ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρώτη μέρα σχολείων: Παραμένουν τα προβλήματα στις σχολικές μονάδες

Ερωτήματα για την υποστελέχωση και ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων

Πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς για μαθητές δημοτικών, προδημοτικών και Ειδικών Σχολείων. Το πρώτο κουδούνι ήχησε στις 07:45 το πρωί και σήμερα αναμένεται οι μαθητές να κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα ή ομάδες, να παραλάβουν τα βιβλία τους και να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματά τους μέχρι τη 13:05.

Με ανακοίνωση του το υπουργείο Παιδεία επισήμανε πως κατά την νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 331 δημοτικά σχολεία, ίδιος αριθμός με την σχολική χρονιά 2018-2019 ενώ ο αριθμός των μαθητών/μαθητριών φτάνει τους 52,479 με αύξηση 731 σε σχέση με τους περσινούς

Επίσης, θα λειτουργήσουν 2.749 τμήματα, 14 περισσότερα σε σχέση με τα τμήματα που λειτούργησαν το 2018-2019. Παράλληλα, οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό υπολογίζεται να ανέλθουν σε 4494 (4258 μόνιμοι και 236 έκτακτοι) δάσκαλοι δημοτικής εκπαίδευσης εκ των οποίων 3 θα εργαστούν στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νηπιαγωγεία, με τα δύο νέα νηπιαγωγεία (Άγιος Ιωάννης Λευκωσίας και Λεμεσός Μέσα Γειτονιά ΚΘ΄-Γ.Ν. Καλογερόπουλου) και την αναστολή λειτουργίας του νηπιαγωγείου στον Πωμό, το 2019-2020 θα λειτουργήσουν 273 δημόσια νηπιαγωγεία, στα οποία θα φοιτήσουν 11.630 μαθητές/μαθήτριες σε σχέση με 11.892 που φοίτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Λόγω της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας πλήρωσης των κενών θέσεων, ο αριθμός του συνόλου των μαθητών αναμένεται αν αυξηθεί. Σε σχέση με την ειδική εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 θα λειτουργήσουν εννέα Ειδικά Σχολεία και 113 Ειδικές Μονάδες στα δημοτικά σχολεία και στα δημόσια νηπιαγωγεία. Το διδακτικό προσωπικό ειδικής εκπαίδευσης αναμένεται να ανέλθει στους 903 εκπαιδευτικούς (522 μόνιμοι και 381 έκτακτοι).

Σε ότι αφορά τα Ολοήμερα Σχολεία, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο θεσμός του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου (ΠΟΣ) σε πενθήμερη βάση, σε 57 νηπιαγωγεία, σε 130 δημοτικά και σε 7 ειδικά σχολεία, όπως και πέρσι.

ΑΚίΔΑ: Ερωτήματα για την υποστελέχωση και ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων

Στη δημόσια κατάθεση ερωτημάτων, που αφορούν στην υποστελέχωση των δημόσιων σχολείων, στην πολιτική στήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές και πρόληψης και αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού, καθώς επίσης στο ωρολόγιο πρόγραμμα, προχώρησε Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ διερωτάται γιατί νιώθει τόση άνεση η επίσημη πλευρά, (Υπουργείο Παιδείας, Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Υπουργείο Οικονομικών, Κυβέρνηση) να ταλαιπωρούν εκπαιδευτικούς και σχολεία και γιατί νιώθουν τόσο άνετα να μην εφαρμόζουν τη νομοθεσία», σημειώνοντας ότι «αφήνουν τα σχολεία υποστελεχωμένα και δεν δίνουν αυτά που οι μαθητές δικαιούνται να απολαμβάνουν στο σύνολο τους».

Επίσης, διερωτάται μήπως το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει επιτέλους να δώσει ξεκάθαρα στην κυπριακή κοινωνία εξηγήσεις για την πολιτική στήριξης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές και πρόληψης κι αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού, συμπληρώνοντας ότι «είναι καιρός να δοθούν εξηγήσεις για τα σκαμπανεβάσματα στην παραχώρηση ή μη διδακτικού χρόνου».

Σε άλλο ερώτημα που παρατίθεται από την ΑΚΙΔΑ είναι «γιατί οι Οργανωμένοι Γονείς τηρούν σιγή ιχθύος» και «αν θα τολμήσουν, άραγε, τα Μέλη τους, να απαιτήσουν Ωρολόγιο Πρόγραμμα από τα σχολεία αύριο».

Πηγή: Καθημερινή / Φωτογραφίες του Φίλιππου Χρίστου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση