ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Μόνο έτσι δικαιούται να μπει αστυνομικός στο σπίτι σου για να σε ελέγξει

Νουρής: «Μην εκπλαγείτε να δείτε αστυνομικό στην πόρτα»

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα (30/3) ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου με φόντο την απαγόρευση σύναξης προσώπων σε άλλες οικίες πέραν των δικών τους, ο έλεγχος στα σπίτια «θα γίνεται δειγματοληπτικά τόσο από τους παρατηρητές της γειτονιάς όσο και από την Αστυνομία». Αυτό είχε αναφέρει ο κ. Ιωάννου ο οποίος κληθείς να πει εάν η Αστυνομία και ο παρατηρητής της γειτονιάς θα έχουν το δικαίωμα να εισέρχονται στις κατοικίες για να πραγματοποιούν τους ελέγχους ότι τα άτομα που βρίσκονται εκεί είναι οι νόμιμα διαμένοντας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «φαντάζομαι πως για να μπορεί κάποιος να διαπιστώνει ότι όντως ισχύει αυτό, θα πρέπει να μπορεί να εισέρχεται εντός των κατοικιών»..

 «Μην εκπλαγείτε να δείτε αστυνομικό στην πόρτα»

 «Μην εκπλαγείτε να δείτε αστυνομικό στην πόρτα κάποιου σπιτιού εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται όσα πρέπει να τηρούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Omega. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο έλεγχος  θα γίνεται εκεί και όπου γίνονται αυτές οι συνάξεις. 

Χωρίς ένταλμα δεν μπαίνουν σε σπίτι

Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή και στον Γιάννο Λύτρα,  ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ξεκαθάρισε ότι η κατοικία του οποιουδήποτε δεν μπορεί να παραβιαστεί, βάσει Συντάγματος. Όπως είπε, υπάρχουν δύο τρόποι για να εξασφαλίσει δικαίωμα εισόδου η Αστυνομία: είτε με δικαστικό ένταλμα, είτε με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, κάτι που θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση.

Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, τα μέλη της Αστυνομίας θα ανταποκρίνονται σε τυχόν καταγγελίες από γείτονες ή από τους παρατηρητές της γειτονιάς, εάν και εφόσον υπάρχει εύλογη υπόνοια για παραβίαση του διατάγματος, όπως, για παράδειγμα, η συγκέντρωση αρκετών οχημάτων έξω από ένα σπίτι. Θα φθάνουν σε αυτό και θα ζητούν από τον ιδιοκτήτη να προβούν σε έλεγχο, αλλά σε περίπτωση άρνησής του, οι αστυνομικοί θα παραμείνουν έξω από την οικία, μέχρι να εξασφαλίσουν ένταλμα έρευνας. Την συγκεκριμένη πρακτική η Αστυνομία την εφαρμόζει συχνά, οπότε δεν είναι κάτι καινούργιο, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του Σώματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση