ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το θρίλερ με το κατασκοπευτικό βαν - Μυστήριο, έρευνες συλλήψεις

Όλα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

Αλυσιδωτές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις σχετικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά και από τις τρεις συλλήψεις υπαλλήλων των δύο φερόμενων εμπλεκόμενων εταιρειών, Ισραηλινών συμφερόντων.

Μετά από ένα διάστημα σιωπής και χωρίς να προκύπτουν ιδιαίτερες εξελίξεις, η υπόθεση επέστρεψε, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, 
στο προσκήνιο με τις συλλήψεις των Ελληνοκύπριων να έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία.

Εναντίον τους διερευνώνται συνολικά 13 αδικήματα, μεταξύ των οποίων η Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, αδικήματα κατά παράβαση του Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η Αστυνομία εξασφάλισε εντάλματα σύλληψης και για τους δύο Ισραηλινούς, Αβραάμ Σαχάκ Άβνι και Ταλ Ντιλάν.

Οι τρείς Ελληνοκύπριοι συλληφθέντες αναμένεται το πρωί της Παρασκευής (20/12) να παρουσιαστούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ενώ το ΤΑΕ Αρχηγείου συνεχίζει τις εξετάσεις.

Το μυστήριο που έφερε η αποκάλυψη

Η αποκάλυψη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή (15/11) για την ύπαρξη του κατασκοπευτικού βαν στους δρόμους της Λάρνακας προκάλεσε αντιδράσεις επί αντιδράσεων, γεννώντας ερωτήματα, με βασικό αυτό του κατά πόσον τελικά προστατεύονται τα προσωπικά μας δεδομένα και δημιουργώντας, όπως ήταν λογικό επακόλουθο, μυστήριο.

Κυριάρχησε η ανησυχία των πολιτών για το πόσο εύκολα κάποιος με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού μπορεί να «αδειάσει» κινητά πετυχαίνοντας πρόσβαση σε «προσωπικές» συνομιλίες μέσω What’s app, Messenger και άλλων πανομοιότυπων εφαρμογών.

Το άρθρο που έφερε την αποκάλυψη

Το εν λόγω θέμα ήρθε στην επιφάνεια μέσα από άρθρο του Thomas Brewster στο Forbes, τον περασμένο Αύγουστο με τίτλο, «Ένας πολυεκατομμυριούχος ειδικός παρακολούθησης βγαίνει από τις σκιές με το 9 εκατομμυρίων δολαρίων βαν του που έχει την δυνατότητα υποκλοπών».

Ο άνθρωπος πίσω από την λειτουργία του βαν ονομάζεται, Tal Dilian και είναι βετεράνος των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών με εμπειρία 24 χρόνων, ο οποίος μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να «αδειάσει» κινητά και να έχει πρόσβαση σε «προσωπικές» μας συνομιλίες μέσω What’s app, Messenger, αλλά και σε άλλες εφαρμογές που διαθέτουν τα έξυπνα τηλέφωνα.

 

Το «Α-Team» βαν, όπως χαρακτηρίζεται, χρεώνει για τις υπηρεσίες του από 3,5 εκατομμύρια δολάρια μέχρι 9 αναλόγως της κατασκοπευτικής τεχνολογίας που επιθυμεί ο πελάτης του.

Όποιος πιστεύει ότι οι συνομιλίες του τόσο στο WhatsApp όσο και σε οποιοδήποτε κομμάτι της ψηφιακής του ζωής είναι 100% ιδιωτικό θέμα θα καταλάβει ότι τρέφει ψευδαισθήσεις αν περάσει δύο μέρες με τον Dilian προσθέτει ο δημοσιογράφος του προαναφερθέντος άρθρου.

 

«Ξεσκόνισε» με σιωπή το βαν η Αστυνομία

Έπειτα από δικαστικό ένταλμα το κατασκοπευτικό βαν κατασχέθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες και μεταφέρθηκε από την Λάρνακα στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στην Λευκωσία, ενώ το ίδιο βράδυ έρευνα έγινε και στα γραφεία της εταιρείας.

Η τότε ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από εκεί και πέρα, μέχρι και την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου τόσο από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και από πλευράς Αστυνομίας, οι αναφορές για την υπόθεση ήταν φειδωλές.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης και Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ήταν άκρως προσεκτικοί στα όσα έλεγαν. Τα όσα έβγαιναν προς τα έξω ήταν ελάχιστα.

Έντονες αντιδράσεις με πολιτικό άρωμα

Με το που η είδηση έγινε γνωστή οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες. Κυρίως, από πλευράς ΑΚΕΛ, τα πυρά και η πίεση στην κυβέρνηση στου να δώσει ευθείς απαντήσεις ήταν επίμονη.

Κύρια ερωτήματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν:

Πώς και γιατί βρίσκεται στην Κύπρο ένα τέτοιο μηχάνημα;

Πώς και κατόπιν ποιου ελέγχου εκτελωνίστηκε;

Στη βάση ποιας νομοθεσίας λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες;

Με ποιου την άδεια παρακολουθεί ποιους;

Εναντίον ποιων στράφηκε η λειτουργία του μέχρι σήμερα;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον απόηχο του σάλου γύρω από το κατασκοπευτικό βαν κάλεσε σε συνάντηση τον Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ παρίσταται επίσης ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.

Τι έχουν εντοπίσει οι αρχές;

Προφανώς και προκύπτουν ερωτήματα με τις συλλήψεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και κατά συνέπεια του κατασκοπευτικού βαν.

Αφενός διότι οι αρμόδιες αρχές ξεψάχνισαν τόσο το κατασκοπευτικό βαν, τα γραφεία των εταιρειών αλλά και όλους όσους πιθανόν να εμπλέκονταν στην εν λόγω υπόθεση.

Αφετέρου διότι νοουμένου του προαναφερθέντος σε συνδυασμό με τις συλλήψεις με βάση κοινής λογικής έχουν προκύψει στοιχεία που να δικαιολογούν τις διώξεις.

Το θέμα στην προκειμένη είναι το τι έχουν ανακαλύψει οι αρχές;

Δεν είναι ταινία δράσης ή θρίλερ αλλά πραγματικότητα

Το όλο ζήτημα θα μπορούσε να είναι ταινία δράσης ή θρίλερ με πρωταγωνιστές μυστικούς πράκτορες, ωστόσο, δεν είναι παρά μόνο μια ακόμα κυπριακή πραγματικότητα.

Η περί ης ο λόγος υπόθεση δεν θα πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα, καταλήγοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ως ένα γεγονός που ‘’έτυχε’’, αντιθέτως θα πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις.

 

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X