ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ιδού το πρωτόκολλο για συγκεντρώσεις προσκόπων

Αναλυτικά όλα όσα ισχύουν

Το Υγειονομικό Πρωτόκολλο που αφορά στις Προσκοπικές συγκεντρώσεις έχει ετοιμαστεί από τις Υγειονομικές αρχές.

1. Γενικά μέτρα

• Η προσέλευση στα Προσκοπικά Συστήματα θα πρέπει να προγραμματίζεται και η είσοδος των παιδιών να είναι ελεγχόμενη από τους Βαθμοφόρους. Συστήνεται να οριστεί άτομο (Βαθμοφόρος Υπηρεσίας Υγείας) που θα συμπληρώνει απουσιολόγιο/παρουσιολόγιο. Τα παιδιά κατά την είσοδο στο Σύστημα απολυμαίνουν τα χέρια τους και θερμομετρούνται από Βαθμοφόρο Υπηρεσίας Υγείας.

Σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω σε εσωτερικούς χώρους όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού, σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 24.08.2020.

• Η είσοδος τρίτων προσώπων περιλαμβανομένων και των γονέων στους χώρους των Προσκοπικών Συστημάτων κατά τις συγκεντρώσεις, δεν επιτρέπεται εκτός από κάποια προκαθορισμένα μέλη του Συνδέσμου που έχουν εργασία ή άτομα που έκλεισαν προγραμματισμένο ραντεβού με τον Α.Σ. Τηρείται ειδικό παρουσιολόγιο και ημερολόγιο επαφών επισκεπτών με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας.

• Οι γονείς συνοδεύουν τα παιδιά τους ως την είσοδο των Συστημάτων και τα αφήνουν ως εκεί. Οι γονείς να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους στη λήξη του προγράμματος από το ίδιο σημείο, οργανωμένα βάσει προγράμματος και υπό επίβλεψη από βαθμοφόρο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Κατά τη διαδικασία προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών αποφεύγονται σημεία συνωστισμού με ευθύνη των Βαθμοφόρων Υπηρεσίας του Συστήματος. Για να υποβοηθηθεί η διαδικασία αυτή, σε κάθε Σύστημα θα πρέπει να καθορίζονται όπου είναι εφικτό δύο είσοδοι/έξοδοι.

• Οι Βαθμοφόροι κατά τη διάρκεια του προσκοπικού προγράμματος, σε στατική κατάσταση τήρηση ενός μέτρου απόστασης μεταξύ των παιδιών και δύο μέτρα απόσταση του ενήλικα βαθμοφόρου από τα παιδιά. Για διεξαγωγή παιχνιδιών εφαρμογή πρωτοκόλλου για λειτουργία παιδότοπων. Στην περίπτωση δράσεων που εμπεριέχουν φυσική δραστηριότητα τήρηση δύο μέτρων αποστάσεων.

• Γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως τραγούδι, κραυγές, αναφώνηση «συνθημάτων», παιχνίδια κλπ., ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους των Τμημάτων, εκτός εάν μπορούν να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν δύναται να αποφευχθεί, συστήνεται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των παιδιών και εφαρμογή των Οδηγιών αναφορικά με την επαναλειτουργία των Μουσικών Σχολών – Ωδείων.

• Οι συγκεντρώσεις θα πρέπει να γίνονται - κατά προτίμηση- σε εξωτερικούς χώρους ή σε ημίκλειστους χώρους όπως υπόστεγα κλπ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, τα Συστήματα μπορούν να πραγματοποιούν τις συγκεντρώσεις τους και σε παραπλήσιους ανοικτούς χώρους όπως γήπεδα, αυλές εκκλησιών, σχολικούς χώρους, δημόσια πάρκα, χώρους πρασίνου κλπ.

• Αποφεύγεται η ανταλλαγή υλικών και άλλων ειδών μεταξύ των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να φέρνουν μαζί τους την γραφική τους ύλη ή ότι άλλο χρειάζονται όλη την χρονιά για σκοπούς εκπαίδευση μετά από συνεννόηση με τους Βαθμοφόρους.

Όπου είναι εφικτό, αυτά τα προσωπικά είδη μπορούν να παραμένουν για φύλαξη στους χώρους των Τμημάτων τοποθετημένα σε κουτί ή σε σακούλα με ένδειξη του ονόματος «ιδιοκτήτη/χρήστη» τους ή εάν το σύστημα έχει επαρκή υλικά τότε μπορεί να δανείσει στα παιδιά και μετά να γίνει απολύμανση των υλικών. Αποφεύγεται παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες που εμπεριέχουν ανταλλαγή υλικών και αντικειμένων.

• Δεν επιτρέπεται η σωματική επαφή και οι προσκοπικές χειραψίες και τα συγχαρητήρια. Οι απονομές δύναται να επιτραπούν νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας και ακολουθούνται οι οδηγίες για τον μέγιστο αριθμό ατόμων σε κάθε συγκέντρωση.

• Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορεί να παρίστανται στις προσκοπικές συγκεντρώσεις είναι είκοσι πέντε (25). Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι Βαθμοφόροι και τα παιδιά. Ο αριθμός αυτός ισχύει και για τις συγκεντρώσεις που μπορεί να γίνουν σε χώρο εκτός Συστήματος.

• Εν ανάγκη και εκεί που είναι εφικτό, εφαρμόζεται κυλιόμενο πρόγραμμα συγκεντρώσεων έτσι ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία μικρότερου αριθμού παιδιών ανά συγκέντρωση. Εφαρμόζουμε δηλαδή, διαφορετικό ωράριο συγκέντρωσης για κάθε Τμήμα ή/και μικρότερες και περισσότερες συνάξεις για αποτροπή συμφόρησης και συνωστισμού.

• Βασικές αρχές λειτουργίας είναι η φυσική αποστασιοποίηση, ο καλός και συνεχής αερισμός του χώρου, ο συνεχής καθημερινός καθαρισμός του χώρου, η χρήση μάσκας από όλους τους ενήλικες εντός του Συστήματος, το τακτικό σωστό πλύσιμο των χεριών όπως και η δημιουργία σταθερών μικρών ομάδων παιδιών εντός του χώρου. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικές ομάδες καθώς και η μεταξύ τους οργάνωση ομαδικών εκδηλώσεων/δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.

• Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, με αρ. φακ. 21.11.001 και ημερ. 4 Ιουνίου 2020, η λειτουργία των ανεμιστήρων σε εσωτερικούς χώρους πρέπει να αποφεύγεται όπου είναι δυνατό, ανοίγοντας τις πόρτες και τα παράθυρα (φυσικός αερισμός). Στις περιπτώσεις όπου η χρήση ανεμιστήρων επιβάλλεται, πρέπει να γίνεται πάντα με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού (άνοιγμα παραθύρων και πορτών). Για όλους τους τύπους ανεμιστήρων, εκτός από αυτούς της οροφής, η ροή του αέρα από τον ανεμιστήρα να μην προσκρούει απευθείας στα σώματα των παιδιών/εκπαιδευτικών. Σε χώρους που κλιματίζονται και δεν εισάγεται νωπός αέρας θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα.

• Γίνεται σήμανση των χώρων τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά με ειδικές σημάνσεις που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Σώματος. Γίνεται διαρρύθμιση των χώρων έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι καθορισμένες αποστάσεις μεταξύ των παιδιών (γωνιές ενωμοτιών και εξάδων, παγκάκια, τραπέζια, καρέκλες κλπ.). Σε περίπτωση χρήσης σκαμπό, θα πρέπει το κάθε παιδί να «χρεωθεί» το δικό του σκαμπό έτσι ώστε να χρησιμοποιεί μόνο αυτό.

• Οι νέες εγγραφές για την φετινή χρονιά, θα γίνονται λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των χώρων των Συστημάτων όπως επίσης και την οργάνωση του προσκοπικού προγράμματος. Για να μην επηρεαστούν οι εγγραφές των παιδιών, τα Συστήματα θα πρέπει να σχεδιάσουν ικανοποιητικό πλάνο συγκεντρώσεων και να οργανώσουν κατάλληλα τους χώρους. Εάν είναι εφικτό, οι εγγραφές να γίνονται ηλεκτρονικά για να αποφεύγονται οι επισκέψεις γονέων /κηδεμόνων στους χώρους των Συστημάτων και ο συνωστισμός.

• Στους χώρους των Συστημάτων και σε προσιτά και περίοπτα μέρη τοποθετούνται συσκευές απολυμαντικού σκευάσματος (με περιεκτικότητα αλκοόλης > 60%) για συχνή χρήση από όλους. Στα Συστήματα τοποθετούνται επίσης ποδοκίνητοι κάλαθοι απορριμμάτων και στους νιπτήρες πλύσης χεριών τοποθετείται υγρό σαπούνι, χαρτοπετσέτες μιας χρήσης και απολυμαντικό χεριών.

• Συστήνεται να αφισοκολληθούν εντός και εκτός των αιθουσών/χώρων διδασκαλίας οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την ορθή χρήση του αλκοολούχου διαλύματος και του ορθού τρόπου πλυσίματος των χεριών. (ΑΦΙΣΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Ποιος είναι σωστός τρόπος εφαρμογής του αλκοολούχου αντισηπτικού; https://www.who.int/gpsc/5may/tools/handrub_20100428.JPG?ua=1) (ΑΦΙΣΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας Ποιός είναι σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών; https://www.who.int/gpsc/5may/tools/handwash_20100428.JPG?ua=1).

• Καθημερινός και σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces) όπως πόμολα, γραφεία, έπιπλα, κουπαστές σκάλων και κιγκλιδωμάτων, βρύσες, σύμφωνα με τις Οδηγίες του Υπουργείου Υγείας «Καθαρισμός και Απολύμανση Νο2».


2. Πρωτόκολλο Λειτουργίας Συγκεντρώσεων Αγέλης Λυκόπουλων και Ομάδων Προσκόπων

• Με την επανέναρξη των συγκεντρώσεων θα γίνει πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση όλων των μελών μας σχετικά με την πανδημία και τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγιεινής. Οι αναφορές θα πρέπει να είναι κατανοητές από όλους.

Συγκέντρωση:

Κατά τη σύναξη για την Έπαρση Σημαίας θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα που έχουν προαναφερθεί.

• Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε ανοικτό χώρο ικανοποιητικού εμβαδού ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων. Η απόσταση μεταξύ καθισμάτων, αν χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μέτρα. Τα μέλη δεν αλλάζουν κάθισμα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

• Το κάθε μέλος φροντίζει να φέρνει μαζί του το δικό του παγούρι με νερό και τα προσωπικά του είδη υγιεινής.

• Δεν επιτρέπονται παιχνίδια που περιλαμβάνουν «πιάσιμο» αντικειμένων με το στόμα (πχ. Μεταφορά αυγού με κουτάλι που πιάνουμε με το στόμα) ή δάγκωμα αντικειμένων (πχ. φρούτων) ή δοκιμές τροφίμων (πχ. γεύσης).

• Καλό είναι να αποφεύγονται παιχνίδια ή διαδικασίες όπου ανταλλάσσεται με τα χέρια το ίδιο αντικείμενο μεταξύ των μελών. Γενικά προτείνεται να παίζονται παιχνίδια που δεν απαιτούν κοινή χρήση αντικειμένων και συστήνεται να προτιμάμε παιχνίδια που δεν χρησιμοποιούνται χέρια (πχ. παιχνίδια που χρησιμοποιούνται τα πόδια ή άλλα μέρη του σώματος). Αν προκύψουν τέτοιες «ανταλλαγές», με το πέρας του παιχνιδιού γίνεται απαραίτητα πλύσιμο των χεριών και χρήση αντισηπτικού.

• Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη συγκέντρωση θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται μετά τη χρήση τους.

• Οι συγκεντρώσεις των Αγελών/Προσκόπων πραγματοποιούνται σε ανοικτό χώρο.

• Το Συμβούλιο Πρώτων, το Συμβούλιο Βαθμοφόρων Αγέλης, το Συμβούλιο Ενωμοτίας, το Συμβούλιο Τιμής Ομάδας και το Συμβούλιο Βαθμοφόρων Ομάδας Προσκόπων πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο και τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

• Να προτιμούμε παιχνίδια να παίζονται κατ΄ Ενωμοτία όσον αφορά στις ομάδες προσκόπων. Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά θα πρέπει να φορούν τη μάσκα τους.

• Κατά προτίμηση θα πρέπει να γίνεται οργάνωση των Βαθμοφόρων και των Ενωμοτιών σε σύστημα βάρδιας εναλλαξιμότητας ούτως ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

• Το Συμβούλιο Ενωμοτίας, το Συμβούλιο Τιμής Ομάδας και το Συμβούλιο Βαθμοφόρων Ομάδας Προσκόπων πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο και τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Χρήση Χώρων Υγιεινής:

• Στο χώρο της τουαλέτας υπάρχουν κατάλληλα αντισηπτικά, χάρτινα καλύμματα καθίσματος τουαλέτας, αρκετό σαπούνι και τρεχούμενο νερό και σακούλια σφραγιζόμενα μιας χρήσης.

• Απολύμανση της τουαλέτας προ και μετά την εφαρμογή χάρτινου καθίσματος μιας χρήσης. Απόρριψη του χάρτινου καθίσματος μετά το πέρας της χρήσης του σε σακούλι που θα κλείνει αεροστεγώς, το οποίο με τη σειρά του θα απορρίπτεται σε ποδοκίνητο κάλαθο απορριμμάτων. μετά το τέλος της συνάντησης το σακούλι απορριμμάτων θα πετάγεται στα σκουπίδια με ευθύνη του ΒΥΥ.

• Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας «Τουαλέτες». Κατά τη χρήση της τουαλέτας συστήνεται να κλείνει το καπάκι πριν τη χρήση φλοτέρ. Οι τουαλέτες και οι χώροι υγιεινής θα πρέπει να ελέγχονται και να καθαρίζονται τακτικά από τους Βαθμοφόρους, με ευθύνη των ΒΥΥ.

• Νοείται ότι οι εργασίες καθαρισμού γίνονται με χρήση γαντιών τα οποία μετά τη χρήση τους να απορρίπτονται. Η χρήση των γαντιών δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.

4. Πρωτόκολλο Λειτουργίας Συγκεντρώσεων Κοινοτήτων Ανιχνευτών

• Μπορούν να λειτουργούν με υπαίθριες συγκεντρώσεις οι Κοινότητες Ανιχνευτών. Ταυτόχρονα για κάθε συγκέντρωση θα πρέπει να ορίζεται Βαθμοφόρος Υπηρεσίας Υγείας (ΒΥΥ) ο οποίος θα πρέπει να διασφαλίζει ότι:

o Υπάρχουν διαθέσιμα ικανοποιητικά αντισηπτικά, γάντια μιας χρήσης και μάσκες.

o Στους χώρους των αιθουσών του Συστήματος, δεν θα εισέρχονται πέραν του προβλεπόμενου από τα διατάγματα αριθμό ατόμων. Κατά τη διάρκεια που άτομο θα ευρίσκεται εντός της αίθουσας θα πρέπει να κατά την είσοδό του να απολυμάνει τα χέρια του και να τοποθετεί την προστατευτική του μάσκα.

o Στο χώρο της τουαλέτας υπάρχουν κατάλληλα αντισηπτικά, χάρτινα καλύμματα καθίσματος τουαλέτας, αρκετό σαπούνι και τρεχούμενο νερό και σακούλια σφραγιζόμενα μιας χρήσης.

o Τηρείται η φυσική αποστασιοποίηση όπως προαναφέρθηκε αναλόγως δραστηριότητας.

o Οι συμμετέχοντες όταν χρησιμοποιούν καθίσματα (σκαμνάκια ή καρέκλες) δεν ανταλλάζουν τις θέσεις μεταξύ τους, αυτά δε τοποθετούνται με τρόπο που να απέχουν τουλάχιστον δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

o Ο κάθε προσερχόμενος φέρει μαζί του το δικό του πόσιμο νερό που θα χρησιμοποιήσει καθώς επίσης και οτιδήποτε φαγώσιμο. Δεν προσφέρεται πόσιμο νερό ή οτιδήποτε φαγώσιμο κατά τη συγκέντρωση.

5. Διαχείριση ύποπτου περιστατικού

• Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει ύποπτο σύμπτωμα (π.χ. βήχα, πυρετό, πονόλαιμο, ρινική καταρροή κ.ά.) θα πρέπει να το αναφέρει άμεσα στον Αρχηγό του και σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Συστήματος (Α.Σ.) γίνεται άμεση επικοινωνία με τους γονείς, με ταυτόχρονη άμεση απομάκρυνση του ατόμου από τους υπόλοιπους.

• Τοποθέτηση απλής χειρουργικής μάσκας στο ύποπτο περιστατικό και απομόνωση του στον ειδικά προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, ο οποίος θα είναι για μόνο αυτό το σκοπό, μέχρι την αποχώρησή του από το χώρο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλος κλειστός χώρος, το ύποπτο περιστατικό μπορεί να περιμένει σε ανοικτό χώρο.

• Χορήγηση μάσκας στον οικείο του ή στο άτομο το οποίο θα τον συνοδεύσει στο σπίτι με το αυτοκίνητο. Το ύποπτο περιστατικό να κάθεται στο πίσω κάθισμα με ανοικτό το παράθυρο. Ακολούθως άμεση επικοινωνία με τον Προσωπικό Ιατρό για περαιτέρω ενέργειες (με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ήπια περιστατικά αλλιώς καλείται το 1420).

• Μετά την αποχώρηση του ατόμου από τον συγκεκριμένο χώρο, ο χώρος θα πρέπει να απολυμαίνετε άμεσα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας «Καθαρισμός και Απολύμανση Νο 2».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κοινωνία: Τελευταία Ενημέρωση

X
X