ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Kολώνες λιώνουν απλά με ένα ξύσιμο, μπαλκόνια κρέμονται στον αέρα»

Προτάσεις προς τον ΥΠΕΣ για τις ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες, καταθέτουν την Τρίτη οι Βουλευτές

ΚΥΠΕ

Στη Βουλή κλήθηκε να παραστεί την ερχόμενη Τρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, όπου αναμένεται να τεθούν προτάσεις για βελτίωση του σχεδιασμού για αντιμετώπιση των προβλημάτων σε ακατάλληλες και προβληματικές πολυκατοικίες προσφυγικών συνοικισμών. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, τα κοινοβουλευτικά κόμματα επεξεργάζονται προτάσεις, ώστε ο σχεδιασμός του Υπουργείου να είναι βιώσιμος και λειτουργικός, καθώς και ελκυστικός για τους επιχειρηματίες που θα ανεγείρουν νέες πολυκατοικίες.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό την περασμένη Πέμπτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή και του κ. Κέττηρου, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Σάββατο το πρωί τον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά. Σκοπός της επίσκεψης, όπως είπε ο κ. Κέττηρος στο ΚΥΠΕ, ήταν να έχουν όλα τα μέλη της Επιτροπής ιδία άποψη για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις πολυκατοικίες, ενώ κατά την επίσκεψη ενημερώθηκαν και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τα συμπεράσματα της σύσκεψης της περασμένης Πέμπτης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων, έχουν διαβουλευθεί όλες οι ομάδες των κοινοβουλευτικών κομμάτων που συμμετέχουν στην Επιτροπή επί του πλάνου του Υπουργείου Εσωτερικών και στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης θα τεθούν κάποια ερωτήματα προς τον Υπουργό. «Όλα τα κόμματα επεξεργάζονται από σήμερα μέχρι και την Τρίτη προτάσεις και εισηγήσεις, ώστε το σχέδιο αυτό να είναι βιώσιμο, λειτουργικό και ελκυστικό για τους επιχειρηματίες που θα κληθούν να αναλάβουν την ανέγερση των νέων πολυκατοικιών», σημείωσε ο κ. Κέττηρος.

Οι βουλευτές επισκέφθηκαν δειγματοληπτικά κάποιες κατοικίες, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό διαμερισμάτων, ενώ μίλησαν και με κατοίκους

«Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να προκύψει ένα σχέδιο, που θα μείνει απλά και μόνο στα χαρτιά», είπε. «Συζητήσαμε διάφορες προτάσεις, θα τις θέσουμε ενώπιον του Υπουργού και νομίζω ότι μέσα από τη συζήτηση θα βρούμε τη χρυσή τομή για να είναι λειτουργικό και εφαρμόσιμο το σχέδιο που θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων.

Σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη στον συνοικισμό, εξήγησε ότι οι βουλευτές επισκέφθηκαν δειγματοληπτικά κάποιες κατοικίες, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό διαμερισμάτων, ενώ μίλησαν και με κατοίκους, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους για τον σχεδιασμό που θα εφαρμοστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Υπάρχουν αρκετές πολυκατοικίες, κάποιες εκ των οποίων ίσως να είναι στις 43 οι οποίες έχουν κριθεί ως ακατάλληλες και πρέπει να κατεδαφιστούν», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κέττηρος, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι τέτοια που επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων από το κράτος. Ερωτηθείς κατά πόσο σήμερα επισκέφθηκαν μία από τις κηρυγμένες ως ακατάλληλες πολυκατοικίες, είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι, αν η εν λόγω πολυκατοικία δεν είναι μία από τις 43, σίγουρα θα κριθεί ότι πρέπει να κατεδαφιστεί και να αναδομηθεί.

«Είναι απελπιστική η κατάσταση σε κάποιες πολυκατοικίες», σημείωσε. «Είδαμε με τα μάτια μας κολώνες που λιώνουν απλά με ένα ξύσιμο με φτυάρι ή ακόμα και με το χέρι, είδαμε μπαλκόνια διαμερισμάτων που κρέμονται στον αέρα και πολυκατοικίες οι οποίες είναι σε πλήρως ακατάλληλη κατάσταση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα που πρόκειται να τεθεί για τη διευθέτηση των προβλημάτων που εντοπίζονται, υπογράμμισε ότι «για τις 43 πολυκατοικίες πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, το κράτος έχει ήδη καθυστερήσει» και πρόσθεσε ότι για τις υπόλοιπες υπάρχει ένας σχεδιασμός σε βάθος δεκαετίας. Διευκρίνισε, όμως, ότι «εκεί όπου προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στατικότητας, δε θα περιμένει μία πολυκατοικία τον προγραμματισμό στα 3-4 χρόνια, αλλά θα μεταφερθεί σε προτεραιότητα κατεπείγοντος και αμέσως θα γίνονται τα έργα».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «για τις 43 πολυκατοικίες που έχουν ήδη κριθεί ακατάλληλες, δεν τίθεται θέμα βελτιωτικών έργων», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για εμάς είναι casus belli, οι πολυκατοικίες αυτές θα κατεδαφιστούν και θα ανεγερθούν καινούριες για να εξυπηρετήσουν όλο αυτό τον κόσμο». Σε ό,τι αφορά τις άλλες 358 πολυκατοικίες σε όλους τους οικισμούς, σε όλη την Κύπρο, είπε ότι θα προσμετρηθεί η κατάστασή τους, με τη βοήθεια των πολιτικών μηχανικών και εκεί που χρήζουν βελτιωτικών έργων για τη στατική τους επάρκεια, θα γίνουν, ενώ εκεί που θα προκύψουν ζητήματα ακαταλληλότητας, επίσης θα τεθούν σε προτεραιότητα και θα κατεδαφιστούν.

Εξήγησε, ακόμα, ότι κατά την επίσκεψη των Βουλευτών στην περιοχή, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. «Πήραμε πολλή δύναμη από τον κόσμο που στάθηκε δίπλα μας σήμερα και μας παρότρυνε να συνεχίσουμε όπως εργαζόμαστε», επεσήμανε ο κ. Κέττηρος, μιλώντας στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς κατά πόσο ήταν ικανοποιητικό το συμπέρασμα από τη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Κέττηρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχει αρχίσει να συζητιέται ο σχεδιασμός. «Ο προηγούμενος Υπουργός, κρατούσε το σχέδιο κλεισμένο και απόρρητο στο συρτάρι του και θα ήμουν άδικος αν δεν εξέφραζα ικανοποίηση για τους χειρισμούς του νέου Υπουργού», είπε, επισημαίνοντας, όμως ότι «υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις και προβληματισμοί σε ό,τι αφορά το πλάνο της διαδικασίας και το σενάριο». Κατέληξε ότι σκοπός της συζήτησης με το Υπουργείο είναι «να είμαστε εποικοδομητικοί και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να τουμπάρουμε το σχέδιο».

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X