ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιος είναι ο Άντρας της Χρονιάς Άλεξ Μιχαηλίδης

Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής συγγραφέας bestseller μυθιστορημάτων έλαβε τα βραβεία Άντρας της Χρονιάς και Διεθνής Κύπριος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στον καταξιωμένο συγγραφέα ελληνοκυπριακής καταγωγής Άλεξ Μιχαηλίδη απονεμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 7 Δεκεμβρίου, τα βραβεία Άντρας της Χρονιάς και Διεθνής Κύπριος, στα πλαίσια της 22ης τελετής απονομής των Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards 2023. Κατά την απονομή ο συγγραφέας δήλωσε συγκινημένος, αναφέροντας πως είναι μεγάλη του τιμή που βραβεύεται στη Λευκωσία, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Είναι το πρώτο βραβείο που παίρνω στην Κύπρο κάτι το οποίο το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό» είπε και πρόσθεσε ότι ξεκίνησε το γράψιμο μεγαλώνοντας στην Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα τα βραβεία του να ενθαρρύνουν κι άλλους Κύπριους συγγραφείς. «Όσα χρειαζόμουν για να επιτύχω σαν συγγραφέας τα έλαβα στην Κύπρο. Είχα την υποστήριξη και την εμψύχωση από τους γονείς μου, είχα μια εξαιρετική εκπαίδευση, είχα την τεράστια συλλογή βιβλίων της μητέρας μου για να διαβάζω, ζούσα σε μια όμορφη χώρα και είχα μια απίστευτα πλούσια πολιτιστική και μυθολογική κληρονομιά από την οποία μπόρεσα να αντλήσω πράγματα. Και με ένα τέτοιο ξεκίνημα στη ζωή, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιτύχει σε οτιδήποτε», τόνισε ο Άλεξ Μιχαηλίδης.

Από την πλευρά του, ανακοινώνοντας πως «Man of the Year 2023» είναι ο Άλεξ Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε: «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του τόπου είναι οι άνθρωποι του. Κάποιος απ’ αυτούς έχει ξεχωρίσει, καθώς τη σημαντικότητα του έργου του, την αναγνωρίζουμε, όχι μόνο εμείς στην Κύπρο, αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έγκριτων εκπροσώπων του Τύπου, αλλά και σημαντικοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, αποδίδοντας του τα εύσημα που του αξίζουν».

Ποιος είναι ο Άλεξ Μιχαηλίδης

Ο ελληνοκυπριακής καταγωγής συγγραφέας bestseller μυθιστορημάτων γεννήθηκε το 1977 στη Λευκωσία από Ελληνοκύπριο πατέρα και Βρετανίδα μητέρα και μεγάλωσε στην Κύπρο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Αγγλική Λογοτεχνία από το Trinity College του Cambridge University και μεταπτυχιακού στη σεναριογραφία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες. Σπούδασε ψυχοθεραπεία για τρία χρόνια και εργάστηκε για δύο χρόνια σε μονάδα για νέους ενήλικες. Αυτή του η εμπειρία του παρείχε υλικό και έμπνευση για το ντεμπούτο του μυθιστόρημα «Σιωπηλή ασθενής» το οποίο κατατάχθηε αμέσως στο Νο1 των best sellers των New YorkTimes και παρέμεινε στη λίστα των best sellers για περισσότερες από 100 εβδομάδες, ενώ έσπασε κάθε ρεκόρ με πωλήσεις 6,5 εκατομμυρίων αντιτύπων σε 50 χώρες. Αφού πωλήθηκαν περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, το βιβλίο βρέθηκε επιπλέον για επτά εβδομάδες στα κορυφαία 10 bestsellers της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times και ονομάστηκε ως το θρίλερ της χρονιάς στην Amazon.com για το έτος 2019. Το βιβλίο τελικά έσπασε κάθε ρεκόρ, με πωλήσεις σε 50 χώρες και επελέγη από την εταιρεία του γνωστού ηθοποιού Brad Pitt για να ανέβει στη μεγάλη οθόνη.

Το μυθιστόρημα η «Σιωπηλή Ασθενής» (The Silent Patient) που κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα, ήταν το λογοτεχνικό του ντεμπούτο, το οποίο γρήγορα κέρδισε το αναγνωστικό κοινό, κατακτώντας μια θέση στην περίοπτη λίστα best sellers των New York Times για περισσότερο από ένα χρόνο.

Το δεύτερό του μυθιστόρημα με τίτλο «Οι κόρες» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2021 το οποίο επίσης έγινε bestseller και πώλησε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το δεύτερο του bestseller μυθιστόρημα με τίτλο «Οι κόρες» (The Maidens) κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου του 2021 και κατόρθωσε να σκαρφαλώσει κι αυτό στην περίφημη λίστα των New York Times.

Αντιπροσωπευτικά για τη δουλειά του χαρισματικού Μιχαηλίδη είναι τα κολακευτικά λεγόμενα του best seller συγγραφέα στους New York Times, Chris Whitaker, ο οποίος αφού διάβασε το δεύτερο του βιβλίο, είπε ότι «δουλεμένο στην εντέλεια, καταχθόνιο, μοντέρνο και συναρπαστικό, το μυθιστόρημα “Οι κόρες” απαντά στο βαρυσήμαντο ερώτημα «Πώς συνεχίζεις όταν έχεις γράψει ένα από τα καλύτερα θρίλερ της προηγούμενης δεκαετίας;» Απλώς γράφεις κάτι ακόμα καλύτερο!». «Τα μυθιστορήματά μου θα έχουν πάντα να κάνουν με την αρχαία ελληνική τραγωδία, τη μυθολογία, την ψυχολογία και τις δολοφονίες» είχε πει ο ίδιος, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό Esquire.

Το τρίτο του μυθιστόρημα με τίτλο The Fury κυκλοφορεί τον Ιανουάριο του 2024 και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύντομο πέρασμα από τον κινηματογράφο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άλεξ Μιχαηλίδης δοκιμάστηκε και στην καριέρα του σεναριογράφου, γράφοντας την πλοκή για την ταινία The Devil You Know, παραγωγής 2013 με πρωταγωνίστριες τις Lena Olin, την Rosamund Pike και την Jennifer Lawrence και συμμετέχοντας μαζί με τον James Oakley στο σενάριο της ταινίας The Con Is On, παραγωγής 2018, όπου πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Uma Thurman, Tim Roth, Parker Posey και Sofia Vergara. Σε συνέντευξή του στους New York Times, o συγγραφέας είπε «έκανα τρεις ταινίες και πήγαν από το κακό στο χειρότερο». Αφού συνάντησε κάποιον σε ένα πάρτι που του είπε ότι, έχοντας δει μια από τις ταινίες, δεν περίμενε να είναι τόσο ενδιαφέρων άνθρωπος, ο ίδιος, όπως ανέφερε, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις ταινίες και να γράψει ένα μυθιστόρημα.

 

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση