ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στα «μαχαίρια» αστυνομικοί με Αρχηγό και Γιολίτη

«Μας αγνόησαν επιδεικτικά» δηλώνει ο εκπρόσωπος κλάδου του αστυνομικού σώματος ΑΣΔΥΚ

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Σειρά προβλημάτων και τριγμούς φαίνεται να προκάλεσαν στο Σώμα της Αστυνομίας, τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου (13/2) στην Λευκωσία, με την πορεία διαμαρτυρίας από πολίτες που επισκιάστηκε με σοβαρά επεισόδια. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του κλάδου του αστυνομικού σώματος ΑΣΔΥΚ, Νίκου Λοϊζίδη στην ιστοσελίδα μας.

Μεταξύ άλλων ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι ζητήθηκε επανειλημμένα από τις 16/7/2020 συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυομίας και την υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να συζητηθούν προβλήματα που προκύπτουν στο Σώμα, για θέματα μάλιστα που αφορούσαν και την αντιμετώπιση των πορειών διαμαρτυρίας χωρίς ωστόσο αυτή να διευθετηθεί. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι πλέον αστυνομικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχολογίας. Για τον αν υπήρχαν και ποιες ήταν οι οδηγίες όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της διαμαρτυρίας του Σαββάτου ο κ. Λοϊζίδης αρκέστηκε να αναφέρει ότι τα πάντα είναι καταγεγραμμένο στο μαύρο κουτί του ασυρμάτου.

Να θυμίσουμε ότι πολίτες που παραβρέθηκαν στην πορεία καταγγέλλουν υπέρμετρη βία από πλευράς των μελών της Δύναμης, ενώ η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι δέχθηκε πρόκληση μετά από ρίψη πορτοκαλιών και πετρών εναντίον της. Τα πολιτικά κόμματα μέσω ανακοινώσεων τους καταδίκασαν τα όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου ενώ κάποια ζητούν την παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης, κας. Έμιλυς Γιολίτη. 

Το «μαύρο κουτί» ασυρμάτου δείχνει ποιος έδωσε τις οδηγίες

Όπως έγινε γνωστό, την Δευτέρα (15/2) δεκάδες μέλη της Αστυνομίας από τον κλάδο της αντιοχλαγωγικής Λευκωσίας, μετά την κατακραυγή που δέχονται εξαιτίας των όσων συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου (13/2) παρέδωσαν τον αντιοχλαγωγικό τους εξοπλισμό, για προσωπικούς λόγους όπως ισχυρίζονται. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι αδίκως βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στοχοποιούνται. 

«Δεν πρόκειται για ανταρσία η παράδοση εξοπλισμού»

Για τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα και αφορούν την Αστυνομία, κλήθηκε να μιλήσει στο 24news ο εκπρόσωπος κλάδου του αστυνομικού σώματος ΑΣΔΥΚ, Νίκος Λοϊζίδης.

Ερωτηθείς αρχικά για τα μέλη της Δύναμης που παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε: «Περίπου το 1/3 των αστυνομικών που συμμετέχουν στις αντιοχλαγωγικές επιχειρήσεις, παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους». Όπως εξήγησε πρόκειται για αστυνομικούς της πρώτης γραμμής από διάφορα τμήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, οι οποίοι καλούνται σε επιπρόσθετο καθήκον και για προσωπικούς λόγους προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

«Δεν πρόκειται για ανταρσία» σημείωσε, ενώ εξήγησε ότι είναι στην ευχέρεια του Αρχηγού της Αστυνομίας ή του αξιωματικού να ζητήσουν τον λόγο από τα μέλη της Δύναμης, τα οποία παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους.

«Μπήκαν στο στόχαστρο χαμηλόβαθμα μέλη της Δύναμης» σχολίασε ο κ. Λοϊζίδης ενώ τόνισε ότι όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο (13/2), δηλαδή οι οδηγίες και οι διαταγές που δόθηκαν, αλλά και από ποιον, είναι καταγεγραμμένα όλα στο μαύρο κουτί του συστήματος που διαθέτει η Αστυνομία.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει όταν ελεγχθεί το εν λόγω μαύρο κουτί αρκέστηκε να απαντήσει: «Απόλυτα».

«Μας αγνόησαν επιδεικτικά Αρχηγός και υπουργός Δικαιοσύνης»

Προβληματισμό προκαλεί πάντως η αναφορά του κ. Λοϊζίδη όσον αφορά την σχέση του Αρχηγού της Αστυνομίας κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου και της υπουργού Δικαιοσύνης κας. Έμιλυ Γιολίτη με τον κλάδο των αστυνομικών της πρώτης γραμμής.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος κλάδου του αστυνομικού σώματος ΑΣΔΥΚ ανέφερε στο 24news ότι από πλευράς τους είχαν σταλεί τρεις επιστολές προς τον Αρχηγό και την κα. Γιολίτη από τις 16/7/2020 και ζητούσαν συνάντηση ώστε να αναφερθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ωστόσο, «μας αγνόησαν επιδεικτικά» σημείωσε.

«Η Βουλή και η επιτροπή Νομικών μας καλεί σε κάθε συνεδρία ενώ συναντηθήκαμε και με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα» σημείωσε.

Ανάμεσα στα προβλήματα που ήθελε να θέσει στο τραπέζι ο κλάδος, ήταν και η αντιμετώπιση πορειών διαμαρτυρίας, σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης τονίζοντας ότι, «το τρένο φαίνεται να έχει χαθεί πλέον».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέλη της Αστυνομίας είναι ενοχλημένοι και νιώθουν εκτεθειμένοι με την στάση που τήρησαν και τις ανακοινώσεις που εξέδωσαν Αρχηγός της Αστυνομίας και υπουργός Δικαιοσύνης όσον αφορά τα επεισόδια του Σαββάτου (13/2). «Αστυνομικοί πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχολογίας» σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης.

Θυμίζουμε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας μέσω ανακοίνωσης ενημέρωσε ότι θα αποστείλει επιστολή προς τον Προέδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) με σκοπό να διενεργηθεί από μέρους της Αρχής, έρευνα στο κατά πόσον ασκήθηκε υπέρμετρη ή δυσανάλογη βία κατά οποιουδήποτε προσώπου από μέλη της Αστυνομίας, ενώ η κα. Γιολίτη σημείωνε ότι, «οι αστυνομικοί πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες στην άσκηση των καθηκόντων τους  και να μην εφαρμόζουν βίαια μέσα, και η χρήση βίας να είναι η έσχατη λύση, την οποία να χρησιμοποιούν σε αυτοάμυνα στον ελάχιστο απαραίτητο βαθμό και μόνο εάν τα άλλα μέσα παραμένουν αναποτελεσματικά ή δεν παρέχουν καμία προοπτική για την επίτευξη του σκοπούμενου αποτελέσματος. Από τις εικόνες που είδα φαίνεται να απουσιάζει η απαιτούμενη αναλογικότητα, ωστόσο, αυτό θα διαφανεί από τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Τόνισε επισης ότι, οι ακραίες συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στην Αστυνομία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας συμφώνησε με τον διορισμό ποινικών ανακριτών από την ΑΑΔΙΠΑ και άναψε πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθεί η διεύρυνση από τους ποινικούς ανακριτές και ετοιμαστεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο σχετική έκθεση με τις εισηγήσεις της ΑAΔΙΠΑ, η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε αυτή να μελετηθεί και αποφασισθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.

Νέα πορεία διαμαρτυρίας και… πρόβλημα!

Για την νέα πορεία διαμαρτυρίας που έγινε γνωστό ότι οργανώνεται και θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο (20/2) και πάλι στη Λευκωσία, ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε ότι οι αστυνομικοί που παρέδωσαν τον εξοπλισμό τους, δεν θα μπορέσουν να κληθούν στο καθήκον.

Μάλιστα, όπως γίνεται αντιληπτό πιθανότατα να προκύψει και αριθμητικό πρόβλημα όσον αφορά τους αστυνομικούς που θα παραστούν στο σημείο αφού για να συμμετέχει κάποιο μέλος της Δύναμης σε σχετική επιχείρηση, πρέπει να κατέχει την απαραίτητη εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση