ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπρος: Αρνητικοί σε rapid βγαίνουν θετικοί σε PCR - Τι συμβαίνει με τα τεστ

Τι ανέφερε ο Νεοκλής Θεοχαρίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Στον αστερισμό της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων ζει τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος με τις λέξεις θετικός, αρνητικός, κρούσμα, συμπτώματα, self test, rapid test, PCR να βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη αλλά και το καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Ο κόσμος που υποβάλλεται πλέον καθημερινά σε εξέταση rapid test ή PCR υπερβαίνει ακόμα και τις 100,000 ενώ πλέον στη ζωή μας μέσω του ΓεΣΥ και των φαρμακείων έχουν μπει και τα self test, με τα οποία μπορεί κάποιος να εξετάσει πλέον από μόνος του εάν φέρει τον ιό.

Η «Καθημερινή» επικοινώνησε με τα Χημεία Θεοχαρίδης, μιλώντας συγκεκριμένα με τον Νεοκλή Θεοχαρίδη προσπαθώντας να επεξηγήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοϊκά, ποια είναι τα πιο κατάλληλα τεστ, ποια έχουν την μεγαλύτερη ευαισθησία καθώς και τα συχνότερα φαινόμενα ή λάθη που παρατηρούνται σε δειγματοληψίες.


Η πορεία της Κύπρου προς το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων (Πίνακες)


Αρχικά, όπως μας ανέφερε το self test μοιάζει πάρα πολύ με το rapid test αφού πρόκειται για εξετάσεις που πραγματοποιούνται ρινικά, δηλαδή το δείγμα λαμβάνεται μόνο από την μύτη. Στον αντίποδα το PCR αποτελεί μοριακή εξέταση που διεξάγεται πολύ πιο διεξοδικά και αναλυτικά ενώ δείγμα λαμβάνεται τόσο ρινοφαρυγγικά και στοματοφαρυγγικά, έχοντας σαφώς μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας από τα υπόλοιπα δύο.

«Αυτό που προκαλεί εντύπωση το τελευταίο διάστημα, είναι τα πολλά ψευδώς αρνητικά rapid test. Δηλαδή αρκετοί είναι οι πολίτες -είτε ασυμπτωματικοί είτε όχι- που ενώ φέρουν αρνητικό rapid test (ίσως και περισσότερα από ένα) όταν υποβάλλονται σε μοριακή εξέταση τύπου PCR, το αποτέλεσμα είναι θετικό.» Όπως ανέφερε ο Νεοκλής Θεοχαρίδης αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες και ενδεχομένως σχετίζεται με την μετάλλαξη «Όμικρον».

Παρά το γεγονός ότι τονίζεται πως τα rapid test παρέχουν αποτελεσματική προστασία στον εντοπισμό και της νέας μετάλλαξης, εντούτοις διαφαίνεται πως αυτό που έχει αλλάξει είναι η καθυστέρηση της θετικοποίησής τους λόγω του γεγονότος ότι ο πληθυσμός, στην πλειοψηφία του, είναι εμβολιασμένος. Ουσιαστικά τα rapid test αργούν να θετικοποιηθούν δίνοντας την αίσθηση του ψευδώς αρνητικού και αυτό ίσως να οφείλεται και στο χαμηλό ιικό φορτίο της νέας μετάλλαξης.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση