ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προς ολοκλήρωση η 3η θανατική ανάκριση για αίτια θανάτου Θανάση

Θα οριστεί ημερομηνία για απόφαση

ΚΥΠΕ

Με τις αγορεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και των δικηγόρων της οικογένειας, που θα κατατεθούν γραπτώς σήμερα, φτάνει προς το τέλος της η πολύκροτη 3η θανατική ανάκριση, για τα αίτια θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, ενώ αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για την απόφαση της θανατικής ανακρίτριας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή διαδικασία, στις 11:30, θα βρίσκονται στο χώρο εκπρόσωποι της Παγκύπριας Επιτροπής Μητέρων – Συγγενών Εθνοφρουρών (ΠΕΜΣΕ), για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του Θανάση Νικολάου, ο οποίος είχε εντοπιστεί νεκρός κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας στις 29 Σεπτεμβρίου 2005.

Κατά την έναρξη της 3ης θανατικής ακάκρισης, τον περασμένο Οκτώβριο, οι δυο πλευρές είχαν αποφασίσει όπως η διαδικασία συνεχιστεί από εκεί που είχε σταματήσει, δηλαδή στη βάση των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν μετά την εκταφή και εξέταση των οστών του Θανάση Νικολάου, το 2020, και τα οποία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και όχι σε αυτοχειρία, όπως είχε αποφανθεί τότε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός.

Παρά την πρόθεση της δικαστού για τάχιστη διαδικασία, που θα ολοκληρωνόταν πριν το τέλος του 2023, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, καθώς συνεχώς προέκυπταν νέα αιτήματα και ενστάσεις μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και δικηγόρων της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται ότι, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του ιατροδικαστή Σταυριανού να παρευρίσκεται στη διαδικασία ως ενδιαφερόμενο μέρος, ενώ ακολούθως αποκλείστηκε και από μάρτυρας, μετά από ένσταση των δικηγόρων της οικογένειας, στο αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας να κατατεθεί νέα ιατροδικαστική του έκθεση.

Η θανατική ανακρίτρια είχε, επίσης, απορρίψει αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας να καταθέσει ο παθολογοανατόμος Δρ Ανδρέας Μαρνερίδης και, από πλευράς δικηγόρων της οικογένειας, η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη, υποδεικνύοντας ότι δεν είχαν οποιανδήποτε εμπλοκή στην όλη υπόθεση.

Ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας κατέθεσαν, η πρωτοκολλητής του Πολιτικού Τμήματος του δικαστηρίου, η Πρωτοκολλητής του Ποινικού Τμήματος, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Δικανικής Γενετικής στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Δρ Μάριος Καριόλου, ο εξεταστής της υπόθεσης από πλευράς Αστυνομίας, η αρχιαστυφύλακας που μετέφερε τα πλακίδια οστών του Θανάση Νικολάου στην Ελλάδα, η ανθρωπολόγος Ελευθερία Χαριλάου, οι παθολογοανατόμοι Εμμανουήλ Αγαπητός και Δήμητρα Καραγιάννη, καθώς και ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας.

Στο επίκεντρο της θανατικής ανάκρισης βρέθηκαν οι καταθέσεις των δυο παθολοανατόμων και του ποινικού ανακριτή, οι οποίες ήταν πολύωρες και έφεραν αρκετές εντάσεις μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και δικηγόρων της οικογένειας.

Ο καθηγητής Αγαπητός, που κλήθηκε από την Νομική Υπηρεσία, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου, αφού δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, σε αντίθεση με την παθολογοανατόμο Καραγιάννη, η οποία εξέφρασε βεβαιότητα για στραγγαλισμό του 26χρονου εθνοφρουρού. Σίγουρος ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, δήλωσε και ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας, ο οποίος είχε αναλάβει με άλλους ποινικούς ανακριτές, τη διερεύνηση της υπόθεσης, μετά από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

Κατά την προηγούμενη διαδικασία, η θανατική ανακρίτρια είχε ζητήσει όπως οι δυο πλευρές καταθέσουν σήμερα γραπτώς τις αγορεύσεις τους, τις οποίες θα εξετάσει πριν ανακοινώσει την απόφαση της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση