ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Προδρόμου: «Δεν έγινε καμία διάκριση σε κανένα σχολείο σε βάση φυλετική»

O ρατσισμός δεν γίνεται αποδεκτός στα σχολεία, σημείωσε ο Υπουργός

ΚΥΠΕ

Θα πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε ότι τα σχολεία βεβαίως κάνουν ό,τι χρειάζεται για να δέχονται μαθητές και μαθήτριες με μεταναστευτική βιογραφία χωρίς διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν με κάποιους Κανονισμούς, οι οποίοι ισχύουν για όλους», δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημείωσε ακόμη ότι ο ρατσισμός δεν γίνεται αποδεκτός στα σχολεία, ενώ αναφερόμενος σε περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, είπε ότι «δεν έγινε καμία διάκριση σε κανένα σχολείο σε βάση φυλετική».

Ο Υπουργός Παιδείας μιλούσε μετά από σύσκεψη, στο Υπουργείο, με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης, από πλευράς Υπουργείου, ο Αν. Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο επίκεντρο ήταν τα θέματα εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων και ιδιαίτερα η αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παραβατικότητας, ενώ υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο έγινε και επιστημονική Ημερίδα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) για τα ζητήματα της βίας και παραβατικότητας. «Μαζί με τις διευθύνσεις και τους εκπαιδευτικούς προσπαθούμε να στηρίξουμε τα σχολεία, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές πραγματικότητες», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, στο Υπουργείο γίνεται, στη βάση και των πορισμάτων της Ημερίδας, ένας συνολικός σχεδιασμός και ανάπτυξη των υφιστάμενων δομών και θα συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεργασία με τον Σύνδεσμο Διευθυντών και με την ΟΕΛΜΕΚ.

Όσον αφορά θέματα που συζητούνται στον Τύπο τις τελευταίες μέρες, είπε ότι θα υπάρξει τοποθέτηση και από τον Σύνδεσμο Διευθυντών ενώ σημείωσε ότι στα δημόσια σχολεία «καλλιεργείται συστηματικά, και μέσα από κατάλληλα παιδαγωγικά προγράμματα, πνεύμα πολιτότητας με κατάλληλες δράσεις για την εμπέδωση της αποδοχής της διαφορετικότητας και τον περιορισμό των προκαταλήψεων ή/και οποιωνδήποτε τάσεων ρατσισμού. Έχουμε πολλές χιλιάδες παιδιά με διαφορετική προέλευση, από διάφορες χώρες και βεβαίως το σχολείο στην Κύπρο υποδέχεται όλα αυτά τα παιδιά».

«Εκείνο το οποίο πρέπει να πω κατηγορηματικά είναι ότι ούτε ο ρατσισμός ούτε η οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης γίνεται αποδεκτή στα σχολεία» συνέχισε ο κ. Προδρόμου.

«Στη συντριπτική πλειοψηφία τα σχολεία λειτουργούν εύρυθμα. Υποδεχόμαστε μεγάλο αριθμό παιδιών κάθε χρόνο και διαπιστώνουμε καθημερινά, μέσα από την ίδια τη λειτουργία των σχολείων ότι υπάρχει αρμονική ένταξη και λειτουργία των σχολικών μονάδων. Απορρίπτουμε την εντύπωση που δημιουργείται ότι υπάρχει ρατσισμός στα σχολεία. Αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ταυτόχρονα ότι τα σχολεία λειτουργούν με κάποιους Κανονισμούς, οι οποίοι ισχύουν για όλους και η καλύτερη ένταξη και για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία είναι να αντιμετωπίζονται ισότιμα», σημείωσε.

Όπως είπε, «δείγμα της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται είχαμε στις 26 Μαΐου, όταν πραγματοποιήθηκε εδώ στο Υπουργείο μια πολύ ωραία εκδήλωση, όπου βραβεύτηκαν παιδιά σε διαγωνισμό σχετικό με τα θέματα της αποδοχής και της πολιτότητας, καθώς και για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων και διαπιστώσαμε ότι στα σχολεία μας τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία τυγχάνουν υποδοχής, έχοντας τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που δικαιούνται».

Αναφέρθηκε σε περιστατικό σε Γυμνάσιο στη Λάρνακα «όπου ένας γονέας - Ελληνοκύπριος διευκρινίζω - προσήλθε στην τελετή αποφοίτησης φέροντας μαζί του κροτίδες» και είπε ότι πρόκειται για «φαινόμενα τα οποία δεν αφορούν μόνο στο σχολείο αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα». «Τέτοια φαινόμενα είναι ανεπίτρεπτα, μαρτυρούν δυσκολίες στο περιβάλλον εκείνου του σχολείου και δεν σχετίζονται με φυλετικές διακρίσεις», πρόσθεσε.

Γι’ αυτό, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «είναι που θα σταθούμε δίπλα στις διευθύνσεις των σχολείων και αυτό που υπογραμμίστηκε στη σημερινή σύσκεψη είναι ότι οι κανόνες λειτουργίας των σχολείων, δεν έχουν χρώμα, δεν έχουν φυλή, αλλά ισχύουν για όλους».

«Αυτό υπογράμμισαν οι Διευθυντές που ζήτησαν τη στήριξη του Υπουργείου για να υπάρχει στα σχολεία ηρεμία, με εφαρμογή των Κανονισμών και με το επιβαλλόμενο πνεύμα κατανόησης και παιδαγωγικής ευθύνης, και τη στήριξη αυτή θα την έχουν».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε ακολούθως σε άλλο περιστατικό, στην Πάφο, όπου υπήρξε καταγγελία ότι «μαθήτρια θυματοποιήθηκε και έμεινε στάσιμη, με την επίκληση από την οικογένεια ότι υπήρχε θέμα φυλετικής διάκρισης». «Σε εκείνη την περίπτωση, για την οποία πάλι υπάρχουν δημοσιεύματα, η μαθήτρια είχε περισσότερες από 350 απουσίες. Δεν αφορά με κανένα τρόπο φυλετικό θέμα, αλλά ζήτημα φοίτησης», συμπλήρωσε.

Το σχολείο, είπε ο κ. Προδρόμου, στηρίζει όλα τα παιδιά, στηρίζει ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία μπορεί να παρουσιάζουν στο κοινωνικό ή οικογενειακό τους περιβάλλον κάποιες δυσκολίες ή και προβλήματα, «αλλά θα πρέπει με ψυχραιμία και με τους κατάλληλους μηχανισμούς να εφαρμόσουμε την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, η οποία στηρίζεται σε διεθνείς πρακτικές και τις ευρωπαϊκές συστάσεις για την υποδοχή και την αποδοχή όλων των παιδιών αδιακρίτως».

«Δίνονται οι ευκαιρίες. Η Πολιτεία οργανώνει εντατικά προγράμματα για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, για να αποκτήσουν εξοικείωση με το περιβάλλον. Δίνονται ευκαιρίες και ήδη έχουμε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που διακρίνονται μέσα στα σχολεία μας και το βλέπουμε αυτό με ικανοποίηση», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν ο συγκεκριμένος Διευθυντής του σχολείου της Λάρνακας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν για παρόμοια τέτοια περιστατικά, ο κ. Προδρόμου είπε «όχι, δεν έχει απασχολήσει».

«Έχουν κάποιοι απασχοληθεί, οι οποίοι και τώρα δημιουργούν προβλήματα. Σας λέω ότι το γεγονός ότι στην τελετή αποφοίτησης προσήλθε πολίτης με κροτίδες είναι θέμα της Αστυνομίας. Δεν είναι θέμα του σχολείου. Και πρώτα θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα και μετά θα δούμε τη λειτουργία του σχολείου». Ανέφερε ακόμη ότι στο σχολείο αυτό εφαρμόστηκε μια εγκύκλιος που ισχύει σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, ενώ είπε ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς, έχει σταλεί από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης αριθμός εγκυκλίων, οι οποίες έδιναν οδηγίες τον τρόπο ένταξης των παιδιών μεταναστευτικής βιογραφίας. «Αυτά τηρούνται σε όλα τα σχολεία» είπε.

Σε παρατήρηση αν ορθώς έπραξε ο Διευθυντής, ο κ. Προδρόμου είπε πως καταγγελίες αυτές τις μέρες υπήρξαν για αρκετά σχολεία.

Αναφέρθηκε στην καταγγελία στην περίπτωση σχολείου στην Πάφου, για παιδί, το οποίο είχε περισσότερες από 350 απουσίες, λέγοντας ότι «δεν ήταν θέμα ούτε φυλής ούτε καμίας διάκρισης» για να προσθέσει ότι «δεν μπορεί να επικαλούμαστε ζητήματα ισότητας όταν υπάρχουν τέτοια περιστατικά». Σύμφωνα με τον Υπουργό, το συγκεκριμένο περιστατικό «εξετάστηκε, εξετάζεται και βεβαίως, θα υπάρξουν αποτελέσματα. Αλλά, δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση την εικόνα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ότι στα σχολεία μας ασκείται ρατσισμός».

Εδώ στο Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, πριν από μερικές εβδομάδες «είχαμε παιδιά, τα οποία βραβεύτηκαν, τραγούδησαν, άλλα παιδιά παρέλασαν στις 25 Μαρτίου και το βλέπει όλη η Κύπρος».

«Άρα, λοιπόν, ας μην προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Η κυπριακή πολιτεία, οι Κύπριοι πολίτες γνωρίζουμε από μετανάστευση, γνωρίζουμε από ξενιτιά και βεβαίως, υποδεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά που είναι στον τόπο μας, με την θέρμη και την φροντίδα που δικαιούνται και που τους ταιριάζει και που νιώθουμε ότι θέλουμε να δώσουμε. Ο φορολογούμενος πολίτης κάνει μεγάλες προσπάθειες και το Υπουργείο με αυτούς τους πόρους εργοδοτεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς επιπρόσθετα, οι οποίοι ασχολούνται και ενισχύουν τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί τόσο εύκολα κάποιοι να εκφέρουν κρίσεις και κατηγορίες ενάντια στο δημόσια σχολείο», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το θέμα των κανόνων ευπρεπούς εμφάνισης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι κανονισμοί είναι εκεί και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δική μου δουλειά, του Υπουργού, να σχολιάζω».

«Οι Διευθυντές σε όλη την Κύπρο, διαχρονικά, όχι μόνο φέτος, εφαρμόζουν κάποιους κανονισμούς, οι οποίοι είναι γραμμένοι. Είναι κείμενοι. Δεν τους φτιάξαμε ούτε φέτος ούτε πέρσι και πρέπει να εφαρμόζονται» είπε. Ανέφερε ότι δεν είναι δουλειά του Υπουργείου, της πολιτικής, το «πως οι Διευθυντές των Σχολείων ευσυνείδητα, εφαρμόζουν τους κανονισμούς λειτουργίας για όλα τα παιδιά στο σχολείο».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, «η πληροφόρηση που έχουμε στην βάση της διερεύνησης που γίνεται ήταν ότι καθηκόντως όπως σε όλα τα σχολεία, οι γονείς είχαν ενημερωθεί γραπτώς προηγουμένως για την τελετή αποφοίτησης».

«Όταν σε αυτή την τελετή αποφοίτησης παρουσιάστηκαν άνθρωποι με κροτίδες και αναγκάστηκε το σχολείο να αποταθεί στην Αστυνομία, τα υπόλοιπα περιττεύουν», σημείωσε.

Σε ερώτηση όσον αφορά την εμφάνιση των μαθητών και αν το συγκεκριμένο περιστατικό ίσως να είναι αφορμή για να δοθεί με τη νέα σχολική χρονιά κάτι γραπτό στους γονείς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι Διευθυντές των σχολείων είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από το εκπαιδευτικό σύστημα, έχουν κριθεί, έχουν προαχθεί και ασκούν τα καθήκοντα διεύθυνσης.

«Στα σχολεία, τα οποία διευθύνουν ορισμένοι από τους Διευθυντές που ήταν εδώ, μέλη του Συνδέσμου, έχουν πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και μου εξήγησαν όλες τις ενέργειες που γίνονται, σύμφωνα και με τις οδηγίες και την πολιτική, ούτως ώστε να μπορεί να συμμετέχουν. Οι κανονισμοί στα σχολεία δεν είναι για μερικούς μαθητές. Είναι για όλους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η εφαρμογή των κανονισμών έγινε για όλους τους μαθητές. Άρα, λοιπόν, ας μην γίνονται κρίσεις σε επίπεδο φυλετικό…Θέμα φυλετικής αντιμετώπισης είναι δυστυχώς τα σχόλια που δημιουργούν» είπε, για να προσθέσει ότι «δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανένα παιδί».

Γίνονται, είπε ο κ. Προδρόμου, προσπάθειες, υπάρχουν μέθοδοι, μηχανισμοί, μέσα στο Υπουργείο, μέσα στα σχολεία για να βοηθηθούν παιδιά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως μετά από ένα σημείο υπάρχουν και εφαρμόζονται κανονισμοί.

«Με τους Διευθυντές αυτό το πράγμα είπαμε και η διαβεβαίωση η δική τους είναι το ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να τυγχάνουν σεβασμού, να εφαρμόζονται και βεβαίως κατά καιρούς οι κανονισμοί μπορεί να αλλάζουν, μπορεί να διαφοροποιούνται, αλλά οι υφιστάμενοι κανονισμοί δεν μπορεί να εφαρμόζονται κατά βούληση και κατά περίσταση» κατέληξε.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση