
24news team
Άλλη μια κατεδάφιση έλαβε χώρα στη Λευκωσία - και συγκεκριμένα στην οδό Ηλέκτρας, μεταξύ Στασίνου και Στασάνδρου- προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετές ήταν οι αναφορές στα ΜΚΔ για κατεδαφίσεις ιστορικών κτιρίων το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Λευκωσία.
Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της, η αρχιτέκτονας Στέλλα Ευαγγελίδου:
Ακόμα ένα αξιόλογο κτίσμα της μοντέρνας περιόδου της Κυπριακής αρχιτεκτονικής κατεδαφίστηκε χθες, στην οδό Ηλέκτρας, μεταξύ Στασίνου και Στασάνδρου.
Αξιόλογο, γιατί αποτελούσε ένα στιβαρό δείγμα μινιμαλιστικής ογκοπλασίας από πουρόπετρα, με προεξοχές στην πλάκα που έδιναν έμφαση στην οριζοντιότητα, με λεπτομέρειες από μωσαϊκά πλαίσια περιμετρικά των παραθύρων, με ασυνήθιστες μωσαϊκές πλάκες στους τοίχους της εισόδου και το μωσαϊκό πλαίσιο στο φωτιστικό εισόδου, με την χαρακτηριστική μεταλλική εξώθυρα και περίτεχνες σιδεριές στα παράθυρα, τις κολώνες στον όροφο και οροφή που του έδιναν μια ιδιαίτερη επιβλητικότητα.
Αξιόλογο, γιατί αποτελούσε δείγμα της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία η πουρόπετρα εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται, αλλά πλέον σαν επένδυση σε κατασκευές με στατικό φορέα από οπλισμένο σκυρόδεμα και που οι ξύλινες περσιάνες αντικαθιστούσαν τα παραδοσιακά ξύλινα παντζιούρια με περσίδες. Τα κεραμιδάκια παραμένουν σαν στοιχεία διακόσμησης.
Αξιόλογο, γιατί βρισκόταν σε μια περιοχή που αναπτύχθηκε ιστορικά όταν η πόλη άρχισε να επεκτείνεται έξω από τα ενετικά τείχη. Σε μια γειτονιά όπου υπήρχαν κι άλλα παρόμοια αξιόλογα κτίρια και που κατεδαφίζονται ένα-ένα, διαγράφοντας την αρχιτεκτονική και κοινωνική ιστορία της πόλης.
Το πρώτο, στο απέναντι οικόπεδο, κατεδαφίστηκε πριν καμιά δεκαετία, για να γίνει χώρος στάθμευσης, όπως και άλλα σε γειτονικά τεμάχια, που παραμένουν άδεια περιμένοντας επενδυτή. Διότι τα πολεοδομικά κίνητρα στην περιοχή, αυτό προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να κάνουν: να κατεδαφίζουν τα κτίρια, για να φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι διαθέσιμα για 'ανάπτυξη'.
Κι ενώ η πολιτεία δίνει αυτά τα κίνητρα -αλλά και τις άδειες κατεδάφισης- τρέχουμε κάποιοι 'γραφικοί' αρχιτέκτονες να καταγράψουμε ότι μπορούμε για μπουν στην λίστα προστασίας και διατήρησης ή για να υπάρχει, έστω, κάποια αναμνηστική φωτογραφία...
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτίριο βρισκόταν σε καλή κατάσταση και θα μπορούσε πολύ εύκολα να αποκατασταθεί και να πάρει διάφορες νέες χρήσεις. Λόγω της τοποθεσίας του, του μεγέθους, του αρχιτεκτονικού ύφους και της εγγύτητας του με την Κρατική Πινακοθήκη (σχεδόν πίσω από αυτή) θα μπορούσε πολύ εύκολα να πάρει κάποια δημόσια χρήση. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτό ότι με τη διατήριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επωφελούμαστε όλοι. Ίσως, διότι ο πολιτισμός και δη ο πιο πρόσφατος, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα ή/και θεωρείται υποδεέστερος της οικονομικής ανάπτυξης και μιας υποτιθέμενης 'προόδου'.
Προφανώς η πολιτεία φέρει τεράστια ευθύνη και επείγουν ρυθμίσεις για την προστασία αυτών των κτιρίων.