι δύσκολη, έχουμε μια ολοκληρωτική καταστροφή, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές συμπέρασμα» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση