ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Λευκωσία,
27 Ιανουαρίου, 2022
sport fm - listen live

Καζάνι που βράζει η εκπαίδευση και σε πρώτο πλάνο... οι βανδαλισμοί

Η κατάσταση έχει φθάσει στα άκρα με την Αστυνομία να τίθεται σε συναγερμό

24news team

Εξαγρίωση έφεραν τα μέτρα που αφορούν τα σχολεία, με τα σημερινά επεισόδια βανδαλισμού που σημειώθηκαν σε δύο σχολεία να προκαλούν έντονο προβληματισμό.

Η κατάσταση έχει φθάσει στα άκρα με την αστυνομία να τίθεται σε συναγερμό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προτίθενται να λάβουν μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τον μαθητικό πληθυσμό.

Με φόντο τους σημερινούς βανδαλισμούς, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου πραγματοποίησε έκτατη συνάντηση στο γραφείο του με την Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, κα. Μύρια Βασιλείου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν καίρια θέματα, που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση στα σχολεία με τις διαμαρτυρίες κατά των νέων μέτρων και τις κακόβουλες ζημιές στα σχολεία, καθώς επίσης και τις λεκτικές επιθέσεις που δέχονται τα μέλη της ΠΟΕΔ.

Αρχηγός Αστυνομίας και Πρόεδρος ΠΟΕΔ, αντάλλαξαν απόψεις, ενώ υποβλήθηκαν εισηγήσεις, με επίκεντρο την ασφάλεια των σχολικών μονάδων.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο Διευθυντής του Γραφείου του Αρχηγού, Μάριος Αγιώτης, καθώς επίσης και μέλη της ΠΟΕΔ.

Έκρηξη βόμβας σε δημοτικό σχολείο στη Λεμεσό

Έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 01:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης σε δημοτικό σχολείο στο Ζακάκι θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.

Στο σημείο κλήθηκε Πυροσβεστική Υπηρεσία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ μέλη της αστυνομικής δύναμης διαπίστωσαν πως η έκρηξη οφειλόταν σε αυτοσχέδιο μηχανισμό, ο οποίος τοποθετήθηκε έξω από αίθουσα διδασκαλίας.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν υλικές ζημιές.

Τα μέλη της Αστυνομίας κατά την διάρκεια των ερευνών εντόπισαν και δεύτερο μηχανισμό, ο οποίος δεν εξερράγη.

Το σχολείο παρέμεινε κλειστό, με τις εξετάσεις των Αρχών συνεχίζονται.

Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό στη Λευκωσία

Σε συναγερμό τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δημοτικό σχολείο στην Επαρχία Λευκωσίας, την Πέμπτη (2/12).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, η φωτιά ξέσπασε σε δημοτικό της Δευτεράς και για την κατάσβεσή της έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα.

Εικόνες από τον βανδαλισμο σε δημοτικό σχολείο της Δευτεράς

Όπως αναφέρει ο κος. Κεττής, κάηκε η σκηνή της αίθουσας ενώ από τον καπνό επηρεάστηκε όλη η αίθουσα. Σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις, η πυρκαγιά φαίνεται να τέθηκε κακόβουλα.

Καταδικάζει τα επεισόδια ο Υπουργός Παιδείας - Το μήνυμα Προδρόμου

Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον σχολείων και τις πράξεις βίας και βανδαλισμού.

Είναι ευθύνη ολόκληρης της κοινωνίας να αποκλείσει τις επιθέσεις βίας στα σχολεία.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς μας, έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και θα αναζητήσουμε τρόπους αποκλεισμού της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

Η παιδεία δεν μπορεί να τυγχάνει εκφοβισμού από πρακτικές κοινωνικής παθολογίας ούτε και μπορεί να επιτρέψουμε να υφίστανται οι διευθύνσεις των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί επιθέσεις από τον οποιονδήποτε.

Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην προσδοκία των γονιών να στέλνουν τα παιδιά τους σε ένα ασφαλές σχολείο, όπου καλλιεργούνται αρχές και αξίες, και όχι η αυθαιρεσία, ο σκοταδισμός και η βία.

Θεωρούμε ότι τα περιστατικά που σημειώνονται αυτές τις μέρες είναι κοινές εγκληματικές πράξεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Για τον σκοπό αυτό το ΥΠΠΑΝ θα επιδιώξει τη συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και την Αστυνομία, προκειμένου να προστατεύσουμε τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τον μαθητικό πληθυσμό.

«Τρομάζουμε για τις συνέπειες που θα είχαμε, αν εκρήγνυτο και ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός»

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης αναφέρει ότι με έκπληξη, θλίψη και αποτροπιασμό πληροφορήθηκαν για την έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού στο Δημοτικό Σχολείο Ζακακίου Πολύκαρπου Βλάχου στη Λεμεσό και τον εμπρησμό αίθουσας στο Δημοτικό Δευτεράς στη Λευκωσία. Για εμάς, προσθέτει σε ανακοίνωσή της, δεν είναι εγκληματικές πράξεις εναντίον των δύο σχολείων, είναι πράξεις εναντίον των δικών μας παιδιών.

«Οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι απαράδεκτες αυτές πράξεις είναι πολύ μεγάλες, αλλά είναι απείρως μεγαλύτερη η ζημιά που οι ένοχοι προκάλεσαν στις τρυφερές ψυχές των ίδιων των παιδιών. Έσπειραν τον τρόμο σε αθώες ψυχές, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και χωρίς τύψεις. Και στέρησαν στα παιδιά το σχολείο τους μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι ανεγκέφαλοι», αναφέρεται.

Προσθέτουν ότι το σχολείο στο Ζακάκι είναι αφιερωμένο στη μνήμη ενός ανθρώπου, ενός γονιού, του Πολύκαρπου Βλάχου, που αφιέρωσε τη ζωή του στον εθελοντισμό και στην υπηρεσία των γονιών, των μαθητών και της Παιδείας μέσα από τους Συνδέσμους Γονέων και αυτοί που επέλεξαν το συγκεκριμένο σχολείο αμαύρωσαν και τη μνήμη ενός ήρωα εθελοντή γονιού.

«Βλέπουμε τις εικόνες με τις καταστροφές στα σχολεία και μαυρίζει η ψυχή μας. Τρομάζουμε για τις συνέπειες που θα είχαμε, αν εκρηγνυόταν και ο δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, σε χρόνο που θα υπήρχαν παιδιά και προσωπικό στο σχολείο», αναφέρουν.

Την ίδια ώρα εκφράζουν τη στήριξή στους εκπαιδευτικούς, μαθητές/μαθήτριες και στους γονείς των δύο σχολείων και καταδικάζουν απερίφραστα τις αποτρόπαιες αυτές πράξεις. Όλοι μας, προσθέτουν, «ως γονείς και ως κοινωνία, οφείλουμε να βγούμε μπροστά και να προστατεύσουμε το Δημόσιο Σχολείο με κάθε τρόπο. Καλούμε την Αρμόδια Αρχή να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος και να συλληφθούν όσοι ενέχονται σ’ αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις εναντίον των παιδιών μας».

Τονίζουν ότι η συνεχής, ειρηνική και ασφαλής φοίτηση των παιδιών στα δημόσια σχολεία παράλληλα με την τήρηση των προσωρινών αναγκαίων μέτρων προστασίας από την πανδημία είναι το πρώτιστο μέλημα των Οργανωμένων Γονιών και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το προσβάλλει.

Τέλος αναφερόμενοι στην καταστροφή αίθουσας και στο σύνθημα που γράφτηκε με κόκκινο χρώμα «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας προδότες» διερωτώνται ποιοι είναι οι πραγματικοί προδότες των παιδιών, της ζωής τους, της ψυχικής και συναισθηματικής τους υγείας και της μόρφωσής τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση