ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κακοκαιρία: Χαλασμός σε ολόκληρη την Κύπρο (Βίντεο)

Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας

24news team

Κακοκαιρία επικρατεί από νωρίς το πρωί σε ολόκληρη την Κύπρο αφού χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση η οποία είναι σε ισχύ από τις 10:00 το πρωί της Κυριακής (26/11) μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Όπως μπορείτε να δείτε και σε βίντεο που αναρτήθηκαν στην σελίδα «ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ», βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

 

  

Η πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας

Χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήματα σκόνη, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει το απόγευμα.

Το απόγευμα, ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, ενώ αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και στα βόρεια και προοδευτικά και στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Σε καταιγίδα, δεν αποκλείεται να πέσει και χαλάζι. Αργά το απόγευμα, τα φαινόμενα θα περιορίζονται και θα εξασθενούν. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από νοτιοδυτικές διευθύνσεις και αργότερα μέχρι βορειοδυτικές, πολύ ισχυροί μέχρι σφοδροί, 6 με 7 Μποφόρ και παροδικά στα παράλια, σφοδροί μέχρι θυελλώδης, 7 με 8 Μποφόρ. Αργά το απόγευμα, οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ και στο εσωτερικό μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης, ωστόσο σταδιακά στα νότια, τα δυτικά και στα βόρεια, θα είναι καταστεί μέχρι τρικυμιώδης.

Απόψε, θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους και τοπικά στα ψηλότερα ορεινά, αναμένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ και παροδικά στα παράλια μέχρι πολύ ισχυροί, 6 Μποφόρ. Η θάλασσα στα δυτικά, στα βόρεια αλλά και στα νότια, θα είναι πολύ κυματώδης μέχρι τρικυμιώδης, ενώ στα ανατολικά θα είναι μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα κατέλθει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και γύρω στους 2 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Αύριο, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες αναμένεται να δώσουν μεμονωμένες βροχές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους και τοπικά στα ψηλότερα ορεινά, αναμένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις, αρχικά μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ και σύντομα ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 Μποφόρ, ενώ παροδικά στα παράλια θα πνέουν μέχρι σφοδροί, 7 Μποφόρ. Αργά το απόγευμα, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και τοπικά μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης μέχρι πολύ κυματώδης, ωστόσο σταδιακά στα νότια και στα ανατολικά, θα καταστεί ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα βρεθεί γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 17 στα παράλια και γύρω στους 4 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, θα παρατηρούνται κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες είναι πιθανό να δώσουν μεμονωμένη βροχή, κυρίως στο δυτικό μισό του νησιού και στα ορεινά.

Η θερμοκρασία μέχρι την Πέμπτη, θα σημειώσει σταδιακά άνοδο, για να βρεθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές για την εποχή.

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας ενόψει έντονων βροχοπτώσεων

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας σχετικά με έντονες βροχοπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν την περιοχή, προβαίνει στις πιο κάτω συστάσεις προς το κοινό, με στόχο την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις:

• Βεβαιωθείτε ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι σας ή τον χώρο εργασίας σας δεν είναι φραγμένα.

• Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στο υποστατικό σας λειτουργούν κανονικά.

• Αν διαθέτετε υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, προχωρήστε στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και εγκαταστήστε αυτόματη αντλία νερού. Απομακρύνετε από το υπόγειό σας πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβό εξοπλισμό.

• Αν κατοικείτε σε οικόπεδο με αυλή, αφήστε -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη.

• Στερεώστε αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.).

• Επιδιορθώστε τυχόν ανοίγματα σε τοίχους περίφραξης.

• Ετοιμάστε σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό σας, αν βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

• Σε περίπτωση που ενημερωθείτε για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, περιορίστε τις μετακινήσεις σας και αποφύγετε την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας

Αν είστε μέσα σε κτήριο:

• Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

• Μη διασχίσετε πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.
• Σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση, αν βρεθείτε σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει.
• Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
• Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
• Μην πλησιάζετε σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Μετά την πλημμύρα

Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:

• Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι:
 η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών,
 εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση, και
 τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.

• Μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.

• Μην χρησιμοποιείτε χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.

Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης:

• Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.

• Βεβαιωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορείτε να επιστρέψετε για τις εργασίες αποκατάστασης.

• Κλείστε τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

• Φορέστε κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση