ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Αυτό είναι το πρόστιμο αν καπνίζεις στο αυτοκίνητο

Πότε απαγορεύεται

24news team

Κάποιες τροχαίες παραβάσεις που επιφέρουν πρόστιμο δεν είναι τόσο ευρέως γνωστές και μια από αυτές είναι το κάπνισμα εντός οχήματος.

Συγκεκριμένα, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα δημόσιας χρήσης, καθώς επίσης και στα ιδιωτικά οχήματα, όταν σε αυτά επιβαίνουν παιδιά κάτω των 16 ετών. Εάν κάποιος καταγγελθεί το πρόστιμο είναι 300 ευρώ.

Αξίζει να τονισθεί πως, οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι πολύ σοβαρές.

Σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, το κάπνισμα αποτελεί το υπ' αριθμό ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς, έχοντας ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σε παγκόσμια βάση, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν. Σε παγκόσμια βάση, οι άντρες καπνιστές χάνουν 13.2 έτη από την ζωή τους, και οι γυναίκες καπνιστές χάνουν 14.5 έτη. Τουλάχιστον το ήμισυ των καπνιστών παγκοσμίως πεθαίνουν νωρίς λόγω του καπνίσματος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συχνότητα των καπνιστών είναι 1:3, ενώ υπολογίζεται ότι 650,000 ευρωπαίοι πολίτες χάνουν τη ζωή τους ετησίως εξαιτίας του καπνίσματος.

Στη χώρα μας το 12-13% των θανάτων ετησίως στις ηλικίες 35 ετών και άνω, οφείλονται στο κάπνισμα. Εξακόσιοι - επτακόσιοι κύπριοι καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας ασθενειών που οφείλονται στο κάπνισμα. Ο αριθμός αυτός θεωρείται πολύ μεγάλος συγκρινόμενος με τον αντίστοιχο αριθμό των θανάτων από τα τροχαία δυστυχήματα που δεν υπερβαίνει τα 120 άτομα.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση