ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Έτσι θα αποδεσμεύονται τα κρούσματα από την καραντίνα

Ποιοι εξαιρούνται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αλλαγές επέρχονται σήμερα Δευτέρα 17 Ιανουαρίου σε ότι αφορά τις ισχύουσες οδηγίες που αφορούν την αποδέσμευση από την καραντίνα, ατόμων που είχαν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοιό.

Σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα παύει ουσιαστικά να λαμβάνεται υπόψη η πρώτη ημέρα κατά την οποία εμφανίστηκε η συμπτωματολογία, ενώ πλέον δε θεωρείται απαραίτητη η εμπλοκή του προσωπικού ιατρού στη διαδικασία αφού η αποδέσμευση μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματα.

Πόσες μέρες περιορίζεται το κρούσμα;

Η αποδέσμευση των ατόμων θετικών σε COVID-19 θα γίνεται αυτόματα αφού ολοκληρωθούν δέκα μέρες αυτοπεριορισμού από την ημερομηνία δειγματοληψίας πρώτου θετικού αποτελέσματος, με ημέρα μηδέν να θεωρείται η ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Σημειώνεται ακόμα ότι, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν η ημερομηνία εμφάνισης των συμπτωμάτων, ενώ η διαδικασία αποδέσμευσης θα γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των Προσωπικών Ιατρών.

Ποιοι εξαιρούνται;

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο σύμβουλος επικοινωνίας του υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου ανέφερε ότι θα εξαιρούνται μόνο όσοι παραμένουν θετικοί μετά τις δέκα μέρες και εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα.

Να σημειωθεί ότι τα άτομα που βρέθηκαν θετικοί στον ιό θα πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους Προσωπικούς Ιατρούς για το θετικό αποτέλεσμα τους, έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση της υγείας τους καθώς και η έκδοση της άδειας ασθενείας τους, όπου αυτή είναι αναγκαία.

Πώς θα ενημερώνονται για τη λήξη της καραντίνας;

Οι πολίτες θα ενημερώνονται αυτόματα στο κινητό τους τηλέφωνο με μήνυμα SMS το βράδυ που προηγείται της ημερομηνίας αποδέσμευσης τους και διευκρινίζεται ότι για την πιο διαδικασία έχουν ενημερωθεί σχετικά οι Προσωπικοί Ιατροί μέσω ΟΑΥ και ΠΙΣ.

Υπενθυμίζεται τέλος, πως οι πολίτες που εντοπίζονται θετικοί στον ιό θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανεξαρτήτως του κατά πόσον έχουν να δηλώσουν στενές επαφές, για να μπορούν να αποδεσμευτούν αυτόματα μετά το πέρας των 10 ημερών του αυτοπεριορισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X