ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρόεδρος: Έρχονται σχέδια για να κτίσουν νεαρά ζευγάρια στις κοινότητες

Πρόσθεσε πως αυτή είναι μια προεκλογική δέσμευση η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί.

ΚΥΠΕ

Aναμένεται σύντομα η ανακοίνωση συγκεκριμένων σχεδίων ενθάρρυνσης νεαρών ζευγαριών για να κτίσουν τις κατοικίες τους στις κοινότητές μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια προεκλογική δέσμευσή του, η οποία θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την καταγραφή του παραδοσιακού τραγουδιού «Αροδαφνούσα» ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Χούλου της Πάφου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε εξάλλου πως η εκτελεστική εξουσία αναμένει συγκεκριμένη πρόταση ώστε να ιδρυθεί στην κοινότητα ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η παρουσία του στην εκδήλωση αποτελεί υλοποίηση της προεκλογικής του δέσμευσης, ενώ ευχαρίστησε για το υψηλό ποσοστό που έλαβε από την κοινότητα της Χούλου κατά τις προεδρικές εκλογές.

Είπε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκεται στη Χούλου, στο χωριό από το οποίο έχω από τις καλύτερες παιδικές μου εμπειρίες και όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς του με αυτή την κοινότητα όπου βρίσκονται θαμμένοι ο παππούς του και η γιαγιά του Σάββας και Άννα.

Συνεχάρη τον κοινοτάρχη για την εκδήλωση, σημειώνοντας πως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και ο Σωκράτης Τερπίζης επίσης με καταγωγή από τη Χούλου. Ακόμη ευχαρίστησε τη συγγραφέα, ερευνήτρια και ιστορικό Νάσα Παταπίου, η οποία, όπως ανέφερε διαχρονικά μέσα από τη δουλειά της έχει αναδείξει τη σημασία της κοινότητας,

«Και θα ήθελα κ. Παταπίου, ύστερα από συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου, να σας πω ότι αναμένουμε ως εκτελεστική εξουσία μια συγκεκριμένη πρόταση, έτσι ώστε να ιδρύσουμε στην κοινότητα ένα μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας αυτό που θα δούμε σήμερα», ανέφερε.

«Να υπάρχει εδώ ένας χώρος όπου μόνιμα θα αναδεικνύεται αυτή η σημασία της κοινότητας, αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και είναι και μια έκκληση προς εσάς», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που είχαν αναδειχθεί ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι νέοι, λόγω των οικονομικών δεδομένων, να μπορούν να αγοράσουν το σπίτι τους, να κτίσουν την κατοικία τους στις πόλεις.

«Και δεν μπορούμε να μιλάμε για αστυφιλία όταν βρισκόμαστε σε μια κοινότητα που απέχει περίπου 20 λεπτά από την Πάφο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Άρα, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και όχι μέσα από λόγια, μέσα από δηλώσεις, αυτό το πρόβλημα, το οποίο, ειδικότερα σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας, είναι υψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης μας, αναμένεται σύντομα, με τη δική σας συμβολή και σε συνεργασία πάντα με τον Υπουργό Εσωτερικών, να ανακοινωθούν συγκεκριμένα σχέδια ενθάρρυνσης νεαρών ζευγαριών, για να κτίσουν τις κατοικίες τους στις κοινότητες μας», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως αυτή είναι μια προεκλογική δέσμευση η οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί.

«Στηριζόμαστε κ. Παταπίου στη δική σας επιστημονική στήριξη, αναμένουμε ως εκτελεστική εξουσία μια συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να ανταποκριθούμε για να υπάρχει εδώ μόνιμα ένας πολιτιστικός χώρος, όπου θα αναδεικνύεται η Ιστορία και της κοινότητας, αλλά και των γειτονικών χωριών», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

H εκδήλωση στο χωριό της Αροδαφνούσας στην Χούλου με την παρουσίαση της Μουσικής Θεατρικής Παράστασης «Αροδαφνούσα» διοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χούλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο « Ο Ρήγας» και διοργανώθηκε με την ευκαιρία της καταγραφής του παραδοσιακού τραγουδιού «Αροδαφνούσα» ως πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Σ’ αυτήν συμμετείχαν ηθοποιοί, τραγουδιστές, αφηγητές, ορχήστρα και χορωδία, από τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πάφου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Ρήγας» Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος του ΚΣ Χούλου Πέτρος Νεοφυτίδης ενώ η Δρ Νάσα Παταπίου συγγραφέας, ερευνήτρια και ιστορικός αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της Χούλου και στον θρύλο της Αροδαφνούσας.

Στην ομιλία της, η κ. Παταπίου, η οποία κατάγεται από τη Χούλου, ανέφερε πως το 1367 ο πιο λαμπρός και ένδοξος Βασιλιάς της Κύπρου ο Ρήγας της Ανατολής και Βασιλιάς της Δύσης όπως τον τραγούδησε η κυπριακή λαϊκή μούσα, αναχωρούσε από το λιμάνι της Πάφου για την Ευρώπη με σκοπό να οργανώσει μια νέα σταυροφορία για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων.

Ο διάσημος αυτός γόνος του οίκου των Λουζινιάν, συνέχισε, συνδέθηκε αμετάκλητα με την Χούλου αφού, σύμφωνα με το χρονικογράφο Λεόντιο Μαχαιρά είχε ερωμένη τη σύζυγο του Φεουδάρχη της Χούλου την οποία ο λαός της Κύπρου την βάπτισε Αροδαφνούσα.

Σήμερα, πρόσθεε, «η Χούλου καλωσορίζει τον 8ο ΠτΔ Νίκο Χριστοδουλίδη που έχει άμεση σχέση με την κοινότητα αφού εκπατρογονίας κατάγεται από αυτή την κοινότητα με την πλούσια ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους και πρωτίστως το θρύλο της Αροδαφνούσας που εδώ στην γη των προγόνων μας αποτελεί ζώσα παράδοση».

Επιπρόσθετα η Δρ Παταπίου ανέφερε πως η Αροδαφνούσα αποτελεί αναντίλεκτα κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της Κύπρου αλλά ιδιαιτέρως και πρωτίστως της Χούλου, αφού εξακολουθεί να τραγουδιέται και να απαγγέλλεται στα πανηγύρια, υπάρχει στις διηγήσεις και στις παραδόσεις των κατοίκων της κοινότητας και μεταδίδεται από γενιά σε γενιά και έτσι καλλιεργείται η αντίληψη της συνέχειας.

Επιπρόσθετα οι κάτοικοι της κοινότητας συνδέουν και ταυτίζουν, όπως είπε, όλη τη διήγηση και αφήγηση του άσματος της Αροδαφνούσας αλλά και την ίδια την ηρωίδα με ερείπια του χωριού με τοιχογραφίες και παραδόσεις. Όλοι όσοι καταγόμαστε από την Χούλου, ανέφερε, νιώθουμε υπερήφανοι για την ηρωίδα αυτού του εξαίσιου δημοτικού τραγουδιού που συνδέεται με το χωριό αλλά και για τον Πέτρο Α’ Λουζινιάν την πιο ισχυρή προσωπικότητα του φραγκικού βασιλικού οίκου των Λουζινιάν που κυριάρχησαν εδώ περισσότερο από τρεις αιώνες.

Σύμφωνα με την Στέλλα Μιλτιάδου και τον Τιμόθεο Μαυρέλλη, οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση στην Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Unesco σε συνεργασία με το ΚΣ Χούλου και άλλους φορείς, το δημοτικό τραγούδι της Αροδαφνούσας τραγουδιέται σε εκδηλώσεις, πανηγύρια και γάμους και καταγράφεται σε διάφορες παραλλαγές από Κύπριους ή άλλους ερευνητές και απαντάται σε ολόκληρο τον κυπριακό χώρο. Η Χούλου, ανέφεραν, αποτελεί την κύρια κοινότητα στην οποία εντοπίζεται το εν λόγω άσμα και παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή η παρουσία του, ωστόσο το δημοτικό αυτό τραγούδι εντοπίζεται και τραγουδιέται και σε άλλες κοινότητες όπως το Κοιλάνι, η Λετύμπου, η Κοίλη, η Τσάδα, η Λεμόνα, η Επισκοπή Πάφου και η Καλλέπεια.

Ανέφεραν ότι σύμφωνα με το δημοτικό τραγούδι η Ρήγαινα, η οποία ταυτίστηκε με τη βασίλισσα Ελεονώρα, πληροφορείται από τις σκλάβες της, τη σχέση του Ρήγα με την Αροδαφνούσα την οποία προσκαλεί στο παλάτι για διευκρινίσεις. Η Αροδαφνούσα απορεί για την πρόσκληση, ωστόσο ντύνεται ωραία και κάνει αναφορές προσβλητικές για την ρήγαινα.

Εξήγησαν ότι σε αυτό το σημείο η αφήγηση διαφοροποιείται από παραλλαγή σε παραλλαγή, αλλά σε όλες όσες γνωρίζουμε η Ρήγαινα σκοτώνει την Αροδαφνούσα και ο Ρήγας που είχε ακούσει τις σπαρακτικές φωνές της, τρέχει να την γλυτώσει, όμως φτάνει πολύ αργά. Τελικά σύμφωνα με τον μύθο ο Ρήγας σκοτώνει τη Ρήγαινα ή σύμφωνα με άλλη παραλλαγή, την κλείνει στον στάβλο ή σκοτώνεται ο ίδιος με το μαχαίρι του, η πρώτα σκοτώνει την Ρήγαινα και μετά σκοτώνεται και αυτός.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ Χούλου Πέτρος Νεοφυτίδης ανέφερε πως από την παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, αντλούν δύναμη να συνεχίσουν να εργάζονται για την αναβάθμιση της περιοχής τους. Γνωρίζοντας, είπε, «τα αισθήματα αγάπης που τρέφετε για τις μικρές αγροτικές κοινότητες, στηριζόμαστε πολύ στην βοήθεια σας, και στην βοήθεια του Κράτους για να μπορέσουμε να κρατηθούμε ζωντανοί».

Η μουσικοθεατρική παράσταση έγινε σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Σωκράτη Τερπίζη, ενδυματολογία, σκηνογραφία της Αναστασίας Χρυσοστόμου, σκηνογραφία, σκηνικά και σχέδιο αφίσσας της Σούζαν Βάργκας Στεφανή.

Η εκδήλωση περιλάμβανε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια υπό την διεύθυνση του Σωκράτη Τερπίζη. Το πρόγραμμα συντόνισε η υπ. διδακ. Στέλλα Μιλτιάδου Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου ο «Ρήγας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X