ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Άλλη μια «βολίδα» πάνω από την Κύπρο (Vid)

Η εξήγηση του φαινομένου από τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας

Ακόμα ένα εντυπωσιακό φαινόμενο έχει καταγραφεί στον ουρανό της Κύπρου από τον νεαρό παρατηρητή των καιρικών (και όχι μόνον) φαινομένων, Στέφανο Μιστρελλίδη. Μια «βολίδα» θεάθηκε να ταξιδεύει πάνω από την Γη το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου και καταγράφηκε από την κάμερα του Στέφανου.

Στο βίντεο, φαίνεται το ουράνιο σώμα να «σκίζει» τον ουρανό, στο δεξί μέρος της οθόνης μας:

Πώς και πότε μπορεί να μας επηρεάσει

Το τί βλέπουμε στο βίντεο, εξηγεί στην ιστοσελίδα μας ο Φειδίας Χατζηχαραλάμπους, εκ μέρους του Κυπριακού Οργανισμού Αστρονομίας. Όπως μας εξήγησε, πρόκειται περί μετεώρου.

«Μετέωρο» ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου "μετεωροειδούς", δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Εάν τελικά το σώμα αυτό καταφέρει να φτάσει στο έδαφος τότε μιλάμε για πρόσκρουση «μετεωρίτη». 

Αρκετά εκατομμύρια μετεωροειδών εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης κάθε εικοσιτετράωρο. Ο αριθμός αυτός δεν είναι σταθερός αλλά σε μερικές περιόδους το φαινόμενο παρουσιάζεται αρκετά έντονο, οπότε λέμε ότι έχουμε βροχή διαττόντων. Δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός της μάζας που προσθέτουν στον πλανήτη μας αλλά γενικά θεωρείται ελάχιστη σε σχέση με τη μάζα του πλανήτη.

Εντύπωση μας προκάλεσε, επίσης, το γεγονός ότι το μετέωρο διαγράφει μια πορεία προς τα «πάνω», σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε στο συγκεκριμένο βίντεο. Σε αυτό έχει διαδραματίσει ρόλο ο φακός της κάμερας. 

Συγκεκριμένα, εξήγησε ο κ. Χατζηχαραλάμπους, πρόκειται για κάτι φυσιολογικό, καθώς η συγκεκριμένη κάμερα χρησιμοποιεί υπερευρυγώνιο φακό ο οποίος παραμορφώνει την προοπτική της εικόνας με συνεπακόλουθο να δίνει λανθασμένη αντίληψη στον θεατή της για την τροχιά του σώματος. Για παραδειγμα πρόσεξε ποσό καμπυλωμένος φαίνεται ο ορίζοντας με τα σπίτια, αυτή η οπτική παραμόρφωση είναι αποτέλεσμα της χρήσης του συγκεκριμένου φακού. 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X