ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κατασκοπευτικό βαν: Εξονυχιστικές οι έρευνες της Αστυνομίας

Φύλο και φτερό τα γραφεία στην Λάρνακα

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Εξονυχιστικές και συνεχείς είναι οι έρευνες της Αστυνομίας για το κατασκοπευτικό βαν, αξίας 9 εκατομμυρίων, που κατασχέθηκε την Παρασκευή (15/11).

Σε μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται η Αστυνομία Κύπρου όσον αφορά το κατασκοπευτικό βαν που απασχολεί τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τα κόμματα του νησιού, ανάμεσα στα οποία μάλιστα ξέσπασε αντιπαράθεση, κυρίως μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ.

Οι έρευνες και οι εξετάσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ώστε να βρεθεί η άκρη του νήματος, ενώ από τα γραφεία του ΤΑΕ Αρχηγείου, περνούν άτομα από τα οποία λαμβάνονται καταθέσεις, σχετικά με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τα γραφεία του Ισραηλινού ιδιοκτήτη της εταιρείας, στην οποία είναι εγγεγραμμένο το βαν.

Τα γραφεία στην Λάρνακα, κάνουν φύλλο και φτερό μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου και του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ώστε να εντοπιστούν τυχόν νέα τεκμήρια.

Σημειώνεται ότι το βαν που κατασχέθηκε, βρίσκεται ακινητοποιημένο σε χώρο του ΤΑΕ Αρχηγείου, ώστε να πραγματοποιηθούν εξετάσεις.

Θυμίζουμε ότι την Δευτέρα (18/11) ο Αρχηγός της Αστυνομίας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την οπλοκατοχή υπαλλήλου της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένο το βαν, αναφέροντας ότι για την έκδοση σχετικής άδειας ακολουθήθηκαν όλες οι νενομισμένες διαδικασίες.

Ερωτηθείς για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βαν, ο Αρχηγός απάντησε ότι όλα διερευνώνται και δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί, ώστε να μην αναφερθεί το οτιδήποτε, κάτι που στην συνέχεια θα χρειαστεί να διαψεύσει.

Πολιτική αντιπαράθεση

 

Με σημερινές του δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επανέρχεται για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν στην Λάρνακα, ιδιοκτησίας Ισραηλινού πρώην πράκτορα, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση με την χθεσινή της ανακοίνωση προσπαθεί να μετατοπίσει την ουσία του ζητήματος.

Ο κύριος Κυπριανού αναφερόμενος στην Κυβέρνηση είπε, «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο» και πρόσθεσε «Γι’ αυτό θα πω το εξής. Πρώτα και κύρια σε ό,τι αφορά το θέμα της ίδρυσης της εταιρείας. Απαιτούμε να γίνει πλήρης διερεύνηση για το ποιες ήταν οι δραστηριότητες της εταιρίας από την πρώτη ημέρα ίδρυσης της, μέχρι την ημέρα που στην προεδρία της Δημοκρατίας ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας και να δοθεί στη δημοσιότητα το εύρημα το οποίο θα προκύψει από αυτή τη διερεύνηση. Απόλυτη διαφάνεια».

Στην συνέχεια ο γ.γ του ΑΚΕΛ είπε ότι πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα στοιχεία για τις μετέπειτα δραστηριότητες της συγκεκριμένης εταιρείας αλλά και την μετεξέλιξης της ενώ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το κατασκοπευτικό βαν λέγοντας, «Πότε έχει έρθει στην Κύπρο το περιβόητο κατασκοπευτικό βαν; Με ποιες διαδικασίες; Με ποιες άδειες; Από ποιους και πώς έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα; Απαιτούμε πλήρη διαφάνεια σε όλα αυτά τα ζητήματα».

Αναφορά έγινε και στην νομοθεσία που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής με τον κύριο Κυπριανού να αναφέρει ότι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπληροφορήσει αφού η δράση της εταιρείας παρακολούθησης δεν έχει καμιά σχέση με την εν λόγω νομοθεσία. Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ περιμένει συλλήψεις από την στιγμή που έχει λεχθεί ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας είναι παράνομες.

Τέλος ο κύριος Κυπριανού έθεσε ξανά κάποια ερωτήματα προς την κυβέρνηση λέγοντας, «γράφτηκε σήμερα στον τύπο ότι ο συγκεκριμένος Ισραηλινός είχε υποβάλει αίτηση για άδεια οπλοφορίας, απορρίφθηκε από την αρμόδια αστυνομική επιτροπή σε δύο περιπτώσεις, και κατ’ εξαίρεση ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως ο κ. Ιωνάς Νικολάου ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να του δοθεί άδεια. Να μας πει λοιπόν ο λαλίστατος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, για ποιους λόγους ζήτησε ο κ. Ιωνάς Νικολάου να του παραχωρηθεί κατ’ εξαίρεση άδεια οπλοφορίας του συγκεκριμένου;» και πρόσθεσε «γράφτηκε και πάλι στον Τύπο ότι ο συγκεκριμένος και άλλα άτομα από τη συγκεκριμένη εταιρεία διατηρούν σχέσεις με πολιτικά κόμματα. Θέλουμε να ξέρουμε, τι είδους σχέσεις και με ποια πολιτικά κόμματα».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Μαρινέλλα Παναγιώτου

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X