ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Σε αυτές τις περιοχές εντοπίζονται οι φίνες

Δείτε τον χάρτη

ΚΥΠΕ

Βάση δεδομένων με τη χωρική κατανομή χερσαίων ερπετών και αμφιβίων που εντοπίζονται στην πανίδα της Κύπρου δημιούργησε το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου οι οποίοι συνεργάζονται σε μια καινοτόμο δράση με στόχο την ενημέρωση και προστασία της ερπετοπανίδας του νησιού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέσα από την εν λόγω σύμπραξη έχει δημιουργηθεί ένας ψηφιακός Άτλαντας ερπετών και αμφιβίων της Κύπρου, μια βάση δηλαδή δεδομένων με τη χωρική κατανομή χερσαίων ερπετών και αμφιβίων που εντοπίζονται στην πανίδα της Κύπρου.

Στο παρόν στάδιο ο Άτλαντας φιλοξενεί πέραν των 5.500 σημείων εμφάνισης 22 χερσαίων ερπετών και αμφιβίων και ο στόχος είναι, με τη συμβολή του κόσμου (‘επιστήμη των πολιτών’ / citizens science), η βάση δεδομένων να εμπλουτίζεται διαρκώς και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία της κυπριακής βιοποικιλότητας.

Τα στοιχεία του Άτλαντα έχουν συγκεντρωθεί από ένα ευρύ φάσμα πηγών, μεταξύ άλλων επιστημονικά και εκλαϊκευμένα συγγράμματα και βιβλία, στοιχεία από προγράμματα καταγραφής ερπετών, υφιστάμενες βάσεις δεδομένων που δημιουργήθηκαν από εθελοντικές και ευαισθητοποιημένους πολίτες, κ.ά.

Το κοινό μπορεί να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή στέλνοντας πληροφορίες μέσω email ή των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Άτλαντα για θέσεις όπου εντόπισε ερπετά και αμφίβια, στην επιστημονική ομάδα διαχείρισης: https://www.herpatlas.cy/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X