ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Γιατί είναι «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος

Σε σχέση με πέρυσι οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί κατά 17%

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Φουσκωμένοι» είναι οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνουν οι πολίτες, με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, να κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μιλώντας στην εκπομπή του ALPHA «Alpha Καλημέρα», εξήγησε ότι οι τιμές ενέργειας στην Κύπρο είναι αυξημένες επειδή το κόστος καυσίμων και το κόστος αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών αερίων είναι σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα. «Αυτά τα δύο αφορούν περίπου το 70% του λογαριασμού που λαμβάνουμε για ηλεκτρισμό. Μόνο όταν μειωθούν οι τιμές τους θα μειωθεί και ο λογαριασμός», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΑΗΚ, μια κιλοβατώρα στοιχίζει 29 σεντ άρα ένας λογαριασμός 800 κιλοβατώρων θα ανέλθει περίπου στα 236 ευρώ για μια διμηνία. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί κατά 17% με την εξέλιξη αυτή να αποδίδεται και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου που είναι αποτέλεσμα της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία. Η κ. Παπαδοπούλου σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι λογαριασμοί περιλαμβάνουν και αυξημένη κατανάλωση γιατί αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, μήνες κατά τους οποίους επικρατεί αρκετό κρύο.

Οι δικαιούχοι της Ειδικής Διατίμησης
Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στην Ειδική Διατίμηση η οποία προσφέρει περίπου 20% μειωμένο λογαριασμό. Όπως είπε οι δικαιούχοι ανέρχονται γύρω στους 34.000 ωστόσο η ανταπόκριση είναι μειωμένη, καθώς μόνο οι μισοί έχουν ενταχθεί στη συγκεκριμένη διατίμηση.

Οι δικαιούχοι είναι:

  • Οικογένειες με τρία εξαρτώμενα ανήλικα παιδιά με βάση καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή το ετήσιο μεικτό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 51.000 ευρώ
  • Οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος
  • Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Οι λήπτες επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας
  • Οι λήπτες επιδόματος φροντίδας σε τετραπληγικά και παραπληγικά άτομα
  • Άτομα με κατά πλάκα σκλήρυνση
  • Άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση και λαμβάνουν επίδομα διακίνησης

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X