ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Όλα όσα ανέφερε ο Υπ. Άμυνας για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων

Όλες οι πληροφορίες

Σε ψηφιακή εποχή εισέρχεται από σήμερα το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά. Η χρονοβόρα διαδικασία για συμπλήρωση και υποβολή των απαιτούμενων εντύπων από τους στρατεύσιμους, κατά την παρουσίασή τους εντός των ΚΕΝ, καθώς και ο έλεγχος από τα στελέχη, αλλάζει ριζικά. Πλέον όλα όσα έχουν σχέση με τις επιλογικές διαδικασίες πλην των ειδικών δυνάμεων, μπορούν να γίνουν από το σπίτι, χωρίς φυσική παρουσία, με ασφάλεια.

Ένας από τους πιο μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει με τους συνεργάτες μου, όταν είχα την τιμή να αναλάβω το Υπουργείο Άμυνας, ήταν η απαγκίστρωση από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ένας στόχος ο οποίος ταυτίζεται απόλυτα με την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό, απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.

Από σήμερα λοιπόν, τίθεται σε λειτουργία μία νέα, φιλική και εύκολα προσβάσιμη από τους νεοσύλλεκτους, διαδικτυακή πλατφόρμα.

Τίθεται σε λειτουργία μία μεταρρύθμιση, που στόχο και σκοπό έχει την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών κατάταξης νεοσυλλέκτων, χωρίς ταλαιπωρία, τόσο γι’ αυτούς, όσο και για τους γονείς και κηδεμόνες τους.

Η καινοτομία που εφαρμόζεται από φέτος στις διαδικασίες κατάταξης υλοποιείται σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση ανακοινώθηκε στις 27 Απριλίου και αφορούσε στην ενημέρωση των νεοσυλλέκτων για να εξασφαλίσουν έγκαιρα όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή, ώστε από σήμερα να είναι σε θέση να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση.

Η δεύτερη φάση ξεκινά σήμερα, με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι στρατεύσιμοι θα υποβάλλουν τα πιστοποιητικά και τις βεβαιώσεις τους, βάσει των οποίωνθα γίνει πριν την κατάταξη η μοριοδότησή τους, η επιλογή τους σε όπλα – σώματα, καθώς και η τοποθέτησή τους σε Μονάδες.

Επιπρόσθετα από τα στοιχεία που αφορούν στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησής τους, οι στρατεύσιμοι έχουν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν τα μεγέθη στολών και αρβύλων που θα τους χορηγηθούν, ώστε να διευκολυνθεί και η διαδικασία παροχής υλικών κατάταξης. Η χορήγηση θα γίνεται πριν την ημέρα κατάταξης σε όλες τις πόλεις προκειμένου να μην υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις.

Οι στρατεύσιμοι καλούνται να υποβάλουν όλα τα στοιχεία – πιστοποιητικά που αφορούν στην κατάταξή τους από σήμερα έως και τις 12 Ιουνίου. Όσοι παραλείψουν να υποβάλουν τα στοιχεία τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η επιθυμία τους δεν θα είναι δυνατό να ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής επιλογής και θα τοποθετηθούν με μοναδικό γνώμονα τις υπηρεσιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς. Επομένως, η εμπρόθεσμη και ορθή υποβολή των στοιχείων έχει ως αποτέλεσμα το όφελος των νεοσυλλέκτων.

Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας οι στρατεύσιμοι, οι γονείς ή κηδεμόνες, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Υποστήριξης Νεοσυλλέκτων της 2020 ΕΣΣΟ στη γραμμή 1430, όπου λειτουργοί του Υπουργείου και του ΓΕΕΦ θα παρέχουν βοήθεια και καθοδήγηση για συμπλήρωση και υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης κατάταξης. Μέσω του Κέντρου Υποστήριξης θα απαντώνται όλες οι απορίες που σχετίζονται με την ηλεκτρονική υποβολή των πιστοποιητικών, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων, τηλεφωνικώς ή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (live chat) από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας. Επιπρόσθετα, για όλο το 24ωρο παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σ’ αυτό το σημείο θέλω να καταστήσω σαφές και να τονίσω ιδιαίτερα ότι η διαδικασία όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται από σήμερα, δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την αξιοπιστία του μηχανογραφικού συστήματος, μέσω του οποίου ακριβοδίκαια και χωρίς παρεμβάσεις γίνονται οι τοποθετήσεις των νεοσυλλέκτων σε όπλα και σώματα.

Επισημαίνω, επίσης, ότι μετά από συνεννόηση με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των στρατευσίμων.

Η πλατφόρμα λειτουργεί μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας Αριάδνη και η πρόσβαση μπορεί να γίνει μέσω των ιστοσελίδων του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ.

Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ πλήρως την αγωνία και την ανησυχία όλων των νεοσύλλεκτων και των οικογενειών τους για την κατάταξη της 2020 ΕΣΣΟ. Θέλω, όμως, να τους διαβεβαιώσω ότι δεν διαπραγματευόμαστε κανένα ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας και της υγείας, τόσο των εθνοφρουρών, όσο και των στελεχών μας.

Φέτος, σίγουρα η διαδικασία θα είναι διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές. Αφενός, λόγω της ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής των πιστοποιητικών και επιθυμιών των εθνοφρουρών και αφετέρου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες ώστε να τηρούνται με στρατιωτική πειθαρχία όλα τα μέτρα υγιεινής που καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας. Τα μέτρα ήδη εφαρμόζονται σε όλους τους στρατιωτικούς χώρους.

Ειδικότερα έχουν δοθεί οδηγίες ώστε τόσο στις Μονάδες, όσο και κατά την κατάταξη να διαμορφωθεί ανάλογα το πρόγραμμα προσαρμογής και εκπαίδευσης για να μην παρατηρείται συνωστισμός και συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων στον ίδιο χώρο.

Όσον αφορά στην 3η και τελευταία φάση της διαδικασίας που εφαρμόζουμε, σύντομα θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες για τις ημερομηνίες και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει παρουσίαση των νεοσυλλέκτων στους χώρους κατάταξης.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση με επιτυχία της 2ης φάσης της ηλεκτρονικής διαδικασίας η οποία λήγει στις 12 Ιουνίου, μας παρέχει τη δυνατότητα για ευελιξία στη λήψη της τελικής απόφασης για υλοποίηση της 3ης φάσης της κατάταξης.

Όλοι οι στρατεύσιμοι της 2020 ΕΣΣΟ θα λάβουν κανονικά το σημείωμα κατάταξης όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν φέτος, σας ενημερώνω ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εξέταση και επιλογή δόκιμων εφέδρων αξιωματικών και βαθμοφόρων.

Επ’ ευκαιρία θέλω, επίσης, να ξεκαθαρίσω ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα οι εθνοφρουροί της 2019 ΕΣΣΟ θα απολυθούν κανονικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, τον Διευθυντή του Επιτελείου μου, όσο και το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ, οι οποίοι με υποδειγματική συνεργασία, εργάστηκαν σκληρά και επίμονα τους τελευταίους μήνες, για να υλοποιηθεί και αυτός ο στόχος μας. Δεν εφησυχαζόμαστε και μαζί θα συνεχίσουμε για περαιτέρω αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς για διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας με μοναδικό μέλημά μας την ασφάλεια και άμυνα της πατρίδας μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση