ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Έτσι θα ελέγχει σπίτια η Αστυνομία και τα Χριστούγεννα

Στο καθήκον και τις γιορτινές μέρες οι αστυνομικοί

24news team

Με το σταγονόμετρο έγιναν οι χαλαρώσεις ενόψει εορτών. Κλειστοί μέχρι νεωτέρας, θα παραμείνουν οι χώροι εστίασης και τα εμπορικά κέντρα, ενώ για τις συναθροίσεις εντός οικιών για τις ημέρες των εορτών, αποφασίστηκε να παραμένει ο περιορισμός των 10 ατόμων, περιλαμβανομένων των ανήλικων.

Αυτά ανακοινώθηκαν μεταξύ άλλων την Τρίτη (22/12), από τον υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός: «Τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους. Σύμφωνα και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε μη ασφαλή όρια και για τον λόγο αυτό δεν συστήνεται χαλάρωση των μέτρων που είναι σε ισχύ».

Σημειώνεται ότι, παρατείνονται όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2021. 

Πάντως, η Αστυνομία, πρόκειται να συνεχίσει να διενεργεί εντατικούς ελέγχους ανά το Παγκύπριο ακόμη και τις γιορτινές μέρες με στόχο την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε σπίτια:

Μέλη της Αστυνομίας, θα μπορούν να διενεργήσουν έρευνες ακόμη και σε σπίτια, αν προκύψει σχετική καταγγελία. Οι έρευνες της Αστυνομίας όμως εντός σπιτιών θα γίνονται είτε με την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, είτε μετά από εξασφάλιση σχετικού εντάλματος.

Στόχος, είναι η άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας όταν εντοπίζονται παραβιάσεις των διαταγμάτων, ώστε να προλάβει και να αναχαιτίσει τυχόν διασπορά του ιού μέσω συναθροίσεων.

«Δεν είναι αυτοσκοπός οι καταγγελίες»:

Μιλώντας στο 24news ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας κ. Χρίστος Ανδρέου, κλήθηκε να σχολιάσει τους ελέγχους που θα γίνονται από τα μέλη της Δύναμης τις ημέρες των εορτών.

«Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις έτσι και τώρα, πρώτιστος στόχος είναι η περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, δεν είναι αυτοσκοπός οι καταγγελίες» σημείωσε αρχικά.

Ο κ. Ανδρέου έκανε έκκληση προς τους πολίτες: «Καλείται ο κόσμος να συμμορφώνεται με τα μέτρα και είναι καθήκον όλων μας να επιδείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα».

Οι έλεγχοι της Αστυνομίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου, θα γίνονται εκεί και όπου κρίνεται ότι χρειάζεται, ενώ θα είναι συνυφασμένοι με όλα όσα προνοεί το νέο Διάταγμα του υπουργού Υγείας.

Σε ισχύ οι τηλεφωνικές γραμμές για καταγγελίες:

Από την Τετάρτη (9/12), τέθηκε σε λειτουργία η ειδική - προσωρινή ομάδα που συνέστησε η Αστυνομία, σε όλες τις επαρχίες, με στόχο την περαιτέρω εντατικοποίηση των ελέγχων και της εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας.

Η Αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε να ενισχύσει τους τρόπους επικοινωνίας των πολιτών. Πέραν των υφιστάμενων τρόπων υποβολής καταγγελιών από πολίτες για παραβίαση των διαταγμάτων, δίνεται η δυνατότητα υποβολής επώνυμης ή ανώνυμης καταγγελίας ή διαβίβασης πληροφοριών που αφορούν παραβίαση των υφιστάμενων διαταγμάτων κατά της νόσου στα τηλέφωνα 1460, 22606803 και 22608004.

Αυτό αποφασίστηκε από την υπουργό Δικαιοσύνης κα Έμιλυ Γιολίτη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από την Αστυνομία για την περαιτέρω εντατικοποίηση των μέτρων και την πλήρη εφαρμογή των διαταγμάτων με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση