ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα φθηνότερα πρατήρια στην Κύπρο

Διαβάστε αναλυτικά

24news team

Στα €1,605 το λίτρο κυμαίνεται η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95, με την φθηνότερη τιμή Παγκύπρια να βρίσκεται στα το €1,535 λίτρο και την ακριβότερη στα €1,679.

Σε ό,τι αφορά την αμόλυβδη 98, η μέση τιμή πώλησης κυμαίνεται στα €1,669 το λίτρο, με την φθηνότερη τιμή να βρίσκεται στα €1,593 και την ακριβότερη στα €1,759.

Δείτε τα φθηνότερα πρατήρια

Αμόλυβδη βενζίνη 95

 

Αμόλυβδη βενζίνη 98

 

Πετρέλαιο κίνησης

Πετρέλαιο θέρμανσης

 Πρατηριούχοι: Ανάγκη λήψης μέτρων από την Κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων Σάββας Προκοπίου είχε αναφέρει ότι αναμένουν κάποιες περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων λόγω των διεθνών τιμών και των αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 20 δολάρια του βαρέλι το τελευταίο δίμηνο.

«Ήδη μπήκαμε στην τέταρτη ή έκτη αύξηση το τελευταίο δίμηνο, είδαμε αυξήσεις οι οποίες ήταν πέραν των 20 σεντ, άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε που θα σταματήσουν οι αυξήσεις», σημείωσε.

Παράλληλα είπε ότι οι τιμές διαμορφώνονται από τις εταιρείες εισαγωγής καυσίμων και το Τμήμα Προστασίας Καταναλωτή των Υπουργείου Ενέργειας, ενώ οι ίδιοι οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την τιμή των καυσίμων. Σύμφνωνα με τον κο. Προκοπίου, οι χονδρικές τιμές βγαίνουν με βάση τις τιμές που παρουσιάζουν οι εταιρείες - εισαγωγείς ,τον φόρο του κράτους και τον ΦΠΑ. Οι πρατηριούχοι, πρόσθεσε, εισπράττουν αυτούς τους φόρους για το κράτος και τις εταιρείες έχοντας περίπου 5 σεντ κατά μέσο όρο κέρδος προ των λειτουργικών τους εξόδων.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για ενδεχόμενη αύξηση που θα επηρεάσει και τους ίδιους, αφού θα αναγκαστούν να επενδύσουν επιπλέον κεφάλαιο για να διατηρήσουν τα αποθέματά τους και τους πελάτες τους, πρότεινε η Κυβέρνηση να επιχορηγήσει μέρος του ΦΠΑ που λαμβάνει από τα καύσιμα.

Όπως είπε όταν η τιμή είναι περίπου στο €1,20 το ΦΠΑ είναι γύρω στα 19 σεντ, ενώ όταν η τιμή είναι €1.80 το ΦΠΑ είναι γύρω στα 29 σεντ.

«Άρα υπάρχει μια διαφορά γύρω στα 10 σεντ που λαμβάνει επιπλέον το κράτος λόγω της αύξησης της τιμής. Αυτό το ποσό των 10 σεντ θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα, ώστε αν η τιμή είναι πάνω από 1,70 να μπορεί να επιχορηγεί τα 10 σεντ του φόρου, αφού πάνω στο ΦΠΑ είναι πολύ δύσκολο να επέμβεις», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια απλή απόφαση η οποία βοηθά τον κόσμο και από άποψη ψυχολογίας, έστω αν το ποσό είναι μικρό.

Ανέφερε ότι οι πρατηριούχοι διαμορφώνουν τις τιμές τους εντός 48 ωρών συνήθως με βάση την αλλαγή στις τιμές που τους καθορίζουν οι εταιρείες.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση