ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Βαρυποινίτης γιατρός ζητά αποφυλάκιση - «Βοήθεια στον ιερέα των Φυλακών»

Έλαβε και προεδρική χάρη, η οποία μείωσε την ποινή του

24news team

Γιατρός που καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας/Αμμοχώστου σε 26  χρόνια φυλάκισης, αναφορικά με αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, αιτήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, την έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus ad Subjiciendum για να αφεθεί ελεύθερος και/ή αποφυλακιστεί λόγω της παρανομίας και/ή αυθαιρεσίας που υφίσταται στην αποστέρηση της ελευθερίας του.

Η πρωτόδικη απόφαση επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 13.10.2015.  Το 2018 με Προεδρική χάρη μειώθηκε η ποινή του κατά το 1/4.  Συμφώνως των προνοιών του Περί Φυλακών Νόμου 62(Ι)/96 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 42(Ι)/2018 κατέστη δικαιούχος για αποφυλάκιση επ'  αδεία αναδρομικά καθότι συμπλήρωσε το ήμισυ της ποινής του. 

Στις 7.6.2018 υπέβαλε σχετική αίτηση στο Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ'  αδεία η οποία όμως εκκρεμεί, πρακτική που παραβιάζει το Άρθρο 5(4) της ΕΣΔΑ και νομολογία του που ορίζει την άμεση εξέταση της.  Προς τούτο καταχώρησε την υπ' αρ. 192/2019 προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο, για παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας και η απόφαση του επεφυλάχθη. Το Διοικητικό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του στις 20.7.20 και δικαίωσε τον αιτητή.

Υποφέρει από προβλήματα υγείας – Βοηθούσε στις Φυλακές

Ο αιτητής στην Ένορκη Δήλωση του αναφέρεται στον καλό χαρακτήρα του και βοήθεια που παρείχε σε ιερέα των Φυλακών.  Είναι 65 ετών, ιατρός και αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη (ινσουλινοεξαρτώμενος), ελκώδη κολίτιδα, αρτηριακή πίεση, κληρονομική θρομβοφιλία, οστεοπόρωση, υπερτροφία προστάτη, δυσλιπιδαιμία, στηθάγχη, καρδιαγγειακά προβλήματα, πρωτογενές γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, ενδοφθαλμία πίεση και γλαυκωματική νευροπάθεια και στα δύο μάτια.  Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, έχουν επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου και τον εγκλεισμό του στο σωφρονιστικό ίδρυμα σε τέτοιο βαθμό που σήμερα η υγεία και η ζωή του απειλούνται καθημερινά. 

Στις 25.6.2013 κρίθηκε από το Ιατρικό προσωπικό των Φυλακών ως ακατάλληλος για παντός είδους χειρωνακτική απασχόληση και στις 3.7.2013 κρίθηκε αναγκαία η πλήρης απαλλαγή και συμμετοχή του σε κάθε είδους χειρωνακτικές εργασίες.

Σύμφωνα με το Δρ Α. Αργυρού, Ψυχίατρο, παρουσιάζει αυξημένου βαθμού άγχος, καταθλιπτικό υποτονικό συναίσθημα και ευσυγκινησία και ότι η φυσική, νοητική και ψυχική υγεία του διατρέχουν καθημερινά σοβαρούς κινδύνους λόγω του επιβαρυμένου ιατρικού του ιστορικού. Παρουσιάζει επίσης ήπιες διαταραχές συγκέντρωσης και της προσοχής και του χωροχρονικού προσανατολισμού με ελαφρά δυσχέρεια απόδοσης της πρόσφατης μνήμης τα οποία συνάδουν με αρχόμενη οργανική εγκεφαλική επιβάρυνση κυκλοφορικού τύπου. 

Εν συνεχεία αναφέρει το ιατρικό ιστορικό από το Δεκέμβριο 2015 μέχρι Μάιο 2019 και ισχυρίζεται ότι είναι σ'  αυτόν ιδιαίτερα αρνητικές οι επιπτώσεις από τη διαβίωση και σίτιση του στις Φυλακές και την παροχή ιατρικής φροντίδας σε συνθήκες εγκλεισμού.  Οι Κεντρικές Φυλακές δεν είναι νοσοκομειακές φυλακές δεν διαθέτουν ειδικούς ιατρούς και δεν έτυχε παρακολούθησης από ειδικούς γιατρούς πλην ορισμένων περιπτώσεων στο Γενικό Νοσοκομείο μετά από σοβαρά επεισόδια. Οι απάνθρωπες αυτές συνθήκες δεν έχουν αμβλυνθεί και ούτε δύνανται να βελτιωθούν στην ισχύουσα κατάσταση. 

Προβάλλει δε ενδεικτικά, ως ισχυρίζεται, ότι είναι ανέφικτη η επιτέλεση απλών καθημερινών αναγκών του και της ειδικής ιατρικής περίθαλψης, που αποστερείται, παρατηρούνται συνεχώς υπεργλυκαιμικά επεισόδια λόγω της έλλειψης πρόσβασης του σε ινσουλίνη κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και ότι στάθηκε τυχερός μέχρι σήμερα για να είναι ακόμα ζωντανός.

Υπέβαλε ξανά αίτηση αποφυλάκισης

Το καλοκαίρι του 2019 υπέβαλε αίτηση στο Ιατροσυμβούλιο ζητώντας την υπό όρους αποφυλάκιση του ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του εκτός Φυλακών με βάση το Άρθρο 21Β(1)(ε) του περί Φυλακών Νόμου γιατί είναι βαριά ασθενής.  Μετά από αρκετά διαδικαστικά διαβήματα στις 12.9.2019 συγκλήθηκε Ιατροσυμβούλιο το οποίο την εξέτασε και ζήτησε καινούργιες εκθέσεις από κάθε ειδικό ιατρό προκειμένου να διατυπώσει την κρίση του συνολικά και τεκμηριωμένα.  Λόγω όμως του μακρού χρόνου που απαιτείται να εξεταστεί από κυβερνητικούς ιατρούς, έλαβε άδεια για να εξεταστεί και από ιδιώτες ιατρούς. 

Όλες οι εξετάσεις συνεπληρώθηκαν αρχές Μαρτίου 2020 ότε και επήλθε η πανδημία του κορωνοϊού.  Κρίθηκε αναγκαία η υποβολή αίτησης για άμεση και πλήρη αποφυλάκιση του.  Αυτό έγινε στις 17.3.20 και τέθηκε ο σοβαρότατος λόγος ότι είναι ανοσοκατασταλμένος και σε περίπτωση μόλυνσης του με τον κορωνοϊό θα ήταν θανατηφόρα η ασθένεια για τον ίδιο.  Υποβλήθηκαν όλες οι σχετικές εκθέσεις των Ιατρών του και στις 19.5.20 γραπτώς ζητήθηκε από τον δικηγόρο του η επίσπευση της σύγκλησης του επαναληπτικού Ιατροσυμβουλίου. 

Πληροφορήθηκε εγγράφως από την Διεύθυνση Φυλακών ότι το Ιατροσυμβούλιο είχε ήδη συγκληθεί στις 7.5.20 και αποφάσισε αρνητικά στο αίτημα του με το αιτιολογικό ότι βάσει των "πρόσφατων ιατρικών πιστοποιητικών που παρουσιάστηκαν ενώπιον του, ο κατάδικος δεν είναι βαριά πάσχοντας και σύμφωνα με ιατρικό λειτουργό του Τμήματος Φυλακών, στην καρδιολογική έκθεση δεν εντοπίζεται οτιδήποτε παθολογικό". 

Ο Αιτητής παραπονέθηκε ότι το ιατροσυμβούλιο ουδέποτε ζήτησε να τον εξετάσει.  Επίσης, γίνεται αναφορά  σε ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζετο ο μεγάλος κίνδυνος για κρατούμενους και ιδιαίτερα τους ευάλωτους από τον κορωνοϊό.

Είναι ο ισχυρισμός του Αιτητή, ότι από το ιστορικό της όλης υπόθεσης του γεννώνται υποψίες ότι το Ιατροσυμβούλιο συγκροτήθηκε απλά και μόνο για να απορρίψει τις αιτήσεις που είχε ενώπιον του και με αυτόν τον τρόπο πάγωσε η διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 21Β(1)(ε) του περί Φυλακών Νόμου. 

Επίσης, κατόπιν συμβουλής που έλαβε από το δικηγόρο του αλλά και πληροφορίες που έλαβε ο ίδιος, τα πιο πάνω Ιατροσυμβούλια συστήνονται για να εγκρίνουν μόνο VIP κρατούμενους ήτοι άτομα υψηλού κοινωνικού κύρους, κατά παράβαση της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης, της Αρχής της Αξιοκρατίας και Αρχής του Κράτους Δικαίου. 

Εν συνεχεία, αναφέρει διάφορα στοιχεία που κατά την γνώμη του η απόφαση του Ιατροσυμβουλίου ημερ. 7.5.20 πάσχει, τις ενέργειες που έχει προβεί για καταγγελία της απόφασης αυτής και διατυπώνει παράπονο εναντίον έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως ότι αυτή δεν  αντελήφθηκε την ουσία της καταγγελίας του.

Προβάλλει ακόμη ότι προέβη στην καταχώρηση της παρούσας αίτησης και με σύσταση της CPT (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment) για να του δοθεί αποτελεσματική θεραπεία και γενικά προς εξάντληση των εθνικών μας θεραπειών.

Η απόφαση του Ανώτατου

Στην Κύπρο, αποκλειστική δικαιοδοσία για έκδοση Habeas Corpus έχει το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το Άρθρο 155.4 του Συντάγματος.  Η δικαιοδοσία του είναι περιορισμένη και ασκείται μόνο σε περιπτώσεις που στοιχειοθετείται παράνομη κράτηση ή φυλάκιση.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι, είναι παραδεκτό ότι ο Αιτητής κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές κατόπιν νόμιμης αποφάσεως Δικαστηρίου που είχε δικαιοδοσία έκδοσης της η οποία, μάλιστα, επικυρώθηκε από το Εφετείο.  Η παράνομη κράτηση ή φυλάκιση αποτελεί προϋπόθεση για την επίκληση της διαδικασίας του Habeas Corpus.  Η δικαιοδοσία για έκδοση του ασκείται μόνο στην περίπτωση που ο Αιτητής τελεί υπό πραγματική παράνομη κράτηση ή φυλάκιση.

Επίσης, σημειώνεται ότι, η κατάσταση της υγείας του Αιτητή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δεν αφήνουν αδιάφορο το Δικαστήριο, αλλά εδώ είναι θέμα έλλειψης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου να λάβει οιονδήποτε μέτρο ή έκδοση Διαταγής προς την κατεύθυνση που ο Αιτητής αιτείται με βάση το υπόβαθρο γεγονότων που ο ίδιος έθεσε.  Ενδεχομένως να είναι το αντικείμενο άλλης νομικής διαδικασίας.  Δεν είναι βέβαια για το Δικαστήριο να συμβουλεύσει τον Αιτητή.

Ο δικαστής υπογράμμισε ότι: «Οι Αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κράτηση του, είμαι βέβαιος, ότι δεν είναι αδιάφορες να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για βοήθεια του. Ενόψει όλων των πιο πάνω, δεν θα προχωρήσω να εξετάσω οτιδήποτε άλλο. Η αίτηση απορρίπτεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X