ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Παντρεύεστε; Μην ξεχάσετε να καλέσετε εγκαίρως τον banker σας

Τα φακελάκια στον γάμο θεωρούνται πλέον διακίνηση μαύρου χρήματος, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου;

24news team

Τα μετρητά στα φακελάκια που δωρίζουν οι καλεσμένοι σε ένα νιόπαντρο ζευγάρι, στα μάτια των νομοθετών και των τραπεζών θεωρούνται πλέον διακίνηση μαύρου χρήματος, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου; Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν;

Όποια απάντηση, όποια άποψη κι αν έχει ο καθένας από εμάς επί του προκειμένου, ένα είναι το σίγουρο: οι τράπεζες ζητούν αποδεικτικά στοιχεία για να αποδεχθούν μια μεγάλη κατάθεση μετρητών. Δεν τους αρκεί να ακούσουν από τον γαμπρό και τη νύφη, από πού βρήκαν τα λεφτά.

Οι τράπεζες αναφέρονται στη θέσπιση κανονισμών, επικαλούμενες ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό κανονισμό (εφαρμογής στις 10 Ιουλίου 2027) για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που βάζει ως όριο στις συναλλαγές με μετρητά το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ. Επιχειρούν ως εκ τούτου να ελέγξουν τα χρηματικά ποσά που εισέρχονται υπό μορφή μετρητών στο τραπεζικό σύστημα.

Η κοινή απαίτηση των τραπεζών

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τραπεζών, το κάθε πιστωτικό ίδρυμα έχει τη δική του διαδικασία που ακολουθεί για να ασκήσει έλεγχο. Η κοινή τους απαίτηση είναι όπως ενημερωθούν εκ των προτέρων για την ημερομηνία του γάμου. Όχι απλώς με το προσκλητήριο αλλά και με τα απαραίτητα πιστοποιητικά από την εκκλησία, όταν πρόκειται για εκκλησιαστικό γάμο.

Κωστουρής: Να μην θεωρηθεί απάτη

«Να ενημερώνουν από πριν για να αποφεύγετε η γραφειοκρατία για τη νομιμότητα των συγκεκριμένων χρημάτων. Να μην πάνε απλώς με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα στο χέρι», δήλωσε ενδεικτικά ο Ανδρέας Κωστουρής, εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Τραπεζών, επικαλούμενος το «πλαίσιο καταπολέμησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Να μην θεωρηθεί ότι είναι απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, να ελεγχθεί η είσοδος των χρημάτων στο σύστημα», σημείωσε.

Αν δεν πάνε σύντομα για κατάθεση

Επιπλέον, οι τράπεζες θα ελέγξουν και το χρονικό διάστημα, μετά την τέλεση του γάμου, κατά το οποίο θα τους επισκεφτούν οι νεόνυμφοι με σκοπό να καταθέσουν χρήματα από τον γάμο τους. Όσο πιο πολύ το καθυστερήσουν, τόσο θα αυξάνονται τα τεκμήρια που θα τους ζητηθούν ώστε να διαλυθούν οι όποιες υποψίες.

Ιδιαίτερα εάν διαπιστωθεί από τις τράπεζες ότι το ποσό κατάθεσης από γάμο είναι ασυνήθιστα υψηλό σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη και τις συναλλαγές των πελατών τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X