ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατεχόμενα: «Περιμένετε να αυτοκτονήσουν άνθρωποι;»

Ρωτά συνδικαλιστής που ζητεί την παραίτηση της «κυβέρνησης»

«Περιμένετε να αυτοκτονήσουν οι άνθρωποι;» ρώτησε ο πρόεδρος της συντεχνίας των υπαλλήλων στο «δημόσιο» KAMU SEN, Μετίν Ατάν, ανακοινώνοντας ότι η συντεχνία του θα αρχίσει κινητοποιήσεις εναντίον των αυξήσεων και «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Σε γραπτή του δήλωση ο Ατάν ανέφερε ότι οι συντεχνίες μέχρι τώρα συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα και διαφύλαξαν την τάξη αλλά το «υπουργικό συμβούλιο» σε κάθε του συνεδρία «κάθεστε και αποφασίζετε αυτόματα πια αυξήσεις, βασανίζετε τον κόσμο, θα τον φτωχοποιήσετε και θα κάθεστε ακόμα σε εκείνες τις καρέκλες. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, σας παρακαλώ παρατήστε τα και φύγετε πια».

Ο συνδικαλιστής ζήτησε την παραίτηση της «κυβέρνησης» «αν σας έμεινε λίγη ευθυξία». Ανακοίνωσε δε ότι θα αρχίσουν τις «κινητοποιήσεις – σοκ», δηλαδή θα προβαίνουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας χωρίς προειδοποιήσεις. Η «χώρα» έχει πλέον εξαφανιστεί, προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ατάν και απευθυνόμενος στον «πρωθυπουργό» Ερχιουρμάν του ζήτησε να παραιτηθεί, γράφοντας ότι υπάρχει χάος στην υγεία, την παιδεία, στα δημόσια ταμεία όπου – όπως είπε – «λέγεται πως δεν υπάρχουν χρήματα».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αυθόρμητα και μέσω Facebook επαναλήφθηκε η κινητοποίηση «σβήσε την μηχανή του αυτοκινήτου» και ομάδα νεαρών χθες στη Λάπηθο προέβη σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τα αυτοκίνητά τους στη μέση του δρόμου. Πολλοί περαστικοί, γράφει ο τ/κ Τύπος, έπραξαν το ίδιο συμμεριζόμενοι την αγανάκτηση για τις νέες αυξήσεις στα καύσιμα.

Η εφημερίδα Ντάιλογκ γράφει ότι τις τελευταίες 22 μέρες η «κυβέρνηση» επέβαλε δύο φορές αυξήσεις στα καύσιμα και συγκρίνει τις τιμές σε αναλογία με την ποσότητα από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ το Φεβρουάριο με 100 ΤΛ έβαζαν 24 λίτρα βενζίνη 98 οκτανίων, 26 λίτρα 95 οκτανίων, 26 λίτρα γιουροντίζελ και 28 λίτρα κηροζίνη, σήμερα με 100 ΤΛ βάζουν 16 λίτρα 98 οκτανίων, 17 λίτρα 95 οκτανίων, 17 λίτρα γιουροντίζελ και 17 λίτρα κιροζίνη.

Μιλώντας στην εν λόγω εφημερίδα ένας πολίτης δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα γέμισε το αυτοκίνητο με 200 ΤΛ (28,5 ευρώ) ενώ χθες, πρώτη μέρα μετά τις νέες αυξήσεις, γέμισε με 250 ΤΛ (35,7 ευρώ). Άλλος πολίτης διαμαρτύρεται γιατί αναγκάζεται να γεμίζει το αυτοκίνητό του δύο φορές την εβδομάδα και ενώ χρειαζόταν 130-150 ΤΛ, τώρα χρειάζεται 180-200 ΤΛ.

Επικρίσεις εναντίον της «κυβέρνησης» για τις απανωτές αυξήσεις διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Σωτηρίας, Μεχμέτ Τσακιτζί στη δική του δήλωση μίλησε για τυφώνα και κάλεσε «κυβέρνηση» και επιχειρηματίες να βρουν μια λύση στο θέμα των τιμών.

Ο πρόεδρος της συντεχνίας HUR-IS, Αλί Τελκελί ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι ένα σώμα που θα ρουφάει το αίμα του κόσμου ή θα σταθεί δίπλα από τον κόσμο σε αυτή την κρίση. Η κατάσταση έχει κάνει τον κόσμο να επαναστατήσει, ανέφερε από την πλευρά ο πρόεδρος της συντεχνίας ΚΤΑΜS, Γκιουβέν Μπενγκιχάν σημειώνοντας ότι οι τιμές έχουν διπλασιαστεί σε όλα και κατηγορώντας την «κυβέρνηση» ότι δεν κάνει τίποτε γι’ αυτό.

Η Γενί Ντουζέν συγκρίνει αναλογικά βασικό μισθό με τιμές καυσίμων στα κατεχόμενα, τις ελεύθερες περιοχές, την Τουρκία, την Βρετανία και την Μάλτα.

Όπως γράφει ο βασικός μισθός στο «βορρά» είναι 2.620 ΤΛ (374,2 ευρώ) και με αυτό μπορούν να αγοράσουν 450 λίτρα βενζίνης που έχει 5,81 ΤΛ (0,83 ευρώ) το λίτρο. Στο «νότο» ο βασικός μισθός είναι 855 ευρώ (6.309 ΤΛ) και με 1,13 ευρώ το λίτρο (8,33 ΤΛ) αγοράζουν 758 λίτρα βενζίνη. Στην Τουρκία ο βασικός μισθός είναι 2.029 ΤΛ (289,8 ευρώ) και με 6,95 ΤΛ το λίτρο (0,99 ευρώ) μπορούν να βάλουν 292 λίτρα βενζίνης. Στην Βρετανία ο βασικός μισθός είναι 1.253 στερλίνες ή 10.437 ευρώ και με 1,31 στερλίνες το λίτρο ή 10,91 ΤΛ, μπορούν να βάλουν 957 λίτρα. Τέλος στην Μάλτα ο βασικός μισθός είναι 573 ευρώ ή 4.228 ΤΛ και με 1,59 δολάρια το λίτρο (9,85 ΤΛ) μπορούν να βάλουν 430 λίτρα βενζίνης.

Η Γενί Ντουζέν παρατηρεί ότι με τη σύγκριση αυτή φαίνεται πως αυτοί που πτωχεύουν είναι η Τουρκία και οι Τ/κ.

Η Χαβαντίς συγκρίνει τιμές 30 φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων που χρειάζονται σε ένα νοικοκυριό μεταξύ του ψευδοκράτους, της Τουρκίας και των ελεύθερων περιοχών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πιο ακριβή είναι η «νότια» Κύπρος, μετά η «βόρεια» και η πιο φτηνή η Τουρκία. Σημειώνει επίσης ότι στη «νότια» Κύπρο και την Τουρκία χρησιμοποιείται μόνο ένα νόμισμα για τις συναλλαγές ενώ στη «βόρεια» Κύπρο οι μισθοί είναι σε ΤΛ αλλά οι πιστωτικές υποχρεώσεις σε ξένο συνάλλαγμα.

Ενδιαφέρον στην έρευνα της εφημερίδας παρουσιάζει η σύγκριση τιμών στο χαρτί τουαλέτας που όπως η Χαβαντίς σημειώνει, κάθε σπίτι χρειάζεται κάθε μέρα. Ένα πακέτο λοιπόν 24 ρολών (δεν αναφέρει τη μάρκα) κοστίζει 38 ΤΛ στα κατεχόμενα, 48 ΤΛ στην Τουρκία και είναι από τα πιο ακριβά – συγκριτικά - προϊόντα στη «νότια» Κύπρο, αφού κοστίζει μέσο όρο 12.98 ευρώ που είναι 96,31 ΤΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση