ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μαγικές εικόνες από την υπερπανσέληνο του Αυγούστου

Εικόνες από την Κύπρο - Φωτίστηκε η Ακρόπολη

24news team

Με τον πιο μαγικό τρόπο υποδεχθήκαμε το πρώτο βράδυ του Αυγούστου, την Τρίτη (01/08), αφού το σκηνικό που σχημάτισε στον ουρανό η πρώτη υπερπανσέληνος του μήνα (ακόμη μια στις 31 του μηνός) ήταν καθηλωτικό.

Η πρώτη από τις δύο υπερπανσέληνους, έχει πάρει το όνομα «Το φεγγάρι του Οξυρρύγχου» από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που ψάρευαν τους οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες τον Αύγουστο στις λίμνες της βόρειας Αμερικής.

Πρόκειται για ένα αστρονομικό φαινόμενο όπου μια πανσέληνος φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο. Η υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι στη φάση της πανσελήνου και βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, δηλαδή το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Αυτός είναι και ο λόγος που την κάνει να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή.

Δείτε εικόνες από την Υπερπανσέληνο στην Κύπρο

 

*Εικόνες: Φίλιππος Χρίστου

Φωτίστηκαν Ακρόπολη και Θεσσαλονίκη

Στις 21:31 το βράδυ η «υπερπανσέληνος του οξύρρυγχου» έφθασε στο μέγιστο του φωτισμού της κάνοντας την Ακρόπολη να λάμπει.

Σημειώνεται ότι η πρώτη υπερπανσέληνος του 2023 ήταν στις 3 Ιουλίου και η τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου αναμένεται στις 29 Σεπτεμβρίου.

Εικόνες από την Υπερπανσέληνο ανά τον κόσμο

Εντυπωσιακό ήταν και το θέαμα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Φωτογραφίες με τη σειρά από Μανχάταν, Βερολίνο, Βενεζουέλα, Κωνσταντινούπολη και Ρώμη. 

Έρχεται και δέυτερη υπερπανσέληνος με το όνομα «Μπλε Φεγγάρι»

Ο φετινός Αύγουστος μας επιφυλάσσει και δεύτερη πανσέληνο, και αυτή υπερπανσέληνο, στις 31 Αυγούστου. Καθώς θα είναι η δεύτερη πανσέληνος που θα συμβεί τον ίδιο μήνα ονομάζεται και «Μπλε Φεγγάρι». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα υπερπανσέληνο και μπλε φεγγάρι είχαμε ξανά τον Δεκέμβριο του 2009 και η επόμενη φορά θα συμβεί σε εννιά χρόνια, τον Αύγουστο του 2032.

Ανάμεσα στις δύο πανσελήνους του Αυγούστου θα υπάρξει η νέα Σελήνη στις 16 Αυγούστου που και αυτή θα έχει κάτι το ιδιαίτερο: θα είναι μια νέα μικρο - Σελήνη, δηλαδή η νέα Σελήνη θα συμβεί κοντά στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη, το απόγειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / Protothema / Al Jazeera / AP News  / AP Photos

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση