ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι παρενέργειες και οι έμποροι των εμβολίων sputnik - Τα δις στις φαρμακευτικές

Τσαρλατάνοι πλασάρουν εμβόλια επικίνδυνα για την υγεία των πολιτών

Στέλιος Ξιουρής

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία και ο άγνωστος ιός επέφεραν πέραν των θανάτων, της αναστάτωσης και της οικονομικής αναταραχής και τεράστια παραφιλολογία.

Μέρος της φημολογίας ακούστηκε και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής από βουλευτές που αναφέρθηκαν σε περιστατικά θανάτων ανθρώπων που ήταν βαριά άρρωστοι και μετά την χορήγηση του εμβολίου, απεβίωσαν.

Ωστόσο τόσο η αν διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών ΕΛΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ όσο και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε στην Κύπρο ΙΕΡΟΘΕΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ καθησύχασαν τους βουλευτές αναφέροντας ότι δεν παρατηρήθηκαν οποιεσδήποτε δυσάρεστες παρενέργειες και ως εκ τούτου δεν πρέπει να τρομοκρατούνται οι πολίτες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος δεν μπορούμε να τους λέμε ότι θα βάλουν το εμβόλιο και την επομένη θα πεθάνουν γιατί αποθαρρύνουμε τους πολίτες και επιδεινώνουμε την επιδημιολογική κατάσταση.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που ανέφερε ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος ήταν και τα εξής:

  • Η στρατηγική της Ε.Ε είναι να πορευτούν και οι 27 χώρες μαζί και αναλογικά να πάρουν εμβόλια.
  • Το εμβόλιο περιέχει 300- 400 συστατικά και ως εκ τούτου είναι πολύπλοκή υπόθεση που δεν παραπέμπει σε αγορά ψυγείων- επίπλων.
  • Οι φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους, όπως η Astrazeneca και δεν μπορούν να τηρούν τις συμφωνίες που υπέγραψαν με Ε.Ε
  • Προαγοράστηκαν 2.6 δισεκατομμύρια εμβόλια. Από τις 160 εταιρείες που αποτάθηκαν για να πωλήσουν εμβόλια επιλέγηκαν οι 6 που πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια της Ε.Ε
  • Θα καλυφθεί πέραν της Ε.Ε και η Αφρική με τα εμβόλια. Ήδη πραγματοποιείται παγκόσμιος έρανος για να καλυφθούν οι φτωχές χώρε με την Ε.Ε να συνεισφέρει 2.5 δις.
  • Ο Γ. Γ του ΟΗΕ ανέφερε ότι από τις 195 χώρες του πλανήτη οι 130 δεν πήραν καμία δόση.
  • Για το Ρωσικό εμβόλιο sputnik διαχέεται προπαγάνδα και παραπληροφόρηση. Οι Ρώσοι δεν υπέβαλαν αίτηση για έγκριση στον αρμόδιο Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και ούτε επιτρέπουν σε επιθεωρητές να μπουν στα εργοστάσια παρασκευής όπως είναι και η διαδικασία που ακολουθείται για αδειοδότηση.
  • Μόνο η Ουγγαρία αγόρασε το ρωσικό εμβόλιο και αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος της χώρας ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΡΜΠΑΝ δέχεται κριτική γιατί η εταιρεία που παράγει το εμβόλιο δεν φέρει καμία ευθύνη σε περιπτώσεις θανάτων , όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εταιρείες.
  • Το Ισραήλ παρέδωσε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τους στις εταιρείες και πλήρωσε 2-3 φορές περισσότερα από την τιμή του εμβολίου κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Ε.Ε αφού είναι υπόλογη στα κράτη μέλη και στους πολίτες της Ένωσης.
  • Έμποροι και λοιποί τσαρλατάνοι εμφανίζονται σε κυβερνήσεις για να πωλήσουν εμβόλια κάτι που συνιστά τεράστιο κίνδυνο αφού είναι άγνωστη η προέλευση τους.
  • Οι μεταλλάξεις του ιού είναι κάτι που απασχολεί έντονα τους ειδικούς.
  • Η Κύπρος είναι πρώτη σε διαγνωστικούς ελέγχους και σε ψηλές θέσεις για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών ΟΛΓΑ ΚΑΛΑΚΟΥΤΑ και η αν. διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών είπαν μεταξύ άλλων:

* Η αξιολόγηση και η έγκριση των φαρμάκων είναι αυστηρή και γίνεται από τον ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

* Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε ενώ ως παρενέργειες οριοθετούνται πόνος στο χέρι, πυρετός, μυαλγία .

* Εμβολιάστηκε το 70 % άνω των 80 ετών και το 80 % των επαγγελματιών υγείας.

* Αρχίζει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων σύντομα αφού καθορίστηκαν ποιοι έχουν προτεραιότητα, όπως οι αιμοκαθαρόμενοι, οι μεταμοσχευθέντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X