ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Οδηγίες να εφοδιαστούν με αντισηπτικά τα σχολεία λόγω κορωνοϊού αλλά λεφτά... γιοκ

Ο κορωνοϊός φέρνει αλλαγές και πονοκέφαλο στα σχολεία - Οι οδηγίες

Εγκύκλιο με οδηγίες προς τις Διευθύνσεις των σχολείων παγκύπρια έχει στείλει το Υπουργείο Παιδείας με φόντο την πρόληψη κατά του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων οι οδηγίες περιλαμβάνουν τη χρήση αντισηπτικών στις σχολικές μονάδες.

Tης Άντρης Θρασυβούλου

Η εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εναλλακτικά, για το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλο με αλκοόλη. Το μπουκάλι με αλκοολούχο διάλυμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού».

Το θέμα έχει φθάσει ενώπιον των Σχολικών Εφορειών καθώς σ' αυτές έχουν απευθυνθεί Διευθύνσεις σχολείων με στόχο την προμήθεια αντισηπτικών.

Όπως πληροφορείται το 24news, οι Σχολικές Εφορείες φαίνεται να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στην αγορά αντισηπτικών για όλες τις σχολικές μονάδες. 

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να συντονιστεί με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το θέμα. Εάν λάβουμε υπόψη ότι οι σχολικές μονάδες παγκύπρια είναι συνολικά 700 και θα χρειαστεί η αγορά αντισηπτικών για κάθε σχολική τάξη με την κατανάλωση να υπολογίζεται σε περίπου ένα αντισηπτικό την ημέρα, τότε το κόστος θα είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα δεν μπορεί ο καθημερινός προϋπολογισμός των Σχολικών Εφορειών να το καλύψει. «Θα χρειαστεί επιπλέον κονδύλι γι' αυτόν τον σκοπό», τονίζει ο ίδιος.

Ο κ. Έλληνας επικοινώνησε προσωπικά με τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου εκφράζοντας τους προβληματισμούς του και αναμένει την απάντηση του ώστε να αποφασιστεί ο περαιτέρω χειρισμός του ζητήματος. 

Αυτούσια η Εγκύκλιος με τις οδηγίες που έχουν σταλεί στα σχολεία:

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Υ.Π.Π.Α.Ν.) βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαιτούμενα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα για τις μεταδοτικές λοιμώξεις.

Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ελέγχου εμφάνισης τέτοιων κρουσμάτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV θεωρείται ότι πέρασε στον άνθρωπο και στη συνέχεια άρχισε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί με βήχα ή φτάρνισμα και μέσω μολυσμένων χεριών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή. Ο χρόνος επώασης της νόσου υπολογίζεται από δύο (2) έως δεκατέσσερις (14) ημέρες. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι, πιθανώς, διατρέχουν κίνδυνο σοβαρότερης νόσησης.

Στις πιο πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους, ενώ πιο βαριές μορφές χρήζουν νοσηλείας και υποστήριξης σε νοσοκομείο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο το οποίο να προσφέρει προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού, ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη, όμως συστήνεται ενυδάτωση, περιορισμός και ανάπαυση. Ως εκ τούτου, συνιστάται η πλήρης εφαρμογή των
ακόλουθων προληπτικών μέτρων προφύλαξης στο σχολικό περιβάλλον για την αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κορωνοϊού:

α) Μέλη του προσωπικού ή των μαθητών/ριών με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας (πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Wuhan) ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων δεκατεσσάρων (14) ημερών, οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, συστήνεται να περιορίσουν τις επαφές τους, μέχρι να παρέλθουν τουλάχιστον δεκατέσσερις (14) ημέρες από την ημερομηνία επιστροφής τους στην Κύπρο και να παρακολουθούν στενά την υγεία τους.

β) Μέλη του προσωπικού ή των μαθητών/ριών με ιστορικό ταξιδιού στην επαρχία Hubei της Κίνας (πρωτεύουσα της οποίας είναι η πόλη Wuhan) ή άλλες περιοχές με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού ή ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, εντός των προηγούμενων δεκατεσσάρων (14) ημερών, οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως βήχα, πυρετό, δύσπνοια, συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι και να επικοινωνήσουν άμεσα με τη γραμμή 1420 ή με τον προσωπικό τους ιατρό, αναφέροντας το σχετικό ιστορικό.

 Γενικότερα, για αποφυγή μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV στον σχολικό χώρο, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιες Υγείας συνιστούν τα ακόλουθα:

α) Αποφυγή στενής επαφής με οποιοδήποτε άτομο με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

β) Οποιοδήποτε άτομο από τη σχολική μονάδα εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να απέχει από την εργασία ή την παρακολούθηση μαθημάτων.

γ) Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι (20) δευτερόλεπτα πριν τη λήψη τροφής και μετά από την επίσκεψη στην τουαλέτα, προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χαρτοπετσέτες μίας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

δ) Εναλλακτικά, για το πλύσιμο των χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντηλο με αλκοόλη. Το μπουκάλι με αλκοολούχο διάλυμα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού.

ε) Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του
κινδύνου μόλυνσης.

στ) Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

ζ) Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

η) Σε βήχα ή σε φτάρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με χαρτομάντηλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών ή, αν δεν υπάρχει χαρτομάντηλο, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

θ) Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων, κυρίως κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

ι) Συχνός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (χερούλια, πόμολα, βρύσες, επιφάνειες θρανίων) με κοινά καθαριστικά (νερό και σαπούνι, διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10%) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.

κ) Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών, τα οποία να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους, και στολή εργασίας. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο χεριών. Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση