ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρώτη εξόρμηση για τους κυνηγούς

Πρόστιμα, αδικήματα, χάρτες και εφαρμογή κινητού

ΚΥΠΕ

Μεταξύ 18.000 με 19.000 κυνηγοί αναμένεται να εξορμήσουν την Κυριακή που ξεκινά η κυνηγετική περίοδος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, Πέτρος Αναγιωτός, σημειώνοντας πως κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους σε όλες τις επαρχίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, υπολογίζουν ότι θα εξορμήσουν πάνω από 18.000 με 19.000 κυνηγοί την Κυριακή για το κυνήγι φάσσας, φιλικουτουνιών, τραχήλας, ορτυκιών κλπ. Από τις 3 Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται και το κυνήγι τρυγωνιού, ανέφερε.

Η συγκεκριμένη κυνηγετική περίοδος αφορά σε Κυριακές μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και σε δύο Τετάρτες, στις 6 και 13 Σεπτεμβρίου, είπε απαντώντας σε ερώτηση.

Ο κ. Αναγιωτός ανέφερε ότι υπάρχουν κλιμάκια για ελέγχους, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής, σε όλες τις επαρχίες.

Σημείωσε ότι σε αυτή την περίοδο εξορμήσεων συνήθως προκύπτουν δύο αδικήματα, αυτό του κυνηγίου χωρίς άδεια και κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή. Τα εξώδικα πρόστιμα ξεκινούν από €2.000 και αυξάνονται αν συντρέχουν επιπρόσθετα αδικήματα, είπε.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας εύχεται σε όλους τους κυνηγούς «καλά και ασφαλή κυνήγια» και καλεί όσους θα εξορμήσουν την Κυριακή 20/8/2023, «να τηρούν όλους τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου, να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό στους συναδέλφους τους και στις ξένες περιουσίες που θα τους φιλοξενήσουν». Υπενθυμίζει ότι, η καταγραφή της κάρπωσης, μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, «είναι υποχρεωτική για όλα τα θηράματα σε όλες τις κυνηγετικές περιόδους».

Παράλληλα, η Υπηρεσία προτρέπει τους κυνηγούς, μεταξύ άλλων, να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και xυμούς φρούτων) και να αποφεύγουν την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, να αποφεύγουν να κυνηγούν μόνοι και πάντοτε, κάποιο άλλο πρόσωπο, να γνωρίζει το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσουν, αλλά και να σχεδιάζουν από πριν πως θα ενεργήσουν ή με ποιους θα επικοινωνήσουν σε περίπτωση ενός δυσάρεστου περιστατικού.

Επισημαίνεται ότι, το άναμμα φωτιάς σε μη καθορισμένους χώρους, απαγορεύεται αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι πολύ επικίνδυνο να προκληθεί πυρκαγιά.

Τέλος, καλούνται οι κυνηγοί, πριν εξορμήσουν να μελετούν καλά τις επιτρεπόμενες περιοχές κυνηγίου (μέσω της εφαρμογής Artemis Cy και των σχετικών χαρτών) και να καταγγέλλουν αμέσως οποιαδήποτε παρανομία διαπιστώσουν στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα της Υπηρεσίας ή στην Αστυνομία στο 1414. Για Λευκωσία 99445697, Λεμεσό 99445728, Λάρνακα / Αμμόχωστο 99634325 και Πάφο 99445679.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση