ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Δεν ήξερε το Δικαστήριο για «Προεδρική Χάρη» και τον καταδίκασε

Άσκησε έφεση και δικαιώθηκε ο κατηγορούμενος

24news team

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, μετά από παραδοχή, επέβαλε σε κατηγορούμενο συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 2 μέχρι 12 μηνών σε κατηγορίες που αφορούσαν κατοχή και χρήση ναρκωτικών. 

Με πιο υψηλή την ποινή των δώδεκα (12) μηνών στην κατηγορία της παράνομης κατοχής ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Β (211 γραμμαρίων κάνναβης) με σκοπό την προμήθεια του σε άλλο πρόσωπο και με πιο χαμηλή την ποινή των δύο (2) μηνών φυλάκισης για το αδίκημα του καπνίσματος κάνναβης (κατηγορία 9).

Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση στην απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου. Το παράπονο του εφεσείοντα που προβάλλεται με την υπό κρίση έφεση εστιάζεται στο γεγονός ότι κατά την έκθεση των γεγονότων ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου για σκοπούς επιβολής ποινής, καμιά πλευρά δεν πληροφόρησε το Δικαστήριο ότι με την επιβολή ποινής στην κατηγορία 9 θα ενεργοποιείτο ταυτόχρονα και ποινή φυλάκισης 329 ημερών, που αντιστοιχούσε σε προεδρική χάρη που έτυχε ο εφεσείοντας μετά την καταδίκη του σε πέντε (5) χρόνια φυλάκιση. 

Και αυτό λόγω του ότι το αδίκημα της κατηγορίας 9 διαπράχθηκε σε χρόνο που ήταν σε ισχύ ο σχετικός όρος που τέθηκε προκειμένου ο εφεσείοντας να ευεργετηθεί με προεδρική χάρη.


Λεμεσός: Δεν έδωσε ποτέ σημείο ζωής - Η μυστηριώδης εξαφάνιση γιατρού (pics)


Με το παράπονο του εφεσείοντα συμφώνησε και η εκπαιδευτή συνήγορος της εφεσίβλητης, η οποία κάλεσε το Εφετείο να εγκρίνει την έφεση τονίζοντας ότι αν πράγματι το πρωτόδικο Δικαστήριο πληροφορείτο για την ύπαρξη της Προεδρικής χάριτος ασφαλέστατα η ποινή που θα  επέβαλλε στον εφεσείοντα θα ήταν διαφορετική. 

Πρόκειται για θέση την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο επικρότησε, εφόσον όπως σημειώθηκε, η έφεση έκδηλα έπρεπε να επιτύχει. 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου:

Εφαρμόζοντας τις προαναφερθείσες νομολογιακές αρχές στα περιστατικά της παρούσας,  το Ανώτατο θεώρησε ότι η ενεργοποίηση της ανασταλείσας, με Προεδρική χάρη, ποινή φυλάκισης των 329 ημερών στην επίδικη κατηγορία, οδηγεί ως θέμα λογικής και δικαίου σε έκτιση ποινής δυσανάλογης προς το αδίκημα (κάπνισμα κάνναβης) που διέπραξε ο εφεσείων. 

«Παραβιάζεται δηλαδή έκδηλα η αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα ο εφεσείοντας, ενώ  είχε τιμωρηθεί - με ποινή φυλάκισης ενός (1) χρόνου στην 3η κατηγορία που αφορούσε παράνομη κατοχή ελεγχόμενου φαρμάκου τάξεως Α με σκοπό την προμήθεια -  να τιμωρείται εν τέλει με επιπρόσθετη ποινή φυλάκισης 329 ημερών στην 9η κατηγορία επειδή κάπνισε κάνναβη. Και αυτό γιατί δεν τέθηκε ενώπιον του πρωτόδικου Δικαστηρίου από οποιαδήποτε πλευρά ότι η επιβολή ποινής φυλάκισης των 2 μηνών στην κατηγορία 9 θα ενεργοποιούσε ανασταλείσα - λόγω προεδρικής χάριτος - ποινή φυλάκισης 329 ημερών» σημειώνεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Καταλήγοντας, το Ανώτατο Δικαστήριο σημείωσε: «Κατ΄ ακολουθία των πιο πάνω, δικαιολογείται η επέμβαση του Εφετείου.  Η ποινή φυλάκισης των δύο (2) μηνών που επιβλήθηκε στην κατηγορία 9,  με τη σύμφωνη γνώμη και της ευπαιδεύτου συνηγόρου του Γενικού Εισαγγελέα, παραμερίζεται και ακυρώνεται. Ως εκ τούτου η έφεση επιτυγχάνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X