ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πανδημίες που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα

Από το 1348 μέχρι και σήμερα

O νέος κορωνοϊός ξέσπασε και προκάλεσε ανησυχία και πανικό σε πολλές περιπτώσεις ανά το παγκόσμιο. Καθημερινά βλέπουμε και ακούμε για νέα κρούσματα, νεκρούς και ανθρώπους που μπαίνουν σε καραντίνα μέχρι να επιβεβαιωθεί αν τελικά έχουν προσβληθεί από τον ιό η όχι.

«Σε αυτή τη φάση αρκεί ένας άνθρωπος σε ένα αεροδρόμιο» για να ξεκινήσει μια πανδημία, είχε δηλώσει στο CNNi η Βρετανή ερευνήτρια Jennifer Ron.

Εικόνες των άγρυπνων γιατρών στην Κίνα κάνουν τον γύρω του διαδικτύου και εμείς αναρωτιόμαστε, πόσοι άνθρωποι πέρασαν ξανά από μια παρόμοια κατάστασης στην πρόσφατη ιστορία της ανθρωπότητας και πως τελικά αντιμετωπίστηκε;

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες πανδημίες από τις οποίες πέρασε ο άνθρωπος;

Η μαύρη πανώλη (1348)
Αλλιώς μαύρος θάνατος… Τον Οκτώβριο του 1337 όταν εμπορικά πλοία από το λιμάνι της Κάφας γεμάτα νεκρούς έφτασαν στην Σικελία μετέφεραν την πανώλη. 75 – 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε Ευρώπη και Ασία λόγω της μαύρης πανώλης.
Μεταδιδόταν γρήγορα λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής των ανθρώπων ενώ δεν υπήρχε ούτε η ιατρικοί γνώση. Ο πληθυσμός της γης από 450 εκατομμύρια μειώθηκε στα 350 – 375 εκατομμύρια.

Η πρώτη πανδημία χολέρας (1817)
Από τη εποχή του Ιπποκράτη μέχρι και το 1817 η χολέρα υπήρχε όμως συνήθως ήταν περιορισμένη στο δέλτα του Γάγγη στην Ινδία.
Η πανδημία ξέσπασε και πάλι μέσα από το εμπόριο όταν οι ταξιδιώτες μετέφεραν την χολέρα σε γειτονικές χώρες.
Ήταν η πρώτη από τις 7 πανδημίες χολέρας που ξέσπασαν σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγες ημέρες.

Δείτε την συνέχεια στο must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X