24news team
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης (GPI) του 2025 αποκαλύπτει μια συνεχιζόμενη μείωση της παγκόσμιας ειρήνης, με τις συγκρούσεις να είναι σε ψηλότερο επίπεδο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αύξηση των θανάτων σε συγκρούσεις, η επιτάχυνση των γεωπολιτικών εντάσεων και η δυναμική των μεσαίων δυνάμεων σε μια θεμελιώδη αναδιαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης και σηματοδοτούν την ανάδυση μιας νέας γεωπολιτικής εποχής.
Η παγκόσμια ειρήνη επιδεινώνεται κάθε χρόνο από το 2014, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 59 ενεργές συγκρούσεις, οι περισσότερες από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με 152.000 θανάτους.
Παράλληλα, οι συγκρούσεις διεθνοποιούνται ολοένα και περισσότερο, με 78 χώρες να εμπλέκονται σε συγκρούσεις πέρα από τα σύνορά τους, ενώ ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος της βίας έφτασε τα 19,97 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με το 11,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με τις στρατιωτικές δαπάνες μόνο να αντιπροσωπεύουν 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στον εν λόγω δείκτη Κύπρος βρίσκεται στην 68η θέση.





Σύμφωνα με τον Global Peace Index 2025, η πρώτη δεκάδα είναι:
1. Ισλανδία
2. Ιρλανδία
3. Νέα Ζηλανδία
4. Αυστρία
5. Ελβετία
6. Σιγκαπούρη
7. Πορτογαλία
8. Δανία
9. Σλοβενία
10. Φινλανδία































