ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Live - «Αισιόδοξη η εικόνα, με σιγουριά προς περαιτέρω χαλαρώσεις»

Ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με διάγγελμα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας. (Διαβάστε ΕΔΩ όλα όσα ανέφερε)

Από τις 21/5 καταργήθηκαν τα sms ενώ από τις 23/5 άνοιξαν και οι οργανωμένες παραλίες με τήρηση των πρωτοκόλλων που θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα και με ανακοίνωση του υπουργού Μεταφορών κ.Καρούσου τα αεροδρόμια πρόκειται να επαναλειτουργήσουν, σε δύο φάσεις. Ανοίγει η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου - Α' Φάση 9-19 Ιουνίου / Β' Φάση: 20 Ιουνίου

Στην Α' Φάση θα πρέπει όλοι οι επιβάτες να κατέχουν πιστοποιητικό το οποίο να καταδεικνύει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό.

Όλα όσα άνοιξαν από τις 21/5

- Ανοίξαν τα δημοτικά και τα γυμνάσια (Παραμένουν κλειστά η 1η και 2α Λυκείου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί).

- Επιτρέπονται συναθροίσεις σε οικίες μέχρι 10 άτομα.

- Ελεύθερη διακίνηση σε πάρκα (εξαιρουμένων των παιδότοπων), πλατείες, μαρίνες κτλ., νοουμένου ότι οι συναθροιζόμενοι δεν θα υπερβαίνουν τους 10 ανά ομάδα.

- Άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής – μασάζ, δερματοστιξίας.

- Επαναλειτουργία υπηρεσιών εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, Διευκρινίζεται ότι ανοικτός χώρος θεωρείται και ο χώρος όπου επιτρέπεται το κάπνισμα με βάση τον Περί Ελέγχου του Καπνίσματος Νόμου. Τα άτομα δεν θα υπερβαίνουν τα 10 ανά ομάδα. Στο μεταξύ, οι έλεγχοι σε χώρους εστίασης εντατικοποιούνται αυτές τις ημέρες με στόχο την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 941 (περιλαμβανομένων και των 12 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις). Ανησυχία κυριάρχησε έπειτα από την ανακοίνωση την Κυριακή (24/5) για 8 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 7 προέρχονται από επαναπατρισθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 24news σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις 

19:55 - Σαράντα δύο εξετάσεις στα κατεχόμενα σήμερα, μηδέν κρούσματα

19:00 - Η Επίτροπος Κυριακίδου ενημέρωσε την Επιτροπή ENVI για EU4Health και 'από το αγρόκτημα στο πιάτο'

Την Επιτροπή ENVI (περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με τις δύο πρωτοβουλίες της Κομισιόν EU4Health και "από το αγρόκτημα στο πιάτο", ενημέρωσε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος δήλωσε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι "η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενισχυμένη ανθεκτικότητα θα είναι οι πυξίδες μας για να προχωρήσουμε" και πως "η πανδημία έχει επισημάνει πολλούς τομείς που πρέπει να ενισχύσουμε, μεταξύ των οποίων: η ανθεκτικότητά μας σε κρίσεις και οι μηχανισμοί μας για πρόληψη και ετοιμότητα, οι αδυναμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως για τα φαρμακευτικά προϊόντα, και τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι λεγόμενες «πράσινες λωρίδες» για να διασφαλιστεί η συνεχής κυκλοφορία των εμπορευμάτων και, τέλος, η ικανότητά μας να παρέχουμε μακροπρόθεσμα προσιτές και οικονομικά προσιτές τροφές, φάρμακα και υγειονομική περίθαλψη".

Η Επίτροπος σημείωσε ότι "αυτή η εβδομάδα είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την υγεία στην Ευρώπη", καθώς "ανοίγει η ευκαιρία για τη δημιουργία ισχυρών συστημάτων για το μέλλον και μια πράσινη και βιώσιμη ανάκαμψη από το COVID-19".

Όπως είπε, "η στρατηγική Farm to Fork είναι ένα από αυτά τα εργαλεία που μπορούν να υλοποιήσουν τη μετασχηματιστική μας φιλοδοξία, είναι ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα και μια μοναδική ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τον τρόπο παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης τροφίμων". Σημείωσε δε ότι "θα φέρει σε επαφή φορείς από όλη την τροφική αλυσίδα για να κινητοποιήσει την αλλαγή και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών μας για υγιεινά, δίκαια και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα, ενώ στοχεύει επίσης να καταστήσει το σύστημα τροφίμων της ΕΕ κινητήρια δύναμη για τη βιωσιμότητα παγκοσμίως και να οδηγήσει την παγκόσμια μετάβαση μέσω πράσινων συμμαχιών και εμπορικής πολιτικής".

18:05: Δρ Κωστρίκης: «Η εικόνα είναι αισιόδοξη. Οι εστίες του ιού περιορίζονται σε επίπεδα που μας επιτρέπουν να υλοποιούμε με περισσότερη σιγουριά τον σχεδιασμό της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων »

18:00 - Δύο νέα κρούσματα στην Κύπρο

16:00 - Σχέδιο επιδότησης: Τόσα θα πάρει μία επιχείρηση ή αυτοτελώς εργαζόμενος

15:30 - Κύπρος - Κορωνοϊός: Αλλάζουν τα δεδομένα για τη χορήγηση χλωροκίνης

14:45 - Δέκα χιλιάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό σε σχολεία

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περίπου 10 χιλιάδες διαγνωστικοί έλεγχοι παγκύπρια σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές και Ιδιωτικά Σχολεία.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων (tests), σχετικά με τη νόσο SARS-CοV-2, κινητές μονάδες συνεχίζουν δειγματοληπτικά τoυς ελέγχους σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και μαθητές/μαθήτριες στα σχολεία.

Εξάλλου, αναφέρει πως το πρόγραμμα των δειγματοληπτικών ελέγχων συνεχίζεται απρόσκοπτα, με στόχο να πραγματοποιηθούν οι 20.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

13:25 - Αναμένεται ότι τον Αύγουστο θα φτάσουν στην Κύπρο περίπου 600 χιλιάδες επιβάτες, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών

Αναμένεται ότι τον Αύγουστο θα φτάσουν στην Κύπρου περίπου 600 χιλιάδες επιβάτες, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος προσθέτοντας πως ο κορωνοϊός δεν ξεχωρίζει εάν κάποιος φτάνει στο νησί με ιδιωτική ή με επιβατική πτήση.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Καρούσος είπε ότι «ξεκινούμε την προσπάθεια αποκατάστασης συνδεσιμότητας της χώρας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού έχουμε συμφωνήσει με μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης την WIZZ AIR, να δημιουργήσει βάση στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αρχικά θα υπάρχουν δύο αεροσκάφη και στη συνέχεια τα αεροσκάφη θα αυξηθούν και θα προσθέσει στα ήδη υφιστάμενα δρομολόγια της και προορισμούς ακόμα 11 πτήσεις προς 11 αεροδρόμια και επτά χώρες».

Πρόσθεσε ότι «τα οφέλη για την Κύπρο είναι πάρα πολύ σημαντικά, τόσο τουριστικά όσο και οικονομικά, αφού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ σημαντική είναι και η πρόθεση της εταιρεία ότι δεν θα κλέψει από τον ανταγωνισμό αλλά να δημιουργήσει επιπρόσθετη επιβατική κίνηση. Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υφυπουργείο Τουρισμού και τα άλλα τμήματα τουρισμού συντονισμένα είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε επικοινωνία με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και οι προοπτικές είναι αρκετά ψηλές».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το εγχείρημα της WIZZ AIR θα πετύχει και θα αυξήσει περαιτέρω τα αεροσκάφη της και την επιβατική κίνηση προς το αεροδρόμιο Λάρνακας και την Κύπρο γενικότερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Καρούσος είπε πως «σχεδόν καθημερινά με το Υφυπουργείο Τουρισμό είναι σε τηλεδιάσκεψη σχεδόν με όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια και στόχος μας είναι να υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα προγραμματίσουν επιπρόσθετες πτήσεις από την Κύπρο προς διάφορους προορισμούς και ιδιαίτερα προορισμούς με τους οποίους μέχρι σήμερα δεν είχαμε συνδεσιμότητα».

13:20 - Όλες οι λεπτομέρειες για την δέσμη μέτρων για στήριξη της οικονομίας

12:50 - Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έκανε διαγωνιστικούς ελέγχους κορωνοϊού στο 12% του πληθυσμού της

Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει κάνει διαγνωστικούς ελέγχους στο 12% του πληθυσμού είπε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας την οποία ενημέρωσε για τη διαδικασία διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό, είπε ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που τήρησε την ιχνηλάτηση προσβληθέντων ατόμων.

Είπε επίσης ότι μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 6.766.000 ευρώ για διαγνωστικούς ελέγχους και εξέφρασε την άποψη ότι ενόσω προχωρά ο καιρός το κόστος των ελέγχων θα μειώνεται. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο το κόστος είναι 65 ευρώ και στη Ρουμανία 63 ευρώ που είναι τα πιο φθηνά στην ΕΕ.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης άρχισε έλεγχο σε αριθμό συμβάσεων που συνομολογήθηκαν μεσούσης της πανδημίας προσθέτοντας ότι αριθμός δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων θα παρέχεται σε κάθε τομέα της οικονομίας που επαναδραστηριοποιείται.

12:06 - Τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς

Από τα τέσσερα άτομα στο Νοσοκομείο Αναφοράς, ένα πρόσωπο νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση, ενώ σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κατάσταση της υγείας των ασθενών είναι καλή. 
 
Σήμερα δόθηκε ένα εξιτήριο σε ασθενή του οποίου τα επαναληπτικά αποτελέσματα για κορωνοϊό ήταν αρνητικά.
 
Σημειώνεται ότι από τις 11 Μαρτίου όταν άρχισε τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Αναφοράς, έγιναν μέχρι σήμερα 148 εισαγωγές και δόθηκαν 129 εξιτήρια σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν και επέστρεψαν στο σπίτι τους.
 
Σήμερα στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort στην Τερσεφάνου φιλοξενούνται εννέα άτομα, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους, ενώ αργότερα θα δοθεί και ένα εξιτήριο.

11:30 - Δεν καταγράφηκε θάνατος Κύπριου της Βρετανίας λόγω κορωνοϊού αυτή την εβδομάδα

Κανένας θάνατος Κύπριου της Βρετανίας λόγω κορωνοϊού δεν καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Παροικιακή».

Η εφημερίδα είναι σε επαφή από το ξέσπασμα της πανδημίας με κατά τόπους νοσοκομεία, εκκλησίες, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ και πηγές της κοινότητας και γραφεία τελετών.

Ο απολογισμός της ως προς τους θανάτους βρίσκεται στους 310. Οι 99 από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν Τουρκοκύπριους της Βρετανίας. Οι 275 εκ των θανάτων έχουν σημειωθεί στο Λονδίνο.

08:25 - Συνέρχεται στις 10.30 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για να ενημερωθεί για τις διαγνωστικές εξετάσεις κορωνοϊού

Συνέρχεται στις 10.30 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας για να ενημερωθεί από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για τη διαδικασία διενέργειας των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό.

Η συνεδρία της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη φυσική παρουσία των μελών της και των προσκεκλημένων. Στη συνεδρία προσκλήθηκε να παραστεί και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαληλίδης.

08:15 - Συνολικά 5,79 εκ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον COVID-19 παγκοσμίως, 2.498.730 αποθεραπεύτηκαν και 357.467 κατέληξαν

Συνολικά 5.792.253 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό ενώ οι νέοι θάνατοι ανήλθαν στους 357.467, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει σήμερα το πρωί η ιστοσελίδα Worldometer.

Τα άτομα που αποθεραπεύτηκαν ανέρχονται σε 2.498.730.

Ο αριθμός των ενεργών υποθέσεων είναι 2.936.056. Από αυτές, συνολικά 2.883.082 ασθενείς ή το 98% του συνόλου βρίσκονται σε ήπια κατάσταση και 52.974 ή 2% σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Οι υποθέσεις που έχουν κλείσει ανέρχονται στις 2.856.197. Από αυτές 2.498.730 ή 87% ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί/λάβει εξιτήριο, ενώ 357.467 ή 13% έχουν χάσει τη ζωή τους.

Πρώτες στον αριθμό των κρουσμάτων παραμένουν οι ΗΠΑ με 1.745.803 να έχουν νοσήσει και 102.107 να έχουν χάσει τη ζωή τους, με πάνω από 1.500 θανάτους να έχουν καταγραφεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ακολουθούν η Βραζιλία με 414.661 κρούσματα και 25.697 θανάτους, με γύρω στους 1.100 θανάτους να έχουν καταγραφεί το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Στην τρίτη θέση η Ρωσία με 370.680 κρούσματα και 3.968 θανάτους, με 167 νέους θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράτωρο, ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 283.849 κρούσματα και 27.118 θανάτους, με μόλις ένα νέο θάνατο το τελευταίο ειοσιτετράωρο και το Ηνωμένο Βασίλειο με 267.240 κρούσματα και 37.460 θανάτους, με 412 νέους θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

07:10 - Ξεπέρασαν τους 25.000 οι νεκροί εξαιτίας του COVID-19 στη Βραζιλία

Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη "το όριο" των 25.000 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.086 θάνατοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Μακράν η χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία βιώνει το τρέχον διάστημα ραγδαία άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, με συνολικά 25.598 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 411.821 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 (+20.599 σε 24 ώρες).

Χειρότερα, επιστήμονες επιμένουν πως οι αριθμοί που ανακοινώνονται επίσημα είναι πολύ κατώτεροι των πραγματικών.

Αυτή είναι η έκτη φορά που η χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων ξεπερνά τους 1.000 θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο αφότου η πανδημία επιταχύνθηκε, την περασμένη εβδομάδα. Ο πιο βαρύς ημερήσιος απολογισμός - 1.188 θάνατοι - καταγράφηκε την 21η Μαΐου.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πλουσιότερη και πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, παραμένει η κυριότερη εστία της πανδημίας, με 6.712 νεκρούς και 89.483 κρούσματα μόλυνσης, ενώ ακολουθεί η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, η οποία θρηνεί 4.605 νεκρούς και καταγράφει 42.398 κρούσματα.

Σε αυτές τις δύο πολιτείες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν φθάσει το τελευταίο διάστημα στα όρια του κορεσμού, όπως και σε περιοχές στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της γιγαντιαίας χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση