ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Αυτές είναι οι περιοχές της Κύπρου που διατρέχουν κίνδυνο πλημμύρας (Πίνακες)

Τη χαρτογράφηση του κινδύνου διεξήγαγε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

24news team

Κακοκαιρία επικρατεί τα τελευταία 24ώρα στην Κύπρο με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς άνεμους να συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ισχυρό μέχρι πολύ ισχυρό δυτικό ως βορειοδυτικό ρεύμα αέρα και σχετικά ψυχρή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σε έντονα καιρικά φαινόμενα αρκετές φορές έχουμε δει δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποστατικά πλημμύρισαν. 

Για τον προαναφερθέν λόγο, το 24News, έψαξε τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρας, οι οποίες αριθμούν σε 19, εντός των ορίων των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι 19 περιοχές της Κύπρου που κινδυνεύουν με πλημμύρα

Με βάση την οδηγία 2007/60/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη – μέλη έχουν την υποχρέωση να καταρτίσουν χάρτες κινδύνου για τις πλημμύρες (πλημμυρικούς χάρτες), οι οποίοι να δείχνουν και το βάθος της δυνητικής πλημμύρας. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη χαρτογράφηση του κινδύνου διεξήγαγε το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων το οποίο όρισε και τρία επίπεδα πιθανοτήτων:

*Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 20 χρόνια περίπου – το ‘ελαφρύ’ περιστατικό

*Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 100 χρόνια περίπου – το ‘μετρίως σοβαρό’ περιστατικό

*Πλημμύρα που επανέρχεται (στατιστικά) κάθε 500 χρόνια περίπου – το ‘πολύ σοβαρό’ περιστατικό

Σύμφωνα με την μελέτη του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, αναγνωρίστηκαν 19 περιοχές δυνητικού κινδύνου στην ελεύθερη Κύπρο, οι οποίες αφορούν ποτάμιες ροές.

Λευκωσία

Λεμεσός

Πάφος 

Αμμόχωστος

Λάρνακα

Οι διαδραστικοί χάρτες

Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, οι διαδραστικοί χάρτες, στους οποίους μπορείτε να βρείτε αν το υποστατικό που σας ενδιαφέρει θα πλημμυρίσει, διατίθενται ξεχωριστά για τα επίπεδα πιθανοτήτων που αναφέρονται πιο πάνω. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν είναι απίθανο να επισυμβούν πλημμύρες και σε άλλες περιοχές εκτός από τις ποτάμιες ροές, αν υπάρχουν τοπικοί παράγοντες (π.χ. αν ο γείτονας έφραξε τη ροή του βρόχινου νερού που απορρέει).

Δείτε τους χάρτες εδώ

*Συνοπτικός Χάρτης Περιοχών Δυνητικού Σοβαρού Κινδύνου Πλημμύρας - 2011

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση