ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κύπριος πατέρας ψάχνει την κόρη του στην Κίνα από το 2013

Την πήρε η μητέρα της και η μικρή εξαφανίστηκε

Μια σοβαρή περίπτωση ανήλικης, η οποία μεταφέρθηκε στην Κίνα από την μητέρα της, συζήτησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, με τον Αναπληρωτή Γραμματέα του Σώματος Πειθαρχικού Ελέγχου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Shulei, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Shulei στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου ζήτησε από τον κ. Shulei να συνδράμει στην περίπτωση ανήλικης, η οποία αναζητείται στην Κίνα από τον Κύπριο πατέρα της από το 2013 - όταν ήταν 11 ετών – χωρίς αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης της Χάγης για Αστικά Θέματα Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών και δεν υπάρχει διμερής σύμβαση μεταξύ Κύπρου και Κίνας για την έκδοση φυγοδίκων είναι ανασταλτικοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν την εκτέλεση του διατάγματος επιστροφής της ανήλικης. Το ανθρωπιστικό αυτό θέμα ηγέρθη, όπως και το περασμένο καλοκαίρι από τον Υπουργό Δικαιοσύνης στον ομόλογό του Υπουργό κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, με την παράκληση όπως εντοπιστεί το κορίτσι και έλθει σε επικοινωνία με τον πατέρα της.

Εξάλλου, κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, έγινε αναφορά στα τα μέτρα που λαμβάνονται και προωθούνται στην Κύπρο σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ,συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι καλές πρακτικές που ακολουθούνται, η Εθνική Στρατηγική και το οριζόντιο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς με τις δράσεις για πρόληψη, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, καταστολή, καθώς και ο νομοθετικός εκσυγχρονισμός. Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, στο νομοσχέδιο που αφορά το lobbying, καθώς και σε άλλα νομοθετήματα που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς στον τόπο μας.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκαν τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για αύξηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας στη πολιτική ζωή, και έγινε συζήτηση για το πολιτικό χρήμα, τις θητείες των πολιτικών αξιωματούχων, την ασυλία και το «πόθεν έσχες».

Επίσης, συζητήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο όσον αφορά την υιοθέτηση όλων των συστάσεων της GRECO και αποφασίστηκε όπως οι σχέσεις των δύο χωρών ενδυναμωθούν στον τομέα αντιμετώπισης του φαινομένου της διαφθοράς, με την ανάπτυξη περαιτέρω διμερούς συνεργασίας.

Στη συνέχεια, έγινε αλληλοενημέρωση για το στάδιο ολοκλήρωσης των διμερών συμφωνιών που αφορούν την έκδοση φυγοδίκων και τη μεταφορά καταδίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X