ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πύρινη κόλαση στα κατεχόμενα - Βοήθεια από χιλιάδες κόσμου (pic)

Δείτε φωτογραφίες

24news team

Έπιασαν ξανά δουλειά τα πτητικά μέσα στα κατεχόμενα για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Καντάρας.

Όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα, τα πτητικά μέσα σταματήσαν στις 19.30 το βράδυ της Τετάρτης (22/6) και ξεκίνησαν ξανά στις 5 το πρωί.

Επίσης, η «Γενική Διεύθυνση Δασών» ανέφερε ότι στην πυρκαγιά ανταποκρίθηκαν συνολικά 2 χιλιάδες 604 άτομα - προσωπικό, 253 δεξαμενές νερού, 26 βυτιοφόρα και άλλα δημόσια οχήματα, συνολικά 598. Ενημέρωσε επίσης ότι 27 ελικόπτερα, εκ των οποίων 20 ελικόπτερα OGM, και 14 αεροσκάφη συμμετέχουν για την κατάσβεση της φωτιάς. 

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Vahit Kirişci, ο οποίος συμμετείχε στη ζωντανή μετάδοση του CNN Türk και μετέφερε την τελευταία κατάσταση, είπε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στον κόλπο Küfre, όπου βρίσκεται η κινητή παρακολούθηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών, ακριβώς εκεί που εκδηλώθηκε η φωτιά. Λήφθηκαν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις. Με την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και του ανέμου, εκδηλώθηκε ασυνήθιστη πυρκαγιά σε ορισμένες περιοχές».

Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέστειλε συνολικά τρία πτητικά μέσα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη γύρω στις 14.00 κοντά στο κατεχόμενο Φλαμούδι και επηρεάζει τα χωριά Φλαμούδι, Άρδανα, Μάντρες, Άγιο Ανδρόνικο και Άγιο Ιάκωβο.

Ψες σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της «Γενί Ντουζέν», ο «έπαρχος Τρικώμου» Ερτουγρούλ Τοροσλού είπε ότι η φωτιά μετακινείται ανατολικά και προς το χωριό Ακανθού.

Έχουν καεί μεταξύ 5000 και 5500 στρέμματα ανέφερε ο «πρόεδρος» της «επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων», Χουεσίν Τσιαχίτογλου.

Εκκενώνονται περιοχές προληπτικά, όταν αυτό κριθεί απαραίτητο

Δύο χωριά, το Φλαμούδι και τα Άρδανα, εκκενώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στα κατεχόμενα για λόγους ασφαλείας, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει πολύ κοντά σε κάποια σπίτια. Ο «κοινοτάρχης» στο Φλαμούδι δήλωσε, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ότι οι φλόγες ήταν μόλις 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού νοτίως.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχεία στον κατεχόμενο Δαυλό ενώ ο τ/κ σύνδεσμος ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι εάν χρειαστεί θα φιλοξενήσουν κατοίκους της περιοχής σε καταλύματα που έχουν μέλη τους.

Μεγάλη καταστροφή: 

Ζούμε μια μεγάλη καταστροφή ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ενώ ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ πήγε δύο φορές χθες, το μεσημέρι και την νύχτα στην περιοχή. Σήμερα το πρωί ο κ. Τατάρ ανακοίνωσε από το μέτωπο της πυρκαγιάς πως συνολικά 7 πτητικά μέσα θα επιχειρούν κατά την διάρκεια της ημέρας. Στον αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα δύο αεροπλάνα της Δημοκρατίας και δύο ελικόπτερα των Βάσεων και ένα της Τουρκίας, όπως ανέφερε ο «έπαρχος» Τρικώμου. Ο κ. Τατάρ, όπως και ο «διευθυντής» του «τμήματος δασών» ανέφεραν στον «Μπαϊράκ» ότι το αεροπλάνο πυρόσβεσης από το Ισμαήλ βρίσκεται καθ’ οδόν.

 

Σύμφωνα με τον «υπουργό γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ πάνω από 10.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα. Κατά την διάρκεια της νύχτας η φωτιά επεκτάθηκε ανατολικά μέχρι την Ακανθού και το Λευκόνοικο, όπως μετέδωσαν τ/κ ΜΜΕ επικαλούμενα δηλώσεις είτε του «έπαρχου» Τρικώμου, είτε των «κοινοταρχών». Τουρκικό ΙΗΑ παρακολουθεί από αέρος τα μέτωπα και δίδειπληροφορίες και φωτογραφίες στις αρμόδιες «αρχές» του ψευδοκράτους.

Δυστυχώς το μέτωπο έχει επεκταθεί, ανέφερε ο κ. Ογούζ λέγοντας πως δεν γνωρίζουν ακριβώς την έκταση που έχει η πυρκαγιά.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι στο έδαφος εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης του ψευδοκράτους - «πυροσβεστική», «τμήμα δασών», «πολιτική άμυνα» - συνδράμουν και μονάδες του τουρκικού στρατού, των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας», κατά την έκφρασή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X