ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΟΚΥπΥ - Παιδάκι έχασε την όραση του λόγω εγκαύματος από παιχνίδι λείζερ

Ο Οργανισμός συστήνει προσοχή στα laser pointers και παιχνίδια με laser με αφορμή πρόσφατη απώλεια όρασης παιδιού

Ανακοινώσεις

Παιδάκι διαγνώστηκε με σημαντική και μόνιμη απώλεια όρασης στο ένα μάτι λόγω εκτεταμένου εγκαύματος, εν ώρα παιχνιδιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, «το εν λόγω ατύχημα προκλήθηκε από laser pointer (φακό laser) που αγοράστηκαν από το διαδίκτυο. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα, έμειναν να παρακολουθούν απευθείας τον φακό, κάτι το οποίο προκάλεσε πολλαπλά εγκαύματα αμφιβληστροειδούς, του χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και περιέχει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα, χάρη των οποίων βλέπουμε».

Ο Οργανισμός καλεί άπαντες και κυρίως τους γονείς να ελέγχουν τόσο την καταλληλόλητα όσο και την χρήση των προϊόντων που έχουν τα παιδιά στην κατοχή τους.

Η ανακοίνωση

H Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπη με ένα θλιβερό συμβάν, όταν εξέτασε περιστατικό όπου παιδί διαγνώστηκε με σημαντική και μόνιμη απώλεια όρασης στο ένα μάτι λόγω εκτεταμένου εγκαύματος, εν ώρα παιχνιδιού.

Το εν λόγω ατύχημα προκλήθηκε από laser pointer (φακό laser) που αγοράστηκαν από το διαδίκτυο. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα, έμειναν να παρακολουθούν απευθείας τον φακό, κάτι το οποίο προκάλεσε πολλαπλά εγκαύματα αμφιβληστροειδούς, του χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού και περιέχει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα, χάρη των οποίων βλέπουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΟΚΥπΥ καλεί άπαντες και κυρίως τους γονείς να ελέγχουν τόσο την καταλληλόλητα όσο και την χρήση των προϊόντων που έχουν τα παιδιά στην κατοχή τους. Συγκεκριμένα για τα παιχνίδια με λέιζερ, δεν πρέπει ποτέ να τα κοιτάζουμε απευθείας στα μάτια, να σημαδεύουμε με αυτά άλλα άτομα, καθρέφτες ή άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες. Οι οδηγίες αυτές, όπως τονίζει ο Οργανισμός, αφορούν όλα τα παιχνίδια laser.

Επιπρόσθετα όπως αναφέρει ο Οργανισμός, πρέπει το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, καθώς σε περίπτωση τραυματισμού, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διόρθωσης της ζημιάς, καθώς η ακτίνα των λείζερ παραμένει ισχυρή ακόμη και αν είναι πολλά μέτρα μακριά από την πηγή της.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οτιδήποτε παρόμοιο που σχετίζεται με τα μάτια και την όραση των παιδιών παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΟΚΥπΥ στο 112 ή επικοινωνήστε με την Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στο 22603550.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X