ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κωστρίκης: Αυτές είναι οι προτάσεις του για χαλάρωση των μέτρων

Οι απαντήσεις θα πάνε στο Υπουργικό για να αποφασίσει η Πολιτεία

24news team

Στην εκπομπή  «Πρωτοσέλιδο» στο Σίγμα, μίλησε το πρωί της Τρίτης (22/12) ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης. 

Εν όψει των σημερινών αποφάσεων του Υπουργικού για χαλάρωση ή όχι των μέτρων για την περίοδο των γιορτών, ο Δρ.Κωστρίκης ανέφερε ότι έχουν κληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο να απαντήσουν επτά ερωτήματα που τέθηκαν προς την Επιστημονική Επιτροπή από το Υπουργείο Υγείας και είχαν να κάνουν με χαλαρώσεις μέτρων για την οικονομία και την Εκκλησία. 

Όπως υποστήριξε, οι απαντήσεις θα πάνε στο Υπουργικό για να αποφασίσει η Πολιτεία. Τόνισε ακόμα ότι η κατάσταση όπως είναι σήμερα στην Κύπρο είναι σταθερή αλλά τα κρούσματα είναι σε υψηλό επίπεδο, το οποίο σε αυτή τη φάση είναι οριακά να μην είναι διαχειρίσιμο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα επιδημιολογικό δεδομένο, το οποίο να δικαιολογεί οποιαδήποτε χαλάρωση, με εξαίρεση τον εκκλησιασμό την ημέρα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα μέτρα τα οποία είναι σε ισχύ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου και επηρεάζουν τις μέρες των εορτών είναι τα εξής:

- Απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 μ.μ. έως 05.00 π.μ. εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:

- Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους (πάρκα, πλατείες, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, παραλίες, πεζόδρομους και Μαρίνες, κλπ.), νοουμένου ότι δεν θα υπερβαίνουν τα δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.

- Επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 10 προσώπων σε οικίες, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

- Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.

- Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία και χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ) με εξαίρεση τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε κατ’ οίκον διανομή και take away (Μετά τις 21.00 μ.μ. επιτρέπεται μόνο κατ’ οίκον διανομή). Σημειώνεται ότι οι χώροι εστίασης εντός ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων δύνανται να λειτουργούν μέχρι τις 21:00 μ.μ. μόνο για εξυπηρέτηση των προσώπων που διανυκτερεύουν στα εν λόγω ξενοδοχεία/τουριστικά καταλύματα (με ρύθμιση μέγιστου αριθμού ατόμων αναλόγως.

- Αναστέλλεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων.

- Επιτρέπεται η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων καθώς και τα μεγάλων καταστημάτων, πέραν των 500 τ.μ., με τήρηση του μέτρου 1 άτομο προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου. Τα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ., οφείλουν να διασφαλίζουν έλεγχο στην είσοδο του καταστήματος για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας.

 

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση