ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Του είπαν να πάρει σπίτι τη σορό της μητέρας του και να ανάψει το κλιματιστικό

Όλα όσα ανέφερε o δικηγόρος της οικογένειας

24news team

Σε σοβαρή καταγγελία κατά του Γενικού Νοσοκομείο Αμμοχώστου προχώρησε οικογένεια μέσω του δικηγόρου της, Χρύσανθου Λοΐζου. Η καταγγελία της οικογένειας αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά την αδυναμία επικοινωνίας με την υπηρεσία ασθενοφόρων και το 112 και η δεύτερη και πιο σημαντική, αφορά την αδικαιολόγητη μεταχείριση της σορού της αποθανούσας, όπου λειτουργοί του νεκροτομείου ζήτησαν από οικογενειακό πρόσωπο της αποθανούσας να μεταβεί στο νοσοκομείο, να παραλάβει τη σορό της και να την πάει στο σπίτι… ανάβοντας το κλιματιστικό για να διατηρηθεί.

Ο δικηγόρος της οικογένειας, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ανέφερε πως έχει σταλεί επιστολή στις 19/02 στο υπουργείο Υγείας και στον Γενικό Εισαγγελέα χωρίς καμία απάντηση μέχρι στιγμής. Η επιστολή, όπως προαναφέρθηκε, αποτελείται από δύο σκέλη. Το πρώτο μέρος σχετίζεται με την αδυναμία επικοινωνίας και συνεννόησης για κλήτευση ασθενοφόρου. Συγκεκριμένα, την πρώτη Φεβρουαρίου 2024, η αποθανούσα εντοπίστηκε αναίσθητη από τον γιο της στην κρεβατοκάμαρα. Σύμφωνα με την καταγγελία, το 112 δεν ανταποκρινόταν και τότε ο γιος της αποθανούσας κάλεσε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ζητώντας ασθενοφόρο και αυτοί του έλεγαν επανειλημμένα να καλέσει στο 112, με τον ίδιο να τους εξηγεί πως ο συγκεκριμένος αριθμός δεν ανταποκρίνεται. Μετά από αρκετή ώρα το νοσοκομείο έδωσε τον αριθμό του Κέντρου Συντονισμού Ασθενοφόρων και μέσα σε ένα πεντάλεπτο έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο, όπου και διαπιστώθηκε στο σημείο εκεί, σε πρώτο βαθμό, πως η γυναίκα ήταν νεκρή.

Το δεύτερο σκέλος της επιστολής, αφορά την μεταχείριση της σορού στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Πιο αναλυτικά, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον της αποθανούσας βρέθηκαν στην Αστυνομία για κατάθεση, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί πως δεν επρόκειτο για θάνατο που προήλθε από κακόβουλη ενέργεια. Καθώς τα πρόσωπα κατέθεταν ενώπιον δύο αστυνομικών, ο γιος της αποθανούσας δέχθηκε κλήση από λειτουργό του νεκροτομείου στο νοσοκομείο η οποία του ανέφερε πως λόγω του σωματικού όγκου της μητέρας του δεν χωρούσε στις ειδικές θυρίδες κατάψυξης για υπέρβαρα άτομα και ότι το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο τη δεδομένη στιγμή έχει πρόβλημα με το κλιματιστικό και δεν λειτουργεί. Στη συνέχεια, η ίδια η λειτουργός παρότρυνε τον γιό της αποθανούσας να πάει με το αυτοκίνητό του να παραλάβει τη σορό της μητέρας του και να την πάει στο σπιτι ανάβοντας το κλιματιστικό σε χαμηλή θερμοκρασία για να διατηρηθεί το σώμα.

Η συζήτηση εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των ίδιων των αστυνομικών, οι οποία είπαν στα πρόσωπα της οικογένειας που βρίσκονταν στο Τμήμα, πως τους κάλεσαν και αυτούς απο το νοσοκομείο για να παραλάβουν τη σορό με περιπολικό και να τη μεταφέρουν σε άλλο νοσοκομείο που λειτουργούν οι θυρίδες για υπέρβαρα άτομα. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να το κάνουν, αφού δεν είναι δική τους αρμοδιότητα. Ακολούθως, άλλη λειτουργός του νεκροτομείου κάλεσε τον γιό της αποθανούσας και του είπε πως το κλιματιστικό φτιάχτηκε και θα διατηρηθεί καθώς πρέπει η σορός.

Την επόμενη ημέρα (02/02), λειτουργός του νοσοκομειου κάλεσε την οικογένεια και τους ανέφερε πως πρέπει να κηδέψουν την μητέρα τους άμεσα λόγω του ότι έμεινε εκτός ψυγείου και δεν θα διατηρηθεί μέχρι την προγραμματισμένη ημέρα της κηδείας που ήταν μια μέρα μετά, στις 03/02. Λειτουργός του γραφείου τελετών που μετέβει στο νοσοκομείο για να παραλάβει τη σορό, ανέφερε στα μέλη της οικογένειας πως αυτή βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Τελικά, η κηδεία πραγματοποιήθηκε την προγραμματισμένη ημέρα, όμως το θέαμα που αντίκρισαν οι παρευρισκόμενοι ήταν τραγικό.

Οι επόμενες ενέργειες της οικογένειας

Ο δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε πως περιμένουν ακόμη απάντηση από το υπουργείο Υγείας και τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ νομικά το ζήτημα βρίσκεται στο αρχικό του στάδιο, καθώς αναμένουν όπως συνέλθει η οικογένεια από το θλιβερό περιστατικό που βίωσε. Ο κ. Λοΐζου ανέφερε μάλιστα, πως για το περιστατικό δεν έχει ενημερωθεί ο ΟΚΥπΥ και πως αυτό θα είναι το επόμενο τους βήμα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση