ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: «Θα χτυπά την πόρτα ο αστυνομικός της γειτονιάς»

Όλα όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών

Περίπου 124 χιλιάδες μηνύματα ανά 24ωρο καταγράφηκαν μέχρι την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε πως «υπήρχε μια κλιμάκωση στην αύξηση των μηνυμάτων από την Πέμπτη που ήταν γύρω στις 78 χιλιάδες, μέχρι την Κυριακή ανέβηκαν, ανά 24ωρο, στις 124 χιλιάδες. Ο αριθμός των εντύπων ανέβηκε επίσης σε πολύ υψηλούς αριθμούς. Το ανησυχητικό είναι ότι οι συναθροίσεις που παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο με τον κόσμο να συρρέει κατά δεκάδες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Όταν εισαγάγαμε τα μέτρα ήταν ξεκάθαρο ότι το ευκολότερο των πραγμάτων ήταν κάποιος να βρει τρόπο να κλέψει το σύστημα. Χρησιμοποιώντας για παράδειγμα την επιλογή νούμερο οκτώ την οποία αφήσαμε να είναι διακριτική ευχέρεια σε κάποιο πολίτη που είχε ένα ιδιαίτερο λόγο που δεν καταγράφεται στις άλλες επιλογές, τελικά έγινε κατάχρηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπριος πνευμονολόγος παίρνει εξιτήριο: «Ο αγώνας τώρα αρχίζει»

Παράλληλα τόνισε, πως «τα συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται από τις έξι το πρωί είναι στοχευμένα και είναι αποτέλεσμα των διαπιστώσεων και τον παραβάσεων που δυστυχώς καταγράφηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα τις τελευταίες τέσσερις με πέντε μέρες. Είχαμε πει από τις 24/03 που μπήκαμε σε μια νέα τάξη πραγμάτων με τα μέτρα, ότι αυτά θα διατάραξαν την καθημερινότητα του καθενός. Εξηγήσαμε όμως στους πολίτες ότι αυτά κρίθηκαν αναγκαία για να πετύχουμε το ένα και συγκεκριμένο σκοπό ο οποίος είναι να σπάσουμε την αλυσίδα του κορωνοϊού. Δυστυχώς τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν τέτοια φαινόμενα συναθροίσεων τα οποία δεν μας ικανοποιούσαν και θεωρήσαμε ότι οι συγκεκριμένοι συμπατριώτες μας που παραβίαζαν τα συγκεκριμένα μέτρα έθεταν σε κίνδυνο πέρα από την δική τους υγεία και ασφάλεια και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους».

«Θα γίνουν αυστηρότατη έλεγχοι. Η παρουσία της Αστυνομίας τις προηγούμενες μέρες ήταν πιο διακριτική, ενώ τις επόμενες μέρες θα δούμε πιο έντονους ελέγχους των κινήσεων» επισήμανε.

Ποιος θα μας ελέγχει

Ερωτηθείς για το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι στα σπίτια, ο υπουργός σημείωσε πως «όταν υιοθετήθηκε στην χώρα μας ο αστυνομικός της γειτονιάς, χαιρετίστηκε από όλους γιατί θεωρήθηκε ότι θα είναι ένα άτομο που θα περιέρχεται στις γειτονιές, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που παρουσιάστηκαν μικροκλοπές και μικροπαραβάσεις και θα εκπνέει ασφάλεια στην γειτονιά. Θα ενισχυθούν αυτές οι ομάδες και εκεί και όπου διαπιστώσουν ότι υπάρχει αυξημένη συνάθροιση τότε θα χτυπήσει την πόρτα για να δώσει φιλική συμβουλή. Εάν διαπιστώνονται πράγματα που δεν πρέπει στον πνεύμα ακριβώς του διατάγματος, τότε θα κληθεί η αστυνομία και θα εξασφαλιστούν δικαστικά διατάγματα. Δεν πρόκειται να περάσουμε σε αστυνομοκρατούμενο κράτος».

Τα βραχιολάκια

Για το θέμα τον βραχιολιών σε ασθενής με κορωνοϊό, ο κ. Νουρής τόνισε ότι «πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόστηκε σε πάρα πολλές χώρες με διάφορες τεχνολογίες. Όταν έχει για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο στο οποίο διαμένουν άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και διακινούνται μεταξύ τους, προφανώς αν κάποιος είναι φορέας της συγκεκριμένης ασθένειας τότε πολύ εύκολα θα τον μεταδώσει. Η έννοια του ελέγχου μπορεί να γίνει διά της τεχνολογίας.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X