ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Oι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στο επίκεντρο Διεθνούς Συνεδρίου του Ινστιτούτου Κύπρου

Το μέγεθος του προβλήματος για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Η Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, οι προκλήσεις αλλά και οι λύσεις ήταν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία». Το Συνέδριο έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου δόθηκε έμφαση σε μοντέλα πρόβλεψης της Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της, ιδιαίτερα σε θέματα βιωσιμότητας, ενέργειας, υγείας, γεωργίας, υδάτινων πόρων και μετανάστευσης, ενώ εξετάστηκαν και προτάθηκαν στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής.

Οι εργασίες του Συνεδρίου που συνεχίζονται και αύριο Σάββατο, αποκτούν παγκόσμια σημασία καθώς συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες διεθνούς κύρους όπως ο Laurent Fabius πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο καθηγητής Jeffrey Sachs Διευθυντής του Δικτύου Λύσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ, ο καθηγητής Petteri Taalas Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

Στην ομιλία του, ο Προέδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας, ανέφερε ότι είναι «με υπερηφάνεια, ταπεινοφροσύνη, αλλά και με αίσθηση υψηλού φορτίου ευθύνης που καλωσορίζω τους υψηλούς μας προσκεκλημένους εκ μέρους του Ινστιτούτου Κύπρου». Από ιδρύσεως του Ινστιτούτου Κύπρου πρόσθεσε ο κ. Παπανικόλας εντοπίσαμε ότι η κλιματική αλλαγή στην περιοχή μας είναι μια τεράστια ερευνητική πρόκληση και υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε για να μπορεί να προσδιοριστεί με τον πιο ακριβή τρόπο, μέσω μοντελοποίησης, παρατηρήσεων και ανάλυσης δεδομένων και παραμέτρων, το μέγεθος του προβλήματος για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο χαιρετισμό του, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Laurent Fabius, τόνισε ότι το υψηλού επιπέδου πρόγραμμα και οι εξαιρετικοί συμμετέχοντες σε αυτό το συνέδριο, υπογραμμίζουν τη δυναμική του Ινστιτούτου Κύπρου και την ηγετική του θέση σε θέματα περιβάλλοντος και κλίματος. Ο κ. Fabius ανακοίνωσε επίσης μια νέα πρωτοβουλία, σε διεθνές επίπεδο, που στόχο έχει να εδραιώσει μέσω συνθήκης που θα έχει νομική ισχύ και όχι μέσω συμφωνιών όπως γινόταν μέχρι τώρα, θεμελιώδης περιβαλλοντικές αρχές που θα ισχύουν για όλες τις χώρες. Η πρωτοβουλία Global Pact for the Environment (Παγκόσμιο Σύμφωνο για το Περιβάλλον) έχει την θερμή υποστήριξη του Προέδρου της Γαλλίας κ. Emmanuel Macron και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα δυο με τρία χρόνια.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Κώστας Χαμπιαούρης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου να διοργανώσει ένα τόσο σημαντικό συνέδριο, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος, μια χώρα που ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζει σταθερά και διαχρονικά όλες τις διεθνείς και τοπικές επιστημονικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου υποστηρίζεται από τις γενναιόδωρες Χορηγίες του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, του Οργανισμού Agence Universitaire de la Francophonie, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), της RCB Bank, του Ερευνητικού Έργου MISTRALS, της εταιρείας Deloitte, της Πρεσβείας της Ιταλίας στη Κύπρο, της εταιρείας Medochemie, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και του οινοποιείου Makkas.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

Μύρισε Πάσχα στη Lidl Food Academy

Μύρισε Πάσχα στη Lidl Food Academy

Η Lidl Κύπρου για ακόμα μία χρονιά υποδέχτηκε εκατοντάδες επισκέπτες στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΚΟΙΝΩΝΙΑ