ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Πασχαλινά ψώνια χωρίς άγχος

Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που ακούμε υπεραγορά να σφίγγουμε το στομάχι

Της Νατάσας Αλεξάνδρου

Είτε το θέλουμε είτε όχι, έχουμε συνηθίσει στη νέα τάξη πραγμάτων ενόψει κορωνοιού με τους κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητά μας να είναι το πρώτο ζητούμενο, όχι μόνο εντός σπιτιού αλλά και στις εκτός μετακινήσεις μας.

Μεγάλη Εβδομάδα και αναπόφευκτα θα επισκεφθούμε υπεραγορές για να εφοδιαστούμε με τα ψώνια του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ έχουν πάντα κόσμο και πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τα ψώνια μας έτσι ώστε να μη προσβληθούμε ούτε εμείς από τον κορωνοϊό αλλά ούτε και να τον «φέρουμε» σπίτι μας, από τις συσκευασίες των τροφίμων που αγοράζουμε.

Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που ακούμε υπεραγορά να σφίγγουμε το στομάχι, αρκεί μόνο, να προγραμματίσουμε τη μνήμη του εγκεφάλου μας ότι έτσι έχει η νέα κατάσταση και πρέπει να τη διαχειριστούμε ανάλογα. Γι’ αυτό οφείλουμε να έχουμε κατά νου έναν οδηγό «επιβίωσης» προκειμένου να κάνουμε τα ψώνια μας χωρίς ανασφάλεια και άγχος.

Με το που μπαίνουμε στο αυτοκίνητο δεν ξεχνάμε εκτός από το sms που πρέπει να στείλουμε (2), να πάρουμε μαζί μας λίστα με τα ψώνια, μια καινούρια μάσκα και ένα καθαρό ζευγάρι γάντια, ενώ στη τσάντα μας μα φροντίσουμε να έχουμε ένα πακέτο με αντισηπτικά υγρομάντηλα.

Με το που φτάσουμε στην υπεραγορά καλό θα ήταν να καθαρίσουμε με υγρομάντηλο τις λαβές του καροτσιού μας για καλύτερη ασφάλεια ενώ με τη λίστα ανα χείρας, τα ψώνια μας να γίνουν στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση. Όσο λιγότερο χρόνο σπαταλήσουμε εκεί τόσο το καλύτερο για μας.

Αποφεύγουμε χώρους όπου παρατηρούμε πολύ συνωστισμό είτε αυτός είναι ο διάδρομος με τα αντισηπτικά, είτε είναι η φρουταρία, είτε το κρεοπωλείο, αφήνοντας τα ως την τελευταία μας επιλογή. Μια καλή λύση την οποία ακολουθώ και όντως δουλεύει είναι να επισκεπτόμαστε τις υπεραγορές όχι τις ώρες αιχμής. Είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ.

Με το που φύγουμε από την υπεραγορά καλό θα ήταν να ξεφορτωθούμε τα γάντια μας (υπάρχουν κάλαθοι έξω από τις υπεραγορές) αφού στο αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να τα φοράμε ούτε να τα κουβαλάμε και μόλις φτάσουμε σπίτι πρώτο μας μέλημα είναι ν’ αφήσουμε έξω τα παπούτσια και να αλλάξουμε αμέσως ρούχα.

Στη συνέχεια καλό θα ήταν να πλύνουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό.

Το επόμενο στάδιο είναι να απολυμαίνουμε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Ξέρουμε, όμως, τον σωστό τρόπο; Με τη άφιξή μας στο σπίτι επιλέγουμε μια επιφάνεια την οποία έχουμε από πριν καθαρίσει για να ακουμπήσουμε τις σακούλες.

Ο Gema del Caño, φαρμακοποιός και ειδικός στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων, εξηγεί ότι ο κίνδυνος μόλυνσης «δεν είναι μηδενικός» και ότι αν και είναι «μικρή» η πιθανότητα να κολλήσει κανείς μέσω των συσκευασιών, αλλά είναι προτιμότερο να καθαρίζουμε όλα όσα αγοράζουμε.

Για να γίνει αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιούμε ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε διάλυμα δύο κουταλιών της σούπας οποιουδήποτε καθαριστικού ανά λίτρο νερού ή πολύ απλά να ψεκάσουμε με καθαρό οινόπνευμα. Καθαρίζουμε πρώτα τις συσκευασίες που θέλουν ψυγείο και στη συνέχεια το κάνουμε με τις υπόλοιπες προτού τις αποθηκεύσουμε, εκτός βέβαια από εκείνες που δεν τις χρειαζόμαστε και τις πετάμε στα σκουπίδια.

Όσον αφορά στα κρέατα, προτού τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή την κατάψυξη καλό θα ήταν να τους αλλάζουμε τσάντες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά θέλουν ειδικό πλύσιμο οπόταν τα τοποθετούμε στη γούρνα με άφθονο νερό στο οποίο έχουμε βάλει άφθονο μαγειρικό αλάτι και ξύδι για κανένα δεκάλεπτο. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε καθαρή επιφάνεια προτού τα τοποθετήσουμε σε σακούλες και τις βάλουμε στο ψυγείο. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τα χόρτα απλά αυτά τα αφήνουμε περισσότερη ώρα.

Πάντα είτε πριν είτε μετά την υπεραγορά πρέπει να διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, αποφεύγοντας να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας.

Τέλος πάντα να έχουμε κατά νου ότι τα κινητά, τα χερούλια στις πόρτες και τα κοντρόλ της τηλεόρασης πρέπει να απολυμαίνονται καθημερινά.

Το ξέρατε ότι:
• Ο κορωνοϊός παραμένει ενεργός στις επιφάνειες, επιτρέποντάς του να μολύνει τους ανθρώπους, αν και ο χρόνος που επιβιώνει ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του υλικού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine, ο ιός επιβιώνει έως τρεις ημέρες στο πλαστικό και δύο ημέρες στον χάλυβα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι o κορωνοϊός παραμένει περισσότερο σε πλαστικό και χάλυβα (72 και 48 ώρες αντίστοιχα), παρ’ ότι, φυσικά, «το ιικό φορτίο έχει μειωθεί σημαντικά» κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εκτός από το πλαστικό και τον χάλυβα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη δραστηριότητα του ιού και πάνω στον χαλκό και το χαρτόνι. Στον χαλκό ο κορωνοϊός παραμένει τρεις ώρες και στο χαρτόνι 24 ώρες. Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μόλυνση μέσω πλαστικών, συσκευασιών, χαρτονιού κλπ., δεν είναι ο συνηθισμένος τρόπος, επειδή αν και ο ιός παραμένει στις επιφάνειες, το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.

• Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε σχετική δήλωση για να καθησυχάσει τον πληθυσμό σχετικά με τη δυνατότητα μόλυνσης από τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον οργανισμό αυτό, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι μια πιθανή πηγή ή οδός μετάδοσης του ιού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X