ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μερικώς αποδεχτή την αναπομπή του νόμου για τη διαφθορά στην Αστυνομία

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή με 17 ψήφους υπέρ της αναπομπής και 32 εναντίον

Η Ολομέλεια της Βουλής έκανε μερικώς αποδεχτή την αναπομπή του νόμου για την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, κατά τρόπο με τον οποίο δίνει την εξουσία στην Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου να προβαίνει σε παρακολουθήσεις της επικοινωνίας του ελεγχόμενου μέλους του σώματος χωρίς δικαστικό ένταλμα, και χωρίς δικαστικό ένταλμα να διενεργεί σε αυτά αιφνιδιαστικούς ελέγχους ναρκοτέστ οποτεδήποτε, να διενεργεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους αλκοτέστ και να μετέρχεται οποιεσδήποτε άλλες νόμιμες μεθόδους για σκοπούς συλλογής και αξιοποίησης μαρτυρικού υλικού.

Η αναπομπή έγινε μερικώς αποδεκτή με 47 υπέρ και 2 εναντίον (ΕΛΑΜ).

Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε επίσης την αναπομπή του Περί Αστυνομίας Νόμου με 17 υπέρ της αναπομπής και 32 εναντίον της αναπομπής.

Η Ολομέλεια της Βουλής έκανε διάλειμμα μετά από αίτημα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, ώστε να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των μελών της. Το διάλειμμα έγινε, ωστόσο όταν η ξανάρχισε η συνεδρία, ο κ. Γεωργίου ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι δεν υπήρξε κατάληξη για ομόφωνη τοποθέτηση στο θέμα των αναπομπών.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου που παρέστη στη συνεδρία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτοί όλοι οι λόγοι της αναπομπής των δύο νόμων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι η Βουλή έκανε μερικώς αποδεχτή την αναπομπή.

Πρόσθεσε πως δυστυχώς με επιμονή της Βουλής διατηρήθηκε η πρόνοιας με την οποία απαιτείται η έκδοση δικαστικού εντάλματος για να μπορεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου να προβεί σε έρευνα όταν υπάρχουν υποψίες ότι διαπράττεται, ή πρόκειται να διαπραχθεί το αδίκημα της διαφθοράς σε συγκεκριμένο τόπο.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Βουλή αποφάσισε κατ΄ αυτόν τον τρόπο όταν στην ποινική δικονομία εφαρμόζεται για όλα τα άλλα αδικήματα για όλους τους πολίτες σε ό,τι αφορά την εξουσία έρευνας, ενώ για τα μέλη της Αστυνομίας θα απαιτείται δικαστικό ένταλμα.

Σε μια υπόθεση κλοπής που δυνατόν να επιτελείται στα γραφεία ενός πολίτη, η Αστυνομία μπορεί να εισέλθει χωρίς δικαστικό ένταλμα για να προβεί στην αναγκαία έρευνα, αλλά ανέφερε, εάν σε ένα γραφείο επιτελείται πράξη διαφθοράς στην οποία μετέχει μέλος της Αστυνομίας θα απαιτείται δικαστικό ένταλμα, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι με αυτό τον τρόπο δυσκολεύεται αφάνταστα το έργο της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει να υπάρχει διάκριση όταν αφορά τα μέλη της Αστυνομίας για αδικήματα διαφθοράς, σε σχέση με τους πολίτες για τους οποίους, για κάποια αδικήματα δεν απαιτείται δικαστικό διάταγμα.

«Εάν πράγματι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αδικήματα διαφθοράς, χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα», ανέφερε προσθέτοντας ότι «αν δεν σπάσουμε αυγά δεν γίνεται ομελέτα και αν δεν πάρουμε σοβαρά μέτρα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι η Βουλή αποδέχθηκε την αναπομπή του νόμου, που αφορά την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία εκτός από ένα σημείο που υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και στο οποίο η πλειοψηφία του σώματος πλην του ΔΗΣΥ, θεώρησε ότι για να μπορεί να γίνεται έρευνα στα σπίτια αστυνομικών πρέπει να προηγείται διάταγμα του Δικαστηρίου.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως το κόμμα της θεωρεί πως η ανεξέλεγκτη εξουσία στα χέρια του οποιουδήποτε, είτε είναι υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, είτε άλλη αρμόδια αρχή του κράτους, μπορεί να οδηγήσει στο αντίθετο με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι για το ΔΗΚΟ είναι θέμα αρχής ότι η δικαιοσύνη και τα Δικαστήρια, έχουν ρόλο και λόγο, και πρέπει να λειτουργούν κατά τρόπο που να ελέγχουν την άσκηση της εξουσία που δίνει το οποιοδήποτε νομοθέτημα στην οποιαδήποτε αρχή.

Είπε ακόμα πως η εμπλοκή της δικαιοσύνης στην πάταξη της διαφθοράς δεν είναι εμπόδιο, αντίθετα προάγει την πάταξη της διαφθοράς, όταν τα Δικαστήρια ελέγχουν όλους εκείνους οι οποίοι ασκούν την εξουσία.

Εξέφρασε διαφωνία στη θέση ότι δεν απαιτούνται διατάγματα για έρευνες σε υποστατικά, λέγοντας ότι εάν υιοθετηθεί αυτή η φιλοσοφία και λογική θα πρέπει να καταργηθούν τα δικαστικά εντάλματα για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα. Είπε τέλος πως πρέπει να ομολογήσουμε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και ο Υπουργός Δικαιοσύνης εργαστήκαμε μαζί, ώστε να δημιουργηθεί για πρώτη φορά το νέο σώμα στην Αστυνομία που διερευνά, θα προλαμβάνει και θα πατάσσει τη διαφθορά.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι δεν μπορούμε όλοι να συμφωνούμε με όλες τις νομοθετικές προτάσεις που καταθέτει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε ότι διαφωνούμε με κάποιους από τους λόγους της αναπομπής. Παρατήρησε ότι για την ΕΔΕΚ το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, όπου υπάρχει συσσωρευμένη εξουσία, και άσκηση ιδιαιτέρως δραστικών μέτρων, θα πρέπει να υπάρχει και έλεγχος νομιμότητας, και για εμάς ο έλεγχος νομιμότητας ασκείται πρώτιστα από τα Δικαστήρια.

Είναι θέση αρχής, αυτήν είχαμε, έχουμε και θα έχουμε υπόψη όταν θα εξετάσουμε το ζήτημα στο αμέσως προσεχές μέλλον, συμπλήρωσε ο κ. Ευσταθίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση