ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισραήλ- Κύπρος: Κοντά σε συμφωνία για πολεμικά σκάφη -οπλικά συστήματα

Συνολικής αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων

Η Israel Shipyards και η Rafael βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την από κοινού πώληση ναυτικών σκαφών και οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, συνολικής αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Calcalist. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, μετά την οριστικοποίηση των όρων μεταξύ του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμφωνίας, η Israel Shipyards θα προμηθεύσει το κυπριακό Πολεμικό Ναυτικό με σκάφη εξοπλισμένα με οπλικά συστήματα της Rafael. Οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν σε αμυντικά προγράμματα που αφορούν την Κύπρο και άλλες χώρες. Πριν από λιγότερο από μία δεκαετία, η Israel Shipyards είχε προμηθεύσει την Κύπρο με ένα περιπολικό σκάφος, σχεδιασμένο για την προστασία της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της. Το σκάφος διαθέτει ραντάρ, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και δύο ναυτικούς σταθμούς οπλισμού Typhoon. Τα τελευταία χρόνια, η Rafael και η Israel Shipyards έχουν επίσης συνεργαστεί σε αμυντικές συμφωνίες που αφορούν το Αζερμπαϊτζάν και τις Φιλιππίνες.

Η νέα πρωτοβουλία προωθείται μέσω διακρατικής συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεων (Government-to-Government – G2G). Στόχος της είναι να ενισχύσει τους αμυντικούς, διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς του Ισραήλ με την Κύπρο, ενδυναμώνοντας παράλληλα μια στρατηγική συνεργασία στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Η συνεργασία αυτή αναπτύσσεται εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία και των προσπαθειών της Άγκυρας να διευρύνει την περιφερειακή επιρροή της, ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή παρατείνεται.

Τον Αύγουστο, το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη συμφωνία «Ασπίδα του Αχιλλέα» (Achilles Shield), ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάσει της οποίας το Ισραήλ θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου δικτύου αεράμυνας για την Ελλάδα, με τη χρήση συστημάτων που έχουν αναπτύξει η Rafael και η Israel Aerospace Industries (IAI).

Πέρα από τα ναυτικά συστήματα που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση, η IAI έχει επίσης προμηθεύσει την Κύπρο με το σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας Barak MX. Το σύστημα παρουσιάστηκε δημόσια κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 66η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Αν και το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως τη συμφωνία, η παρουσίαση του συστήματος έδωσε μια εικόνα της ενισχυόμενης αμυντικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγές της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσαν στην Calcalist ότι η υπό διαμόρφωση ναυτική συμφωνία θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω εμπορικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής παραγωγής.

Η Rafael και η Israel Shipyards αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες σχετικά με την υπό συζήτηση συμφωνία.

Πηγή: www.calcalistech.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση