ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Πού αποδίδεται η αύξηση κρουσμάτων στη Λεμεσό

100 κρούσματα μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα τα οποία σχετίζονται με σχολεία στη Λεμεσό

Με τη Λεμεσό να παρουσιάζει αυξημένα κρούσματα του ιού, η ανησυχία των υγειονομικών αρχών διογκώνεται ολοένα και περισσότερο. Ο έντονος προβληματισμός εστιάζεται κυρίως στις αιτίες για τις οποίες για ακόμη μια φορά η πόλη της Λεμεσού βρίσκεται στο στόχαστρο των αρμοδίων παρουσιάζοντας μια εικόνα η οποία δεν συνάδει με τις υπόλοιπες επαρχίες.

Τα περιστατικά, στην Επαρχία Λεμεσού τις τελευταίες 14 ημέρες αποτελούν το 70% των κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί παγκύπρια. Την Παρασκευή (26/2) ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε στα 272 με το ποσοστό θετικότητας στη Λεμεσό να ανέρχεται στο 0,91 τοις εκατό.

Στα σχολεία έγκειται η κυριότερη αιτία της «έκρηξης» κρουσμάτων στη Λεμεσό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην «Κ» ο υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης, Επιδημιολόγος, Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Ο κ. Σιλβέστρος σημείωσε ότι σε τέσσερα σχολεία της Λεμεσού έχουν εντοπιστεί την τελευταία εβδομάδα γύρω στα 100 κρούσματα. Ο ιός μεταδόθηκε από εκπαιδευτικούς σε παιδιά τα οποία μετέδωσαν επίσης τον ιό σε άλλα άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Η μετάδοση του ιού γίνεται επίσης και μέσω εργασιακών χώρων όπου έχουν εντοπιστεί clusters.

Επιπλέον, τίθεται ζήτημα και με άτομα τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού αλλά δεν περιορίζονται και προσέρχονται στην εργασία τους με αποτέλεσμα περαιτέρω μετάδοση. Ο κ. Σιλβέστρος τονίζει ότι τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει επιτέλους να εκλείψουν καθώς δυσκολεύουν το έργο της αντιμετώπισης της πανδημίας και έχουν ως αποτέλεσμα την μετάδοση και την αύξηση των κρουσμάτων του ιού.

Υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εκπαιδευτικούς

Την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε όπως όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό σχολικών μονάδων υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου, αρχής γενομένης από το Σάββατο (27/2). Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολείων μπορούν να διενεργήσουν το τεστ είτε δωρεάν στα σημεία δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας είτε ιδιωτικά με ιδία έξοδα. Τονίζεται ότι το πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους από την 1η Μαρτίου και θα πρέπει να παρουσιάζεται κατά τους ελέγχους που θα εντατικοποιηθούν από τη Δευτέρα.

Γίνεται, παράλληλα, αυστηρή σύσταση προς τους μαθητές όπως διενεργήσουν rapid test, με τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους.

Πηγή: Kathimerini.com.cy/ Της Άντρης Θρασυβούλου 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση